Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šodien arī lauku mājām "Donas" Rīgas pilī pasniedz vides kvalitātes zīmi

LETA

2018. gada 25. janvāris 09:13

652
Šodien arī lauku mājām "Donas" Rīgas pilī pasniedz vides kvalitātes zīmi

Rīgas pilī šodien 22 lauku tūrisma uzņēmējiem pasniegs vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts", aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku tūrisma asociācijā "Lauku ceļotājs".

"Zaļā sertifikāta" pasniegšanas ceremonijā piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK), kā arī "Lauku ceļotāja" prezidente Asnāte Ziemele.


"Zaļā sertifikāta" pretendentu apsekojumi tika izskatīti šā gada novembrī komisijas sēdē, kuras laikā tika lemts par sertifikāta piešķiršanu vai pagarināšanu. Komisijā tika pārstāvēti vides eksperti, "Lauku ceļotājs", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departaments, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Dabas fonds, Baltijas Vides forums un Bez-izmešu mobilitātes atbalsta biedrība.


No divdesmit sešām apsekotajām saimniecībām komisija pieņēma lēmumu nepiešķirt vai nepagarināt "Zaļo sertifikātu" četriem pretendentiem, kuri neatbilst obligātajiem kritērijiem, piemēram, neveic atkritumu šķirošanu, kā arī nav vērojams progress kopš iepriekšējās apsekošanas reizes.


Savukārt lēmums piešķirt vai pagarināt "Zaļo sertifikātu" Amatas novada saimniecībai "Amatas mellenes", Kocēnu novada Mucu muzeja Dzīvesprieka akadēmijai "Liela muiža", Raunas novada SIA "Latvijas ķiploks", Ozolnieku novada lauku sētai "Caunītes", Talsu novada viesu mājai "Laumu dabas parks", Dundagas novada brīvdienu mājai "Ziedkalni", Rojas novada viesu mājai "Klētnieki", Ventspils novada brīvdienu mājai "Zaķu jūras māja", Pāvilostas novada kempingam "Laikas", Skrundas novada piena muižai "Berghof" un Pāvilostas novada brīvdienu mājai "Zariņi".


Tāpat vides kvalitātes zīmi nolemts piešķirt vai pagarināt viesu mājai "Ezera māja" Liepājā, Tērvetes novadā esošajai brīvdienu mājai "Apartamenti Ores", Viesītes novada lauku mājai "Ceļinieki", Pļaviņu novada viesu mājai "Odzienas krogusmāja", Smiltenes novada lauku mājai "Donas", Siguldas novada lauku mājai "Brūveri", Limbažu novada brīvdienu mājai "Dālderi", Rēzeknes novadā esošajām viesu mājām "Azarkrosti" un "Zaļā sala", Aglonas novada lauku mājai "Upenīte" un viesu mājai "Mežinieku māja" Aglonā.


"Zaļais sertifikāts" ir vides kvalitātes zīme lauku tūrisma saimniecībām, kurās ievēro "zaļas" saimniekošanas principus, saudzējot resursus, veidojot videi un vietējai kopienai draudzīgu tūrisma piedāvājumu. Kritēriji ir stingri, un sertifikāta piešķiršanu apstiprina īpaša vides un tūrisma ekspertu komisija, kas darbojas VARAM pārraudzībā. Sertifikāts tiek piešķirts uz trim gadiem, pēc tam notiek atkārtota apsekošana un sertifikāta pagarināšana. No 2017.gada "Zaļo sertifikātu" piešķir ne tikai naktsmītnēm, bet arī apskates saimniecībām – dažāda veida ražojošām saimniecībām vai lauksaimniecības uzņēmumiem, kas uzņem apmeklētājus.


Lauku tūrisma naktsmītnēs, kurām piešķirts "Zaļais sertifikāts", viss rūpīgi pārdomāts, lai saimniekošana būtu draudzīga videi un vienlaicīgi - atpūta ērta un patīkama cilvēkam. Sertificētās saimniecības zaļā un veselīgā dzīvesveida piekritējiem atpazīstamas ar zīmola nosaukumu "Zaļās brīvdienas".


"Lauku ceļotājs" ir vecākā un spēcīgākā lauku tūrisma organizācija Latvijā, dibināta 1993.gadā. Biedrības mērķis ir lauku tūrisma attīstība Latvijā kopējā lauku ekonomikas kontekstā, sadarbojoties ar lauksaimniecības, pašvaldību, dabas aizsardzības un citām nozarēm. "Lauku ceļotāja" biedri ir lauku tūrisma, lauksaimniecības, amatniecības uzņēmēji, pašvaldības, valsts iestāžu un organizāciju struktūrvienības visos Latvijas novados.