Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Uzmanību! NMPD: Dienesta funkcija nav nodrošināt medicīnisku palīdzību gripas vai saaukstēšanās gadījumos

LETA

2018. gada 1. februāris 09:20

349
Uzmanību! NMPD: Dienesta funkcija nav nodrošināt medicīnisku palīdzību gripas vai saaukstēšanās gadījumos

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) iedzīvotāji pastiprināti vēršas saistībā ar augšējo elpceļu vīrusu saslimšanām, kas norit bez sarežģījumiem, taču NMPD funkcija nav nodrošināt medicīnisku palīdzību gripas vai saaukstēšanās gadījumos, atgādināja dienesta pārstāve Ilze Bukša.


Viņa uzsvēra, ka gripas un citu akūtu respiratoru vīrusu saslimšanas gadījumā pacientam jāpaliek mājās un jau pirmajā saslimšanas dienā jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai sāktu ārstēšanos.


NMPD atgādina, ka gripas epidēmijas laikā valsts apmaksā ģimenes ārsta mājas vizīti pie gripas slimnieka un pacienta iemaksa ir 2,85 eiro. Savukārt, ja pacients vēršas NMPD situācijās, kad nav apdraudēta veselība vai dzīvība, dienestam ir tiesības izsaukumā nenosūtīt neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi vai par šādu izsaukumu pacientam pieprasīt samaksu 40,14 eiro apmērā.


NMPD direktore Liene Cipule uzsver, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde neveic ārstēšanu gripas vai saaukstēšanās gadījumā. "Mūsu uzdevums ir sniegt palīdzību veselībai un dzīvībai kritiskās situācijās. Lielā daļā izsaukumu pacientiem ir bijusi vajadzīga ģimenes ārsta konsultācija. Akūtas augšējo elpceļu vīrusu saslimšanas, tajā skaitā gripa, 97% gadījumu ir ārstējamas ambulatori mājas apstākļos ģimenes ārsta uzraudzībā. Ārstēšanās ir jāuzsāk savlaicīgi, lai izvairītos no komplikācijām, kas var būt bīstamas veselībai un dzīvībai," skaidroja Cipule.


Pēc dienesta paustā, lai mazinātu komplikāciju risku un nepieciešamību ārstēties slimnīcā, nekavējoties telefoniski jāsazinās ar ģimenes ārstu, tiklīdz parādās slimības simptomi, turklāt ar ārstu jāpārrunā turpmākā ārstēšanās un mājas aptieciņas saturs. Tāpat jau laikus jāparūpējas, lai mājās būtu ziemas vīrusu sezonai nepieciešamie medikamenti arī situācijām, ja saslimšanas simptomi sākas vēlu vakarā vai nakts stundās.


Vakaros un brīvdienās, kad ģimenes ārsts nestrādā, akūtas saslimšanas gadījumā palīdzību sniedz dežūrārsti, tostarp izraksta medikamentu receptes, var lemt par mājas vizīti. Savukārt nakts stundās mediķa padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Noskaidrot sev tuvākos dežūrārstus un veselības aprūpes iestādes var Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.