Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pavisam vienkārši, bet garšīgi našķi svētku laikam

Sarmīte Ozola

2017. gada 22. decembris 00:00

29
Pavisam vienkārši,  bet garšīgi našķi svētku laikam

Šis nu ir laiks, kad teju visās mājās smaržo piparkūkas un tikai aizņemtākās namamātes izvēlas šo svētku našķi pirkt veikalā. Nenoliedzami, ka arī veikalā pirktajām nav nekādas vainas, taču izpaliks tas neatkārtojamais aromāts, kas piepilda telpas, kad no cepeškrāsns izņem tikko ceptus Ziemassvētku cepumus.

Šoreiz vēlos pastāstīt par kādu piparkūku aizvietotāju tiem, kuri šos cepumus ēstu labprāt, bet, iespējams, dažkārt tie šķiet par cietiem. 

Lai šo našķi pagatavotu, vispirms būs jāsameklē veikalu plauktos Siguldas puses uzņēmuma “Anatols” pagatavotais piparkūku garšvielu maisījums. Man to izdevās ieraudzīt tikai vienā no Valmieras veikaliem, bet noteikti ir arī citviet. Protams, ka pastāv iespēja gatavot malto garšvielu miksli (kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, smaržīgie pipari, koriandrs, ingvers, kardamons, melnie pipari) pašam, bet tas noteikti nebūs tik vienkārši. Pavisam steidzīgajiem noderēs sausais šokolādes kēksa pulveris, bet, lai būtu īstā mājas garša, labāk gatavot pašiem.

Vispirms traukā izkausē 200 g cepamā margarīna. Pievieno strīķētu glāzi cukura, saputo. Pa vienai pievieno 6 olas, saputo. Pievieno glāzi ar kaudzi miltu, cepamo pulveri, pāris ēdamkarotes kakao pulvera un vienu vai divas tējkarotes (atkarībā, cik stipru garšu vēlas) piparkūku garšvielas. 

Sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos cep, kamēr kēkss paceļas apjomā un tajā iespraustam koka iesmiņam nepielīp mīkla. Cepamo formu var ņemt pēc savas izvēles. Ziemassvētku smarža un garša būs nodrošināta!

Kamēr kēksiņi gatavojas un bagātīgi dalās ar savu aromātu, var pagatavot saldo pagali, kurai arī mūsmājās ir sava recepte. 

Vajadzēs paciņu “Selgas” (klasiskie) cepumu, vienu olu, paciņu (180 g) sviesta, 6 tējkarotes cukura, 10 tējkarotes kakao pulvera, aptuveni 50 g mandeļu, vienu banānu.

Traukā sasmalcina cepumus, apgrauzdē mandeles, atdzesē, ieliek plastmasas maisiņā un ar mīklas rulli sasmalcina), sīkos kubiņos sagriež banānu. Visu samaisa. 

Traukā uz plīts izkausē sviestu un cukuru, pievieno sakultu olu, karsē, bet uzmana, lai nesāk vārīties. Noslēgumā pievieno kakao un rūpīgi izmaisa. 

Iegūto masu uzlej cepumu maisījumam un izmaisa. No iegūtās masas veido pagali, kuru ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz nakti. Otrā rītā saldā pagale būs pasniedzama maltītes galdā un lieliski papildinās piparkūku kēksiņus.

Labu apetīti un priecīgus svētkus!