Ziemellatvija.lv ARHĪVS

PK BMX superkrosā 2. posmā Pētersonei augstā piektā vieta

Toms Markss

2018. gada 2. aprīlis 09:35

125
PK BMX superkrosā 2. posmā Pētersonei augstā piektā vieta

Svētdien Francijā aizvadīts UCI Pasaules kausa BMX superkrosā otrais posms, kurā ar panākumiem startējuši Latvijas sportisti. Vīriešu elites sacensībās lielajā finālā Edžus Treimanis izcīnīja sesto vietu, bet karjeras līdz šim lielāko panākumu pieaugušo konkurencē sasniegusi Vineta Pētersone, kura sieviešu elites finālā bija piektā labākā.  

Pirmajās Lieldienās Francijas Nacionālā BMX centra apjumtajā trasē  ar otrā posma sacensībām turpinājās UCI Pasaules kausa BMX superkrosā sezona. Tāpat kā sestdien notikušajā pirmajā posmā, arī svētdien sacensībās startēja seši Latvijas BMX sportisti – Vineta Pētersone, Edžus Treimanis, Kristens Krīgers, Mikus Strazdiņš, Helvijs Babris un Filips Krists Rozītis. 

Vīru elites grupā 1/16 daļfinālam kvalificējās četri no pieciem mūsu sportistiem – Treimanis, Babris, Krīgers un Strazdiņš, kamēr Rozītis, kuram šīs bija tikai otrās sacensības karjerā Pasaules kausa izcīņā, no tālākas cīņas izstājās 1/32 daļfinālā. 

Nākamo kārtu no latviešiem pārvārēja Edžus Treimanis. Valmierietis sīvā cīņā izrāva uzvaru savā 1/16 daļfināla braucienā, kurā startēja arī Helvijs Babris. Viņš finišēja piektais un, tāpat kā Kristens Krīgers, palieka uzreiz aiz astotdaļfinālistu pulka. Mikus Strazdiņš, cīnoties plecu pie pleca par ceturto vietu savā braucienā ar vienu no labākajiem Argentīnas sportistiem Gonzalo Molinu, pēdējā taisnē piedzīvoja kritienu. Astotdaļfinālā Treimanis ieņēma otro vietu aiz pērnā gada Pasaules kausa ieguvēja Silveina Andrē. 

Ceturtdaļfinālā  Treimaņa konkurentu vidū bija pazīstamais nīderlandietis Tvans Van Gendts un talantīgais austrālietis Kais Sakakibara. Pirmajā taisnē Edžus, kurš startēja no otrā celiņa, atradās ceturtajā pozīcijā, tomēr pēc pirmās virāžas viņu apsteidza Sakakibara. Līdz pat pēdējai taisnei mūsu sportists bija piektais, tomēr lieliski aizvadīta pēdējā taisne ļāva Treimanim apsteigt austrālieti un kā pēdējam no sava brauciena iekļūt pusfinālā starp 16 labākajiem sportistiem. 

Mūsu sportists startēja otrajā pusfināla braucienā no sestā celiņa. Pirmajā taisnē Edžus izkaroja ceturto pozīciju, bet otrajā taisnē pakāpās uz trešo vietu. Pēdējā taisnē gan Treimani panāca un apsteidza Argentīnas sportists Eksekvils Toress, tomēr tas valmierietim neliedza sasniegt lielo finālu. 

Dienas nozīmīgāko braucienu Treimanis sāka no piektā celiņa. Lielāko daļu trases “Thrill Factory/ MŠA - Valmieras puikas” pārstāvis ieņēma septīto vietu, bet pēdējās taisnes pašās beigās spēja apsteigt mājinieku Damjenu Godē. Posmu Edžus Treimanis noslēdza cienījamajā sestajā vietā, iegūstot vērtīgus UCI pasaules ranga punktus. Uzvaru izcīnīja titulētais Francijas sportists Žoriss Dodē. 

Karjeras līdz šim labāko Pasaules kausa posmu aizvadīja Vineta Pētersone. Treneru Ģirta Kātiņa un Liama Filpsa audzēkne finišēja otrā aiz vakardienas posma uzvarētājas Lauras Smuldersas kvalifikācijas braucienā, kas deva ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu. Tajā “Thrill Factory/ Smiltenes BJSS AKSSC” braucēja izcīnīja trešo vietu uzreiz aiz savas vienaudzes Betanijas Šrīversas. Otro dienu pēc kārtas mūsu sportiste startēja pusfinālā. 

Šajā braucienā Pētersone trases pirmajā daļā atradās piektajā pozīcijā. Pavērsiens notika pirmās virāžas izejā, kur kritienu piedzīvoja divas no priekšā esošajām konkurentēm. Mūsu sportiste no sadursmes spēja izvairīties un nokļuva trešajā vietā, kuru saglabāja līdz finišam. Pirmo karjerā pērnā gada pasaules junioru čempionāta bronzas medaļniece iekļuva Pasaules kausa finālā. 

Tajā Pētersone startēja no sestā celiņa. Pirmajā taisnē latviete izkaroja ceturto vietu, tomēr pēc pirmās virāžas savas pozīcijas zaudēja. Turpinājumā kļūdas pieļāvu krieviete Natālija Afremova un ASV sportiste Mikaleina Ševa, kas ļāva Vinetai pakāpties uz piekto vietu, ko pārliecinoši izdevās arī nosargāt. Cēsiniece sasniedza savas karjeras līdz šim augstāko panākumu pieaugušo konkurencē un pārrakstīja Latvijas sieviešu BMX vēsturi. Uzvaru otro dienu pēc kārtas guva Laura Smuldersa no Nīderlandes.

Pasaules kausa izcīņas BMX superkrosā nākamie divi posmi 5. un 6. maijā notiks Nīderlandes pilsētā Papendālē. 

Pasaules kausa BMX superkrosā 2. posms vīriešu elitē:

1. Joris Daudet, Francija

2. Romain Mahieu, Francija

3. Niek Kimman, Nīderlande

4. Sylvain Andre, Francija

5. Exequil Toress, Argentīna

6. Edžus Treimanis, Latvija

7. Damien Godet, Francija

8. Tore Navrestad, Norvēģija


Pasaules kausa BMX superkrosā 2. posms sieviešu elitē:

1. Laura Smulders, Nīderlande

2. Saya Sakakibara, Austrālija

3. Elke Vanhoof, Beļģija

4. Yaroslava Bondarenko, Krievija

5. Vineta Pētersone, Latvija

6. Judy Baauw, Nīderlande

7. Mikalyn Shaw, Nīderlande

8. Natalia Afremova, Krievija