Latviskākā no maizēm – gan pie pavalga, gan saldajam ēdienam

Nav nekāds noslēpums, ka Latvijas rudzu maize ir viens no pašmāju produktiem, kas iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Tas skan ļoti oficiāli, bet arī lieku reizi atgādina, ka mums ir gan ar ko lepoties, gan – kas vēl svarīgāk – jānovērtē šī maizīte kā viena no svarīgākajām maltītēs iekļaujamām sastāvdaļām. Lai tā būtu parasta rika, ko piekost pavalgam, vai sastāvdaļa, kas palīdzēs izgatavot garšīgu, sātīgu un veselīgu ēdienu.
Ņemot vērā, ka ziemas mēnešos dabīgo, “no dobes plūkto” vitamīnu ir salīdzinoši mazāk, šo iztrūkumu lieliski palīdzēs kompensēt no rudzu miltiem ceptās maizes sastāvdaļas ēdienu receptēs. Nezinu, kā jums, bet man viena no bērnības garšām ir maizes zupa ar putukrējumu. To pagatavot ir tik vienkārši, ka atliek tikai ķerties klāt. Vispirms rudzu maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī no abām pusēm, tad salauž mazākos gabaliņos, liek traukā un pārlej ar verdošu ūdeni, lai maize būtu nosegta. Traukam uzliek vāku un atstāj uz pāris stundām ievilkties. Piedevām var izmantot žāvētas plūmes, aprikozes, dzērvenes vai rozīnes. Tās noskalo un, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos. Kad maize izmirkusi, to sablendē vai saspaida ar biezputras stampiņu, pievieno augļu-ogu piedevas, cukuru pēc garšas, trīs līdz četras ēdamkarotes dzērveņu vai brūkleņu ievārījuma un ēdamkaroti piparkūku garšvielu. Visu masu karsē, nepārtraukti maisot. Ja nav blendēta, kad padzisusi, nedaudz uzputo ar mikseri. Pasniedz ar putukrējumu un ievārījuma “cepurīti”, apkaisa ar pūdercukura sniedziņu. Garšīgi!
Ēdienu, tai skaitā sāļo, pagatavošanai lieliski noder rīvmaize, kas pagatavota no rudzu maizes. Viens no piemēriem, kur to var pievienot garšas dažādošanai, ir viltotais zaķis. Tā pagatavošanai parastajai kotlešu masai, kurā sajaukta gaļa (aptuveni viens kilograms), sīpols, ķiploks, garšvielas, sāls, pāris olu, pievieno krietnu devu rīvētu burkānu, pāris sauju ātri vārāmo auzu pārslu un krietnu sauju rudzu rīvmaizes, kā arī 100 gramus vīna (skābā). Šādi pagatavots un sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni stundu cepts “zaķis” būs aromātisks, sulīgs un lieliski garšos kopā ar rudzu maizes šķēli.
RECEPTES IEDVESMAI
Rupjmaizes kārtojums
Sastāvdaļas:
½ kukuļa rudzu maizes
1 litrs saldā krējuma
8 ēdamkarotes cukura
0,5 l upeņu, brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma
paciņa vaniļas cukura
dekoram – rūgtā šokolāde vai kanēlis
Pagatavošana:
Maizi sagriež plānās šķēlēs un sakaltē. Sakaltušu samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Saldo krējumu sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru. Porciju trauciņos vai lielākā bļodā gatavo kārtojumu. Trauka apakšējā kārtā liek saldo krējumu. Uzkaisa rīvmaizi (neber biezā kārtā, bet tikai viegli pārkaisa). Liek pāris karotes ievārījuma, visu izlīdzina un uzkaisa vēl nedaudz rīvmaizes. Liek putukrējumu, un atkārto kārtas. Noslēdz ar saldā krējuma “mākonīšiem”.
Rupjmaizes kārtojums ar biezpienu
Sastāvdaļas:
50 g nobriedušas rudzu maizes
20 g medus
40 g biezpiena
15 g cukura
25 g ievārījuma
25 g putukrējuma
Pagatavošana:
Nobriedušu sarīvētu rudzu maizi sajauc ar medu. Biezpiena masu iztrin caur sietu vai izmaļ gaļasmašīnā un sajauc ar cukuru. Traukā liek kārtām maizi, biezpienu un ievārījumu, pēdējā kārtā liek maizi. Grezno ar putukrējumu, želeju vai svaigām ogām, pasniedz ar svaigu pienu.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19