Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Tehnikuma kartinga komandas jaunais izaicinājums

Baiba Vahere

2018. gada 9. maijs 10:14

656
Tehnikuma kartinga komandas jaunais izaicinājums

Smiltenes tehnikuma kartinga komandai šī sezona sākusies ar īpašu izaicinājumu– tehnikums ir viena no tām laimīgajām skolām, kurai LMT Autosporta akadēmija devusi iespēju iesaistīties unikālā, pasaules mēroga projektā un startēt jaunizveidotajā “TK Elektro klasē”. Pasaulē pirmās elektrokartingu sacensības ar valsts čempionāta statusu notika pirmajā maijā, Kandavā. Smiltenes tehnikuma komanda tajās izcīnīja sesto vietu.

Elektrokarta pilotam Raitim Plukšam tas bija viens no saviļņojošākajiem brīžiem mūžā, kad viņš kopā ar citiem elektrokartu vadītājiem pirms sacensību sākuma brauca goda apli apkārt Kandavas kartodromam.

“Kvalifikācijas braucienos Raitis palika septītais,” stāsta Smiltenes tehnikuma kartinga komandas PR speciālists Jānis Mauslis. “Sacensību laikā gadījās arī šādas tādas tehniskas ķibeles, bet no kļūdām mācāmies. Tā ir pieredze, kuru noteikti ņemsim vērā, lai turpmāk veiktos labāk,” saka skolas kartinga komandas mehāniķis Jānis Špats.

Kopā ar Smiltenes tehnikuma kartinga komandu uz pirmajām elektrokartu sacensībām devās treneris Uldis Siliņš un komandas līdzjutēji.

Jaunizveidotā “TK elektroklase” ir liels izaicinājums arī LMT Autosporta akadēmijai, kas visos iespējamos veidos atbalsta jaunos sportistus un vairāk par visu vēlas, lai jaunieši aizrautos ar tehnisko jaunradi un motorsportu.

Šobrīd komanda intensīvi gatavojas nākamajām sacensībām.

“Elektriskās piedziņas kartingi radīti ar Latvijas uzņēmuma “Blue Shock Race” atbalstu,” stāsta komandas treneris, Smiltenes tehnikuma skolotājs Uldis Siliņš. “20.aprīlī kopā ar jauniešiem bijām Ropažos, kur pašiem vajadzēja elektrokartu saskrūvēt. Zināmā mērā tas bija kā lēciens āliņģī. Nekādu rasējumu vai shēmu! Katrai komandai nolika priekšā kaudzīti ar detaļām un vēl varējām papētīt jau saskrūvēto LMT elektrokartu. Taču pāris stundu laikā jaunais karts bija braukšanas kārtībā. Puiši arī jau uzreiz izmēģināja, kā tas darbojas. Komplekta piegādātāji pārliecinājās, vai karti sagatavoti darbam sacensību režīmā.”

Smiltenes tehnikums šogad skolu kartinga kausa izcīņā startēsar četriem kartiem. Sacensību dalībnieku atlases sacensībās iespēju vadīt elektrokartu izcīnīja 2.A transporta kursa audzēknis Raitis Plukšs. Jaunā karta mehāniķis ir Jānis Špats no Jauniešu garantijas programmas 1.transporta kursa. Pārējo atlases dalībnieku spēki bija tik līdzīgi, ka nācās rīkot vēl vienu atlasi. “TK Senior” klasē šogad startēs Emīls Vestfāls no 1.B transporta kursa. Viņa vadītā karta mehāniķis ir Jānis Kārlis Krauja no Jauniešu garantijas 1.transporta kursa. Ar savu kartu sacensībās startēs Gints Zvirbulis no 1.autotransporta kursa. Arī komandas jaunākais dalībnieks – desmit gadus vecais Kristers Siliņš sacensībās piedalīsies ar savu kartu. Par  komandas veiksmēm un neveiksmēm pārējos interesentus informēs Jānis Mauslis no 1.būvniecības kursa.

Smiltenes tehnikuma kartinga komanda sevi pirmoreiz plašākai publikai prezentēja 29.aprīlī, folkreisa sacensību laikā, Tepera trasē.”

“Komandai vēl ir visas iespējas augt,” atzīst treneris Uldis Siliņš. “Ļoti liels prieks, ka tie, kuri atnākuši, strādā ar patiesu degsmi, no sirds! Visi jaunieši viens otru ļoti atbalsta. Jānis, kura pārziņā ir vairāk reklāmas lietas, pieteicās palīdzēt pārveidot tehnikuma mikroautobusu tā, lai ar to varam doties uz sacensībām jaunās komandas sastāvā. Vairāk par visu gribētos, lai sezonas beigās gandarījuma sajūta par paveikto būtu visai komandai, nevis tikai vienam vai diviem cilvēkiem!”

“Tas ir jauns un liels izaicinājums,” par gaidāmajām sacensībām saka elektrokarta mehāniķis Jānis Špats un Emīls Vestfāls, kurš vada kartu ar iekšdedzes dzinēju. Abiem tā ir pirmā nopietnā sacensību pieredze. Jānis darbošanos ar elektrokartu uzskata arī par labu praksi savā izvēlētajā profesijā. “Ja par iekšdedzes dzinējiem viss vairāk vai mazāk skaidrs, tad elektrokarti visiem ir jaunums. Tāpēc melotu, ja teiktu, ka nemaz nav bail." 

Jānis un Emīls priecājas, ka skolai blakus atrodas kartinga trase, kur piloti var trenēties un eksperimentēt.

Kartinga čempionāts notiks sešos posmos: otrais notiks – 26.maijā Madonā, trešais – 9.jūnijā – Smiltenē, ceturtais – 28.jūlijā – Kandavā, piektais – 23.augustā SK ”333” Ropažos un noslēguma posms – 29.septembrī Jelgavā.

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no tehnikuma kartinga komandas arhīva, Baiba Vahere