Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Artūram Pauliņam uzvara "Kurzemes pavasarī"

Artūram Pauliņam uzvara "Kurzemes pavasarī"

7. un 8. aprīlī Dobeles pusē ar “Kurzemes pavasara” sacensībām atklāta 2018. gada Latvijas kausa sezona izcīņa orientēšanās sportā. Divu dienu kopvērtējumā dāmu elites grupā uzvaru svinēja Sandra Grosberga (Meridiāns/CPSS/Pārgauja) un Uldis Upītis (Kāpa OK). 

Divu dienu sacensības “Kurzemes pavasaris” jau tradicionāli ir kļuvušas par pavasara vēstnesi orientieristu vidū un ik gadu pulcē kuplu dalībnieku skaitu. Šogad kalnainajā un tehniski izaicinošajā apvidū ap Vipēdes ezeru devās teju 800 dalībnieki no desmit valstīm. 

Sestdien norisinājās sacensības vidējā distancē, kas reizē bija arī Pasaules ranga posms (WRE) elites grupās, savukārt vietu galējo sadalījumu un kopvērtējuma uzvarētājus noteica garā distance svētdienā.

Dāmu elitē pārliecinošu uzvaru kopvērtējumā izcīnīja S. Grosberga, uzrādot labākos laikus abās dienās un otrās vietas ieguvēju Lauru Vīķi (Kāpa OK) apsteidzot par nedaudz vairāk kā septiņām minūtēm. Trešā vieta Līgai Valdmanei, no uzvarētājas atpaliekot 8 minūtes 10 sekundes. 

“Pirms vidējās distances starta biju mazliet uztraukusies, jo biju pati sev uzlikusi spiedienu un gaidīju labu rezultātu. Varbūt tā dēļ arī bija grūti ieskrieties un atrast plūdumu, kas izdevās tikai uz beigām, kad panācu Lauru Vīķi. Garajā distancē jau startēju krietni mierīgāka, tomēr īpaši atslābusi nebiju, jo pusotras minūtes pārsvars šādā apvidū nav nemaz tik liels. Izdevās noturēt samērā labu ātrumu visas distances garumā un arī mazās kļūdās varbūt var salasīt aptuveni minūti, “ aizvadītos startus komentē S. Grosberga.

Daudz spraigāka cīņa par uzvaru izvērtās vīru konkurencē. Vidējā distancē uzvaru svinēja Artūrs Pauliņš (Azimuts OK-Sm BJSS), par sešām sekundēm apsteidzot Dāvi Dišleru (Ozons), bet par minūti un vienpadsmit sekundēm Andri Jubeli (Mežmalas/Madona). Garajā distancē dalībniekiem bija jāveic vairāk kā 16 kilometri tehniski sarežģītā un daļēji kalnainā apvidū, kur lielisku sniegumu rādīja juniors U. Upītis. Jaunais sportists pirmajā dienā finišēja 9. vietā, taču garajā distancē bija par gandrīz trīs minūtēm ātrāks kā tuvākie sekotāji, kas ļāva pakāpties un izcīnīt uzvaru kopvērtējumā. Divu dienu summā tikai trīs sekundes lēnāks bija D. Dišlers, bet trešajā vietā, minūti un 43 sekundes aiz līdera, finišēja Edgars Bertuks (Alūksne-Ape OK). 

“Vidējā distancē nejutos pārāk komfortabli kartē un visu laiku sanāca raustīties distancē. Pieļāvu arī divas lielākas kļūdas, kas neļāva uzrādīt pārāk labu rezultātu. Garajā distancē izdevās daudz labāks skrējiens tehniski. Arī fiziski šodien jutos nedaudz labāk. Izskatās [pēc GPS], ka garajos etapos izvēlējos labus variantus, un tā arī bija viena no galvenajām atslēgām uz uzvaru. Pēc vidējās distances uzvara kopvērtējumā izskatījās maz ticama, bet par TOP3 pacīnīties šķita reāli. Tomēr ar nelielu konkurentu palīdzību izdevās arī izcīnīt savu pirmo uzvaru Latvijas kausā pieaugušajiem,” aizvadītās sacensības komentē U. Upītis. 

Pirmās dienas uzvarētājs A. Pauliņš arī garajā distancē rādīja pārliecinošu sniegumu lielāko daļu distances, taču beigās pieļāva četru minūšu kļūdu, kas liedza cīnīties par vietu labāko trijniekā.

Latvijas kausa izcīņa ar sacensībām “Rīgas kausi” turpināsies nākamajā nedēļas nogalē, 14. un 15. aprīlī, Jaunciemā.

Latvijas kauss ir Latvijas Orientēšanās federācijas organizēts orientēšanās sacensību seriāls, kas 2018. gadā sastāv no 15 posmiem un notiek no aprīļa līdz oktobrim. Sacensību kopvērtējumā tiek noskaidroti Latvijas kausa ieguvēji 34 vecuma un meistarības grupās, tostarp arī vīriešu un sieviešu elites grupās. Atsevišķi norisinās arī Latvijas kausa sacensības orientēšanās sprintā un stafetēs.

Visi rezultāti un elites grupu GPS ceļi pieejami sacensību mājaslapā https://www.pavasaris.lv/lv