Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Gatavojam “ledus” pīrādziņus un meklējam pērles recepšu kladēs!

Sarmīte Ozola

2018. gada 2. februāris 00:00

559
Gatavojam “ledus” pīrādziņus un  meklējam pērles recepšu kladēs!

Līdzīgi kā cilvēku rokraksta nianses, arī pīrādziņu pagatavošana katrā ģimenē droši vien ir atšķirīgs gadu gaitā izkopts process. Šoreiz piedāvāju izmēģināšanai kādu ātro variantu, kuru mūsu mājā dēvē par ledus pīrādziņiem. 

Uzreiz jāteic, ka pīrādziņiem nav nekādas saistības ar ledu, jo nosaukums radies no pagatavošanas veida. Tam izmanto trauciņu, kurā ledusskapī parasti sasaldē ledus gabaliņus. 

Vispirms uz pannas apcep pīrādziņu gaļu kopā ar smalki sagrieztiem sīpoliem, pievieno melnos maltos piparus un sāli pēc garšas. 

Ņem atlaidinātu kārtainās mīklas plāksni, pārgriež to uz pusēm un katru izveltnē plānā kārtiņā. Pirmo daļu uzklāj uz ledus trauciņa un uzmanīgi iespiež katrā nodalījumā bedrīti, kurās ieliek apmēram pustējkaroti gaļas/sīpolu masas. Pārklāj pāri otru mīklas daļu un spēcīgi noveltnē, lai cauri mīklai izspiežas trauciņa virsējās malas. 

Izpurina pelmeņveidīgos pīrādziņus uz dēlīša, kas noklāts ar miltiem. Atdala vēl tos, kas nav atdalījušies, liek uz cepešpannas, kurā ieklāts cepamais papīrs. Apsmērē ar sakultu olu un liek sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos. Cep, kamēr parādās glīta, gaiši brūna garoziņa.

KONKURSS, KONKURSS, KONKURSS

Teju katrā ģimenē, kur ikdienā gatavo maltītes, ir kāda īpaša klade vai piezīmju blociņš, kurā krājas gan pierakstītas, gan no žurnāliem vai avīzēm izgrieztas un, galvenais, pārbaudītas, novērtētas un ikdienā lietotu ēdienu receptes.
“Ziemeļlatvija” rosina neturēt “sveci zem pūra”, bet dalīties ar citiem. Izsludinām konkursu mūsu lasītājiem! Lai konkurss sniegtu gandarījumu, esam sarūpējuši noderīgu balvu. Bet nu visu pēc kārtas.    Ja tavā recepšu kladē ir interesanta, vēl jo labāk – nedzirdēta recepte, par kuru vēlies pastāstīt citiem, – tas ir tas, kas nepieciešams. Uzraksti gan ēdiena pagatavošanai nepieciešamos produktus, gan gatavošanas gaitu un nogādā to redakcijā. To var izdarīt, izmantojot pasta pakalpojumu vai nosūtot elektroniski, var vienkārši atnest uz redakciju vai piezvanīt un nodiktēt pa telefonu. Tikai jāpievieno iesniedzēja vārds, uzvārds un kontakttālrunis.     Tomēr šim konkursam būs viens būtisks nosacījums. Mēs vērtēsim nevis iesniegto recepti, bet gan pārbaudīsim to dzīvē – iegādāsimies produktus, pagatavosim, degustēsim un tad veidosim aprakstu. Tas nozīmē, ka receptei ir jābūt ikdienā lietojamai, bet produktiem – pieejamiem parastā pārtikas veikalā.Konkursam nav nekādu nosacījumu par ēdiena izvēli – tā var būt salātiņu recepte, saldais ēdiens, īpaši pīrādziņi, zupa vai kāds gaļas ēdiens. Galvenais, lai ir garšīgi un mājas virtuvei piemēroti.     BALVA! Garšīgākā un interesantākā ēdiena recepšu autori katrs saņems grāmatžurnāla “I’ mperfekt” gada abonementu – 29 eiro vērtībā. Ir taču vērts dalīties savā pieredzē, vai ne? 
Recepšu pieteikumus gaidīsim līdz 28. februārim! Konkursā drīkst piedalīties ar vairākām receptēm. Tomēr lūgums pasteigties, lai varam laikus paveikt degustācijas procesu. Jau marta pirmajā “Ziemeļlatvijas” numurā paziņosim, kura recepte būs pelnījusi ne vien gardēžu atzinību,bet arī vērtīgo balvu.Lūk, kontakti: pasta adrese – “Ziemeļlatvija” (recepšu konkurss), Kalna iela 8, Smiltene, LV-4729; e-pasts – sarmite.ozola@ziemellatvija.lv; tālrunis – 647 20 250 (darba dienās no 8 līdz 14).