Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pavasaris tomēr rullē...

Tamāra Ulase

2018. gada 29. marts 00:00

1
Pavasaris tomēr rullē...

Saulīte, lai arī ar zobiņiem, tomēr ripo uz pavasara pusi – jo diena, jo tuvāk. Šodien jau Zaļā ceturtdiena, rīt – Lielā piektdiena un tad – Lielās dienas ir klāt! Lai arī mūsu pusē pakalni vēl ir sniega klāti, putnu čivināšana, pūpoli, kas saulē silda savus pūkainos vēderiņus, sniegpulksteņu baltie degunteļi un piesaulē atkusušais ledus un sniegs jau liecina: pavasaris ir klāt, lai kā arī ziemai negribas padoties. Laiks kārt šūpoles un krāsot olas. Pēc garās ziemas pavasara lielie svētki ir klāt!

Rullē arī šokolāde

Veikalā nopērk šokolādes olas. Ar sakarsētu nazi nogriež cepurītes un iegriež robiņus. Šokolādes olas pilda ar krēmsieru, ko pirms tam saputo ar cukuru un vaniļu, pakāpeniski pievienojot saldo krējumu.
Olas dzeltenumu var imitēt gan ar dzeltenu vai oranžu želejkonfekti, aprikožu džemu vai kādu citu dzeltenas krāsas džemu. Tās var arī pildīt ar biezpiena krēmu, ja tas palicis pāri no biskvīta ruļļa pildījuma.

Biskvīta rullis ar biezpienu un ķiršiem

Biskvīts:
5 olas
5 ēdamkarotes cukura
5 ēdamkarotes miltu

Krēms:
250 g biezpiena
3 ēdamkarotes cukura
200 g saldā krējuma
vaniļas cukurs
ķiršu ievārījums

Gatavošana
Olas sakuļ ar cukuru un vaniļu stingrās putās, viegli iecilā piecas ēdamkarotes miltu. Ar cepampapīru izklātā veidnē lej saputoto masu un ievieto jau līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Pirmās 10 minūtes krāsns durtiņas nevajadzētu virināt, lai biskvīts nesakristu. Gatavu biskvītu uzliek uz tīra virtuves dvielīša, noņem cepampapīru, ar dvieļa palīdzību sarullē un noliek atdzist.
Krēmam biezpienu ar cukuru un vaniļu puto, pakāpeniski pievieno istabas temperatūrā turēto saldo krējumu un turpina putot, līdz masa kļūst stingra.
Atdzisušu rulli atritina, apsmērē ar ķiršu ievārījumu, pa virsu pārklāj ar biezpiena krēmu un saritina. Novieto uz šķīvja ievilkties. Pārber ar pūdercukuru. Ja paliek pāri krēms, tad pārsmērē ar to un pārkaisa ar šokolādes skaidiņām vai arī pārber ar ogām.

Lavaša rullis “Trīs vienā”

Lavašs ir galvenokārt Tuvajos Austrumos un Kaukāzā izplatīta neraudzēta kviešu maize. Lavaša rullīši ir viena no labākajām uzkodām ne tikai svētkos, bet arī reizēs, kad ļoti gribas ko vienkāršu, ātri pagatavojamu, bet tajā pašā laikā pietiekami sātīgu. Tos var dažādot ar pildījumiem.

3 lavaša plāksnes
1 bundža sardīņu vai citu konservu eļļā
4 cieti vārītas olas
200 gramu kūpināta kausētā siera
zaļumi
majonēze

Gatavošana
Vienu lavaša plāksni nosmērē ar majonēzi un pārliek ar sasmalcinātiem zivju konserviem, pārber ar dillēm. Satin ciešā rullī. Otro plāksni iesmērē ar majonēzi un pārber ar sasmalcinātām olām un zaļumiem. Pirmo rulli liek uz olu plāksnes un abas kopā sarullē. Uz trešās plāksnes, kuru arī pārklāj ar majonēzi, uzrīvē skaidiņās pirms tam saldētavā paturētu kausēto sieru. Uz šīs plāksnes malas liek iepriekš sarullētās pirmās divas lavaša plāksnes un visu kopā cieši sarullē. Iegūto triju kārtu lavaša rulli ietin pārtikas plēvē un novieto vēsā vietā, lai ievelkas.