Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Atkal tās reņģes! Bet ko iesākt, ja garšo?

Sarmīte Ozola

2018. gada 6. aprīlis 00:00

12
Atkal tās reņģes!  Bet ko iesākt, ja garšo?

Par reņģēm jau esmu rakstījusi, bet gluži tāpat kā virtuvē ik pa laikam atgriežos pie to pagatavošanas, tā arī šoreiz laikrakstā dalīšos ar recepti, kura tapa piespiedu kārtā, bet rezultāts bija eksperimenta vērts.

Nav nekāds noslēpums, ka arī sīpoli ļoti labi zina, ka iestājies pavasaris. Manējie šogad ir nolēmuši pārbaudīt manu izdomu īpaši bezkaunīgā veidā, jo savus zaļos radziņus rāda tādā tempā, ka nenolocīties, lai no kastes paņemtu kārtējo ragaini. Lieldienu brīvdienās raudāju krokodila asaras, bet teju pusspainis sīpolkubiņu sagrieztā un apceptā veidā porcijās sadalīti gaida savu kārtu saldētavā.
Vienu kārtīgu porciju nolietojām sacepumā. Bija garšīgi un, galvenais, arī reņģe uz maltītes galda parādījās nedaudz neierastā veidā.
Tātad kārtojumam nepieciešams: vārīti kartupeļi, sagriezti un eļļā nebaudz apcepti sīpoli, notīrītas, miltos apviļātas un apceptas reņģes (pēc cepšanas atbrīvotas no asakām),  sutināti skābie kāposti, majonēze un rīvēts siers.
Apaļajā tortes cepamajā formā ieklāj cepampapīru. Pirmajā kārtā liek kubiņos sagrieztus kartupeļus, tad bagātīgi sīpolus, pārliek reņģu filejas, tad skābo kāpostu kārtu, noslēgumā vēlreiz cepurīti ar rīvētiem vārītajiem kartupeļiem un pa virsu – majonēzes un rīvētā siera jumtiņu. Sāli pievieno pēc sajūtām katrai kārtai nedaudz – vadoties no tā, cik pikantus ēdienus lieto. Piparus un citas garšvielas, protams, var pievienot, bet man neprasījās, jo sīpols savienojumā ar kāpostiem veido saldskābu garšu, ko nemaz nevajag nomākt vai bagātināt. Šauj sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos uz pusstundu. Pasniegt var karstu, bet tikpat labi to var ēst arī atdzisušu.
Labu apetīti!

Receptes
Kūpinātu reņģu salāti
5 zivis
2 kartupeļi
1 burkāns
1 biete
50 g sīpollociņu
pāris zaļo salātu lapu
majonēze
sāls pēc garšas

Izvārītus, atdzesētus kartupeļus, burkānus un bietes nomizo un sagriež kubiņos. Pievieno sasmalcinātus lociņus, sāli, majonēzi un samaisa.
Zivīm uzmanīgi atdala fileju (bez ādas un sīkajām asakām).
Salātu trauku rotā ar zaļo salātu lapām, liek uz tām reņģu filejas, pārlej ar majonēzi un  apkārt saliek dārzeņu salātus.

Svaigas reņģes ar mārutkiem
500 g zivju
2 ēdamk. augu eļļas
milti
70 g mārrutku saknes
sāls
cukurs un etiķis pēc garšas

Pagatavo sāls šķīdumu (75 g sāls uz 1/2 l ūdens). Notīrītām reņģēm izņam iekšas, nogriež galvas, nomazgā un pārlej ar sālsūdeni. Patur
10 minūtes, tad zivis izņem un pārlej ar aukstu ūdeni, nosusina ar papīra dvielīti, apviļā miltos uz apcep augu eļļā.
Smalki sarīvētiem mārrutkiem pieber cukuru un sāli, pievieno etiķi. Iegūto maisījumu uzvāra, pēc tam atdzesē. Atdzesētas zivis liek emaljētā traukā un pārlej ar mārrutku mērci. Līdz pasniegšanai uzglabā ledusskapī, lai ievelkas.