Saulainās ogas pikantā biezzupa ziemas maltītēm

Ziemas mēneši ierasti nes līdzi salu un drēgnumu. Lai arī šoziem laikapstākļi ir ļoti mainīgi, tomēr neizpaliek brīži, kad sals un vējš uzdzen kārtīgu drebuli. Tādā dienā pavisam droši var likt pusdienu galdā īstu vitamīnu devu. Piedevām šajās gada tumšajās dienās tas būs ēdiens, kas kompensēs saules siltumu un gaismu. Gatavojam ķirbja biezzupu!
Arī šai zupai droši vien ir tikpat daudz recepšu variantu, cik virtuvēs namamātes to pagatavo. Piedāvāju savu ziemas variantu, kas no vasarā gatavotās zupas atšķiras ar sātīgumu un treknumu.
Šoreiz nenosaukšu precīzus sastāvdaļu gramus, jo parasti tā ir brīva improvizācija, balstoties uz to, cik daudz tās vai citas sastāvdaļas ir ledusskapī un pieliekamajā kambarī. Svarīgākie šajā variantā ir izmantotie produkti, jo rezultāts parasti ir tāds, ka šādi pagatavotu to nobaudīs arī tie, kuri ar ķirbi ir uz jūs.
Vispirms būs nepieciešams veikalā iegādāties žāvētu cūkas vaidziņu un, protams, ķirbi, ja tas nav izaudzis pašu dārzā. Pērkot jāpievērš uzmanība, lai nenopērkas lielā oga, kura domāta cepšanai. Tai nāksies pacīnīties ar mizas sagriešanu. Pārbaudīt ir vienkārši – vārāmajam ķirbim miza būs mīkstāka, cepamajam – cieta un sausa.
Uzliek karsēties katliņu ar ūdeni ar tādu aprēķinu, lai šķidrums pārsegtu pannas saturu. Lieki teikt, bet tomēr – nepieciešamības gadījumā uzvārītu ūdeni var piešaut vēl klāt, bet šķidra biezzupa paliks šķidra.
Lielāko daļu no žāvētās gaļas sagriež kubiņos, liek cepties. Pievieno sīki sagrieztu krietnu sīpolu, pusi pākstiņas iztīrītu un sasmalcinātu čili piparu un visu apcep līdz zeltainumam. Tauki no gaļas būs izdalījušies, tad pievieno kubiņos sagrieztus ķirbjus un vēl nedaudz apcep. Ar kausu no katliņa pasmeļ karsto ūdeni un ielej pannā, tad visu saturu liek katliņā un sautē, kamēr ķirbis mīksts. Kamēr ķirbis gatavojas, nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un papildina zupu. Kad arī kartupeļi mīksti, ņem nost no uguns un sablendē.
Tad katliņu ar biezzupu liek atpakaļ uz plīts, pievieno rīvētu sieru, melnos maltos piparus un sāli pēc garšas. Ja neviens mājās neiebilst, var piespiest arī kādu daiviņu svaiga ķiploka. Karsē zupu, līdz siers pārstāj “staipīties” pa katlu un ir izkusis.
Pasniedzot zupas šķīvī ieliek krietnu karoti skābā krējuma un pamaisa, lai izveidotos “saulīte”. Katrā šķīvī liek arī divas piedevas – žāvētās gaļas un baltmaizes grauzdiņus. Grauzdiņiem ņem parasto tostermaizi, sagriež kubiņos, liek uz pannas sakarsētā eļļā, kurā iespiestas trīs līdz četras ķiploku daiviņas. Cep zeltainus, nepārtraukti maisot.
Savukārt gaļas piedevai atlikušo žāvēto vaidziņu sacep kopā ar sīpoliem. Ja starp maltītes ieturētājiem ir tie, kas baidās no taukumiem arī saceptā veidā, biezzupa būs ne mazāk sātīga arī papildināta tikai ar grauzdiņu piedevu.
Lai labi garšo!
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19