Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Saimnieces meistarklasē gatavos putraimdesas

Inga Karpova

2018. gada 16. marts 00:00

388
Saimnieces meistarklasē gatavos  putraimdesas

Aprīļa sākumā jau desmito reizi visā Latvijā notiks interesentu atsaucību ieguvusī akcija “Satiec savu meistaru!”. Šogad Valkas novadā varēs apgūt ne tikai aušanas prasmes, bet pat gatavot īstas putraimdesas.

Novada domes kultūras pasākumu rīkotāja Līga Lāne atgādina, ka  šīs akcijas mērķis ir plašākai sabiedrībai vēstīt par meistariem, par viņu zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē.
Šogad Valkas novadā šī akcija no iepriekšējiem gadiem atšķirsies ar to, ka interesenti varēs iepazīties ne tikai ar rokdarbiem, bet arī apgūt Vidzemes kulinārā mantojuma ēdiena – putraimdesu – pagatavošanu. Līvija Kreile uz meistardarbnīcu aicina visas saimnieces, kuras jau gatavo vai arī nolēmušas ķerties klāt šim visnotaļ sarežģītajam un darbietilpīgajam procesam. Līvija zina, ka katrai saimniecei ir kāds savs knifs, lai putraimdesas iegūtu savu vienreizējo un neatkārtojamo garšu. Lai padalītos pieredzē, meistarklases vadītāja aicina saimnieces līdzi ņemt savas garšvielas, jo, piemēram, ir tādas, kas putraimdesām pievieno piparmētru. Ierodoties uz meistarklasi, būs jau izvārīta putra un sagatavotas asinis. Līvija atklāj, ka par to viņa ir parūpējusies laicīgi. Asinis lieliski varot saglabāt, tās sasaldējot. Pēc kopīgas gatavošanas sekos degustācija. Līvija atgādina, ka Ziemeļvidzemē putraimdesas ēd kopā ar brūkleņu ievārījumu vai brūkleņu mērci.

UZZIŅAI
Akcijas “Satiec savu meistaru” norise Valkas novadā:
Piektdien, 6. aprīlī, no pulksten 14 līdz 18.30 bērnu un jauniešu centrā “Mice” Valkā, Semināra ielā 27 – aušana un auduma apstrāde pēc aušanas.
Piektdien, 6. aprīlī, un sestdien, 7. aprīlī, no pulksten 10 līdz 14 Tautas lietišķās mākslas studijas “Saulīte” telpās Valkas pilsētas kultūras namā – jostu un prievīšu segu aušana.
Sestdien, 7. aprīlī, no pulksten 11 līdz 14 Līvija Kreile aicina saimnieces uz Turnas tautas namu pieredzes apmaiņā uz putraimdesu gatavošanas procesa izzināšanu, gatavošanu un degustāciju.