Nākamajā pavasarī “InGo” batoniņus sāks ražot Smiltenes novadā

Smilteniete Inga Ērgle ir aizrautīga kalnu riteņbraucēja un florboliste, kura pirms trijiem gadiem radīja musli produktu “InGo”. Augstvērtīgās un ikdienā ērti lietojamās uzkodas un batoniņi ar dzērveņu, rabarberu un plūmju garšu buķetēm ir daudzu aktīva dzīvesveida piekritēju un sportisku cilvēku ēdienkartē. Tāpat vecāki “InGo” batoniņus iegādājas saviem bērniem, rūpējoties par viņu veselību. Smiltenietes radītie produkti nav lielveikalu prece, tie atrodami eko un sporta veikalos, “Rimi Klēts” stendos, kā arī batoniņi pie patērētājiem nokļūst individuālas piegādes ceļā. No idejas līdz biznesam Inga nonāca pateicoties savam aktīvajam dzīvesveidam, jo savulaik pati mājās sev gatavoja enerģijas lādiņu, startējot MTB riteņbraukšanas sacensībās.
Dibinot savu uzņēmumu SIA “Latwing”, 2015. gadā Inga finansiālu atbalstu guva grantu programmas “Atspēriens” konkursā, kas deva iespēju uzņēmējdarbību uzsākt Rīgā. Joprojām ražošanas process notiek Rīgā, taču nākamajā gadā ražotni plānots pārcelt uz Smiltenes novada Blomes pagastu. Atgriezties dzimtajā Smiltenē ir jaunās uzņēmējas sens sapnis. Viņa pārliecinājusies, ka nav obligāti nepieciešams būt Rīgā, lai viss notiktu. Nezūdošā enerģija, drosme, uzņēmība un sev tuvo cilvēku atbalsts ir tas, kas ļauj Ingai virzīties uz priekšu, attīstīt uzņēmējdarbību vietā, ko sauc par mājām.
Pērn decembrī ar pozitīvām ziņām sociālajā tiklā “Facebook” padalījās “InGo” batoniņu radītāja, rakstot: “Pavasarī iesniedzām projektu jaunu iekārtu iegādei, lai paaugstinātu ražošanas efektivitāti, un nu Lauku atbalsta dienests to ir apstiprinājis! Tas mums dos iespēju lielām pārmaiņām – jaunu ražotni Smiltenes novadā, par ko jau sapņojām sen. Telpas esam atraduši un jau drīz sāksim to iekārtošanu. Sapņi patiešām piepildās, bet tikai ieguldot daudz darba, enerģijas un fokusējoties uz mērķi.”
- Stāsti, kā šobrīd klājas zīmola “InGo” musli produktiem?
- Klājas ļoti labi, ar tādu labu, pozitīvu skatu nākotnē, ar izaugsmes iespējām. Mēs pavisam drīz plānojam pārcelties uz Blomi, jo saņēmām finansiālu atbalstu jaunu, jaudīgāku iekārtu iegādei. Rīgā esmu apburzījusies, pabeigusi augstskolu, guvusi pirmo darba pieredzi. Taču nejūtu Rīgu kā savu pilsētu. Manas mājas ir Smiltenē, un te es saredzu labas iespējas uzņēmējdarbības attīstīšanai. Uzņēmumu dibināju 2015. gada 21. janvārī, produkti pirmo reizi patērētājiem nonāca februāra beigās. Šo gandrīz trīs gadu laikā esam pārbaudījuši, ka tirgum patīkam, cilvēkiem garšo mūsu radītie produkti, līdz ar to mums ir izaugsmes potenciāls.
Jaunās ražošanas telpas Blomē ir atrastas, tās būs pagasta centrā netālu no kultūras nama, kur agrāk atradās vietējais veikals. Tajās plānojam darbību uzsākt pavasarī. Esam iecerējuši izveidot arī atsevišķu telpu, kur ik pa laikam organizēt veselību veicinošus pasākumus, ko vadītu uztura speciālisti un populāri sportisti. Ja runājam par pašu produktu, tad nākotnē plānots meklēt jaunas garšas papildu jau iecienītajām dzērveņu, rabarberu un plūmju. Tāpat ir vēlme veidot sadarbību ar apkārtējiem ražotājiem, radot kādu kopīgu produktu. Sarunas jau ir bijušas, redzēs, kā tas tālāk attīstīsies.
Jāpiebilst, ka pārcelt ražošanas procesu no galvaspilsētas uz Smiltenes novadu, būs pat efektīvāk, jo Rīgā izmaksas ir krietni dārgākas.
- No idejas līdz savam uzņēmumam, vai sākums bija grūts?
- Nekad dzīvē nebūtu iedomājusies, ka attapšos pārtikas nozarē, jo man pamatā interesēja un aizrāva matemātika. Tāpēc studēju loģistiku. Šķita, ka tā joma man būs labi piemērota, tāpēc arī darbs bija saistīts ar loģistiku. Bet vienā brīdī tas mainījās, bija vēlme radīt ko savu. Pārtikas nozarē nonācu pateicoties sportam, jo riteņbraukšanas sacensībās kaut kā sevi vajadzēja uzlādēt ar pilnvērtīgām un veselīgām uzkodām, sākumā tās mājās pati gatavoju. Tagad vēl florbols. Tā pamazām apjautu, ka varu dot kādu kvalitatīvu produktu šajā nozarē.
Sākums bija ļoti grūts tādā ziņā, ka daudz bija jāmācas un jāsaprot. Pirmkārt, jau ar uzņēmuma dibināšanu, jāiziet cauri dokumentācijai. Reāli dzīvē daudz kas notiek citādāk kā augstskolas solā. Otrkārt, pārtikas nozare, kurā ir daudz dažādu noteikumu un lietu, kas jāpārzina un jāievēro. Man paveicās ar to, ka man ir vairāki draugi, kuri veiksmīgi darbojas pārtikas nozarē un varēja pakonsultēt, norādot, kam jāpievērš uzmanība.
Un, protams, atrast savu pirmo klientu, kas vēlēsies “InGo” un būs gatavs par to atvērt savu maku. Kad ķēdīte iekustas, klienti novērtē produktu kā garšīgu un kvalitatīvu, tad viss arī aiziet. Galvenais atrast pirmo klientu un pa bišķiņam likt klāt. Mūsu gadījumā ir skaidrs, ka “InGo” produkts nav tādā cenu līmenī kā visvienkāršākie musli batoniņi lielveikalos un kuru sastāvs brīžiem pat nav īsti izprotams. Neskatoties uz to, mēs savu klientu atrodam un klienti atrod mūs. Abpusēji saprotam, kā tās cenas veidojas. Nopelnīt var, ir tikai jābūt kvalitatīvam produktam un jāprot gudri saimniekot.
- Cik vienkārši jauniem pārtikas ražotājiem ar saviem produktiem ir tikt lielveikalu tīklos?
- Mēs ar savu produktu uz lielveikaliem neskrienam, vairāk izvēlamies mazākus veikalus (eko un sporta), ļoti daudz strādājam pa tiešo uz saviem klientiem ar piegādēm. Par veiksmes stāstu varam uzskatīt “Rimi Klēts” stendus, kur mūsu produktus ir pamanījuši un iegādājušies daudzi cilvēki, kuri tagad ir regulārie klienti.
Strādājam arī ar korporatīvajiem klientiem, kuri savukārt personalizētus musli batoniņus vēlas pasniegt saviem klientiem. Caur šādiem pasūtījumiem esam ieguvuši jaunus klientus no ārvalstīm. Tā ir Latvijas priekšrocība – mēs varam ražot produkciju mazākā apjomā, pievēršot uzmanību katram klientam, kas grūtāk ir izdarāms lielvalstīs, kur ir pavisam citi ražošanas apjomi.
- Vai jums Latvijā ir konkurenti?
- Tieši tādi kā mūsējie otri gluži nav. Drīzāk konkurējam sporta preču veikalos ar importa batoniņiem, kā arī cita veida enerģētiskiem produktiem. Konkurencei ir jābūt, jo tā palīdz attīstīties un īstenot aizvien jaunas idejas.
- Manuprāt, lai veiksmīgi darbotos, ir svarīgi, lai savējie notic tavai idejai. Kā bija ar tevi?
- Ģimenes atbalsts ir ļoti būtisks. Sākumā ir svarīgi, lai, pastāstot par savu ideju, vienalga, vai tā ir laba vai slikta, tu sajūti apkārtējo atbalstu. Ja jutīsi ģimenes un draugu atbalstu, viņi ticēs tam, ko grasies darīt, tad iznest varēs arī to ideju, kas sākumā šķita ne visai veiksmīga. Bet, ja ideja būs laba un tai neviens nenoticēs, būs ļoti grūti. Esmu pateicīga savai ģimenei, kura mani vienmēr atbalsta.
Svarīga ir arī tevis paša attieksme pret cilvēkiem. Man ļoti veicies, ka apkārt ir labi cilvēki, kas neliedz padomu, labprāt palīdz ar idejām, padalās ar kontaktiem konkrētu mērķu sasniegšanai. Man ir paveicies arī ar ļoti atsaucīgiem un pretimnākošiem sadarbības partneriem, no kuriem iepērku izejvielas. Kad sāku domāt par ražošanas telpām Smiltenes pusē, sāku vairāk kontaktēties ar jauniešiem, kas šeit apkārtnē darbojas savos biznesiņos. Sarunu gaitā secināju, ka ļoti vērtīgi būtu šeit veidot tādu jauno uzņēmēju kustību, kur kopā satikties un dalīties ar savām zināšanām, vēlmēm un kontaktiem. Katram savā nozarē tādas ir. Zinu tādus jauniešus, kuri labprāt atgrieztos Smiltenē, bet pagaidām ir šķēršļi, kas attur. Vajag turēties kopā! Šobrīd darbojos Valmieras biznesa inkubatorā, kur valda forša gaisotne. Atbrauc jaunie censoņi, kas vēlas darīt un radīt. Jābūt atvērtiem un jāprot sadarboties, jo tikai tad, kā mēs paši sakām, ir tie siltie zvani – ka vari piezvanīt, atsaukties uz kādu, kas ļauj pavirzīt tavu ideju tālāk un to pārvērst augošā biznesā. Uzskatu, ka mūsdienās bizness nav tikai preču vai pakalpojumu pārdošana – tas ir stāsts par ideju, par zīmolu, par cilvēkiem, kas zem tā stāv, par emocionālo pievienoto vērtību, ko tas var dot patērētājiem, kā arī komunikāciju ar klientu.
Viedoklis
Oskars Muižnieks, vienīgais atlēts Latvijā, kurš startējis Pasaules čempionātos trijos olimpiskajos sporta veidos – biatlonā, distanču slēpošanā un MTB riteņbraukšanā XCO krosā:
- Ingu Ērgli pazīstu no velosacensībām. Atceros, kā Inga deva mums degustēt viņas mājās izgatavotos batoniņus, kad vēl tika meklēta “InGo” īstā recepte. Inga ir paraugs, ka jebkurš cilvēks Latvijā var uzdrīkstēties un sākt darīt darbu, kas sagādā prieku.
“InGo” batoniņus lietoju jau vairākus gadus. Izmantoju tos gan kā uzkodu starp ēdienreizēm, gan kā uzturu ilgstošu treniņu laikā un pēc sacensībām. Izmantoju tos, jo to sastāvā ir tikai dabīgas izejvielas, tas ir garšīgs, kā arī netiek izmantots rūpnieciski ražotais cukurs. Man vienmēr ir paticis lietot Latvijas produktus, īpaši, ja tie ir veselīgi un garšīgi. Esmu ieteicis “InGo” arī citiem sportistiem, un iesaku tos pamēğināt ikvienam no jums.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19