Garšīgi un tematiski našķi svētku laikā

Pirmssvētku laiks ir piesātināts saviesīgiem pasākumiem gan pašiem, gan bērniem, gan mazbērniem. Straujiem soļiem tuvojas ne tikai Ziemassvētki, bet arī pirmā semestra noslēgums un liecību izsniegšana. Tāpat aizvadītais pusgads tiek svinīgi atzīmēts interešu izglītībā, rīkojot svētku koncertus vai tematiskus pasākumus neformālā gaisotnē. Visbiežāk vecāki sarūpē bērniem cienastu, ērtāk to izdarīt ir nopērkot veikalā gatavo produkciju – cepumus, pīrāgus, mandarīnus vai konfektes. Tomēr daudz lielāku prieku mazajiem gardēžiem sagādā kārumi, kuri veikalu sortimentā nav atrodami, bet ir pagatavojami pašiem. Tie ir ne tikai vizuāli atšķirīgi un pievilcīgi, bet arī pirmie, kas groziņu vakaros ir uz izķeršanu. Nekas jauns nav jāizdomā, jo internets piedāvā milzum daudz ideju. Viena no populārākajām tīmekļa vietnēm, kur cilvēki aizgūst idejas, ir Pinterest. Galvenais ir nebaidīties no skaistajiem attēliem, kas tur redzami, bet ķertiem klāt darbam, eksperimentējot un ļaujoties radošam gastronomiskajam procesam. Šie našķi, ko pati izmēģināju pagatavot, ir bērnu apjūsmoti, atzinīgi novērtēti un pieprasīti vēl un vēl. Ja gadījumā visi svētku pasākumi jau beigušies, šis ir lielisks veids, kā skolēnu ziemas brīvlaikā pabūt kopā ar bērniem virtuvē vai ar oriģinālu dāvanu iepriecināt draugus un kolēģus.
Izkusušie sniegavīri
Izkusušie sniegavīri ir ļoti atbilstoši pēdējo gadu laikapstākļiem ziemas sezonā, jo sniega vietā visbiežāk ir peļķes. Tie ir ne tikai garšīgi, bet arī uzjautrinoši.
Sastāvdaļas: piparkūku mīkla, piparkūku glazūra (ja gatavo pats, tad pūdercukurs, citrons un olas baltums), tumšā šokolāde, balti maršmelovi un “M&M” vai “Skittles” konfektes.
Pagatavošana: vispirms izcep apaļas formas pamatni no piparkūku mīklas. Formas vietā izmantoju stikla glāzi. Mīklu var izrullēt nedaudz biezāku, kā ierasti, un cept cepeškrāsnī aptuveni 7 minūtes 180 grādu temperatūrā.
Paralēli pamatnes cepšanai jāsāk gatavot piparkūku glazūra. Tā, kā tā būs nepieciešama salīdzinoši daudz, izmantoju divus līdz trīs olu baltumus, piespiežot klāt nedaudz citrona sulas un pieberot pūdercukuru tā, lai sakuļot izveidotos vijīgi plūstoša masa. Pirms veidot kūstošos sniegavīrus, tiem jāsataisa deguni, kas izmēra ziņā ir vissarežģītākais darbs visā procesā. Deguna pagatavošanai nepieciešams mazos gabaliņos sagriezt maršmelovu, kas pēc tam jāiemērc glazūrā (glazūrai klāt jāpievieno oranža krāsvielai vai arī jāsajauc sarkanā ar dzelteno, tādējādi iegūstot īsto toni).
Kad piparkūkas ir izceptas un atdzisušas, tās pa vienai nevienmērīgi noklāju ar glazūru. Vienlaikus ne vairāk kā trīs līdz četras. Pēc tam pamatnes vienā pusē novieto maršmelovu, kura augšpusi noklāj ar glazūru. Kamēr glazūra nav sacietējusi, katram sniegavīram glazūrā viegli jāiespiež trīs “M&M” vai “Skittles” konfektes. Savukārt degunu piestiprina ar piparkūku glazūras palīdzību, kas šajā gadījumā kalpo kā līme. Acis, muti un rokas zīmē ar izkausētu tumšo šokolādi, izmantojot smalku otu vai iesmiņu.
Kad viss padarīts, vēlams sniegavīrus uzglabāt ledusskapī, līdz viss kārtīgi sacietē. Pasniegt tos var arī kā dāvanas, ievietojot kartona kastītēs, taču nepacietīgākie ledusskapja durvis virinās biežāk kā ierasti, lai pamielotos ar sniegavīriem. Izkusušos sniegavīrus pēc tāda paša principa var gatavot arī uz mafiniem.
Ziemeļbriežu uznāciens
Lai pagatavotu ziemeļbriežus, nāksies apbruņoties ar pacietību. Lai gan izpaliek mīklas gatavošana un cepšana, ziemeļbriežu radīšana ir piņķerīga, kā arī prasa ātru rīcību. Toties rezultāts būs patīkams pārsteigums arī pieaugušajiem. Iesaiņojot tos caurspīdīgā papīrā, var pasniegt arī kā dāvanu.
Sastāvdaļas: balti gaisīgie zefīri jeb maršmelovi (veikalā nopērkami dažāda lieluma iepakojumos), brūnā šokolāde (esmu izmēģinājusi visdažādākās, bet vislabāk izkūst “Schogetten”), dzērvenes pūdercukurā, cepumi kliņģeru formā, želejveida sarkanas krāsas konfektes, ko viegli pārdalīt uz pusēm.
Sastāvdaļas noformēšanai: grila iesmiņi un atlasa lente
Pagatavošana: visas sastāvdaļas sašķiro un saliek pa čupiņām uz galda. Jau sākotnēji uz pusēm pārdala dzērvenes pūdercukurā, kuras vēlāk izmanto par ziemeļbriežu acīm, to pašu dara ar sarkanajām želejveida konfektēm, kas būs deguna vietā, un cepumiem, kas pārlaužot atgādina ragus. Gaisīgos zefīrus sasprauž uz kociņiem.
No 100 gramu šokolādes sanāk daudz našķu, tāpēc iesākumā iesaku izmantot pusi iepakojuma. Šokolāde jākausē ūdens peldē vidēji zemā temperatūrā (ieleju nelielā katliņā ūdeni, uz kura novietoju metāla bļodiņu ar šokolādes gabaliņiem). Kad šokolāde ir izkausēta, tajā mērc maršmelovus. Ieteicams vienlaicīgi ne vairāk kā trīs, jo tālāk ir jārīkojas ātri – sānos (augšpusē) jāiesprauž cepumi, bet priekšpusē deguns tā, lai nenokristu. Pēc tam virspusē jāuzliek uz pusēm pārlauztā dzērvene pūdercukūrā. Visbeidzot jāpaņem cits iesmiņš, kura spicāko galu iemērc šokolādē, lai pēc tam uzzīmētu Ziemeļbriedim acs zīlītes. Pēc tam našķus liek ledusskapī. Kad šokolāde ir sacietējusi, ziemeļbriežus var papildināt ar dekorācijām, kas šajā gadījumā ir atlasa lentītes pušķis.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19