Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lēti, vienkārši un veselīgi

Ingūna Johansone

2018. gada 12. janvāris 00:00

1773
Lēti, vienkārši un veselīgi

Domāju, ka visi dzirdējuši it kā joku, it kā patiesību, ko mēdza teikt populārais pavārs Mārtiņš Rītiņš, proti, ja jums nekā mājās nav, tad izņemiet no ledusskapja lasi. Ulmaņlaika pavārgrāmatās var lasīt tekstu, ja nekā nav, tad paņemiet no pieliekamā žāvētu gaļu un olas. Kas derētu kā padoms šodien mums, ja mājās “nekā” nav, bet maltīte jāgatavo? 


Atslēgas vārdi “no nekā” rosināja mani doties uz Sarkanā Krusta Valkas nodaļā rīkoto tikšanos veselības veicināšanas projekta ietvaros, kur Solvita Mezīte dalās idejā, kā var pagatavot kotletes no “nekā”. Ja jau projekta mērķis ir veselības veicināšana, tad skaidrs – ieteiktais ēdiens būs ne tikai no pieejamiem un lētiem produktiem, kas, visticamāk, ir katrā mājā, bet arī veselīgs. Pirms aprakstu, ko redzēju un ko arī nogaršoju, pateikšu, ka šādas nodarbības ar veselīgu un, jāteic, visnotaļ interesantu ēdienu gatavošanu notiek reizi mēnesī un šī bija septītā tikšanās reize. Solvita stāstījusi un rādījusi, kā var pagatavot gardas lietas, piemēram, no nezālēm. Šī recepte gan noderēs vairāk pavasarim, jo pat pašlaik netipiskajā ziemā  diez vai dārzā atradīsiet gārsu vai balandas, nātres un citas ēdamas nezāles, bet varat recepti pierakstīt un pavasarī izmēģināt. 

Salātiem smalki  sagriež svaigas bietes un aplej ar citronu sulu. Sasmalcina sīpolu, burkānu un lociņus. Sagriež salātu. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un pievieno gārsu. Gārsu ņem aptuveni pusi no sagrieztā salāta daudzuma. Visu sajauc ar eļļu, pievieno garšvielas, citrona sulu. Esot gardi, apliecināja uz tikšanos atnākušās kundzes. 

Bet atgriezīsimies pie tēmas, kas ir “nekas” ierindas cilvēka dzīvē, jo diez vai tas būs Rītiņa pieminētais lasis. Piekritīsiet, ka tādas lietas kā putraimi un auzu pārslas varētu atrasties mājās arī tad, ja pēc gadumijas svētkiem gardumi apēsti un nu patiešām ledusskapī svilpo vējš. Solvitas mērķis gan nebija meklēt variantu, ko gatavot, ja mājās nekā īsti nav, drīzāk, no kā var pagatavot kotletes ierasto gaļas kotlešu vietā. Izrādās ir varianti, bet šoreiz izmēģinām un iesakām kotletes no auzu pārslām.

RECEPTES

Kotletes no „nekā”

0,5 kg auzu pārslu

ūdens

garšvielas (ķimenes, sāls, pipari, ķiploki un paprāvs daudzums garšvielu maisījumu, piemēram, “Anniņa”, pēc izvēles. Sāls vietā var izmantot sojas mērci)

2 sīpoli

sautēts kabacis vai ķirbis, ja ir un vēlas


Auzu pārslas sajauc ar garšvielām un aplej ar verdošu ūdeni tā, lai ir aptuveni 2 cm virs pārslām. Atstāj, lai piebriest vismaz uz divām stundām. Tad apcep ķiploku, sīpolu, pieliek kabaci (var improvizēt ar citiem dārzeņiem, var dārzeņus nelikt) un visu kārtīgi samīca. Masa būs ķepīga. Sakarsē pannu un eļļā cep. Var uz pannas uzlikt cepampapīru un cept cepeškrāsnī.  Kotletes var ēst gan karstas, gan aukstas.


Griķu putra bez vārīšanas

Kārtīgi vairākos ūdeņos noskalo griķus. Aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti. Tad pieliek sāli pēc vajadzības un uz pannas sviestā uzkarsē. 


Veselīgāka „maltās gaļas” mērce

kabacis vai cukini 

2–3 burkāni 

2 sīpoli 

ķiploki 

eļļa 

garšvielas 

ūdens vai piens 

gaļas konservi 

kartupeļu ciete iebiezināšanai


Sarīvē burkānus un liek katlā nelielā ūdens (glāze) un eļļas daudzumā sautēties, pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus, tad sablendē vai sarīvē kabaci un visu sautē. Pievieno garšvielas un sāli. Kad ir mīksti, pievieno vēl glāzi ūdens vai piena. Saspaida vai sablendē gaļas konservus ar nedaudz ūdeni un pievieno visam katlā. Ja grib, tad iebiezina ar kartupeļu cieti.