Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Neoficiālā Vienības velobraucienā plāno mērot visas oriģinālās 1938.gada brauciena distances

LETA

2018. gada 22. maijs 08:31

129
Neoficiālā Vienības velobraucienā plāno mērot visas oriģinālās 1938.gada brauciena distances

Kāda aktīvistu grupa 25.augustā un 26.augustā plāno rīkot neoficiālo Vienības braucienu, kas būtu autentisks 1936.gadā Latvijā aizsāktajam Vienības velobraucienam, ļaujot entuziastiem mērot visas 1938.gada brauciena distances un "ieplūst Rīgā no visām valsts malām", vietnē "www.vienibasbrauciens.wordpress.com" raksta tā organizatori.


Latvijas riteņbraucēju Vienības velobrauciens pirmo reizi notika 1936.gadā. Latvijas pirmās brīvvalsts laikā velobrauciens pulcēja vairāk nekā 6000 riteņbraucēju. Savukārt 1995.gadā, pateicoties arī toreizējā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa tiešam atbalstam, velobrauciens tika atjaunots. Pērn Latvijas riteņbraucēju Vienības velobrauciens norisinājās 27.reizi vēsturē.


Neoficiālā Vienības brauciena rīkotāji uzskata, ka realitātē tam, ko mūsdienās sauc par Vienības braucienu, ar trīsdesmito gadu pasākumu esot kopīgs vien tas, kas tajā piedalās riteņbraucēji un tas notiek Latvijā. Vienības brauciens mūsdienās ir sacensības septembra sākumā ar startu un finišu Siguldā, kur atsevišķi startē šosejas sportisti, šosejas ikdienas braucēji un MTB reljefa cienītāji.


Tomēr oriģināli Vienības velobrauciens bijis divu dienu sacensības pēdējā augusta nedēļas nogalē ar daudzām distancēm, kur dalībnieki startējuši no visām Latvijas malām un finišējuši kopā Rīgā. Vienība izpaudusies tā, ka braucienā piedalījušies teju visi aktīvie velobraucēji, kuri kopā satikās finišā Rīgā.


Neoficiālā brauciena rīkotāji stāsta, ka viņu mērķis nav konkurēt ar jau esošā velobrauciena organizatoriem, bet gan mēģināt iespēju robežās tuvināties tai idejai, kas bija trīsdesmito gadu velobraucienam, proti, "radīt vienības sajūtu, izjust to, kā riteņbraucēji ieplūst Rīgā no visām Latvijas malām".


Neoficiālajā Vienības braucienā paredzēts veikt visas 1938.gada brauciena distances, kas kopumā bijušas 11. To skaitā 265 kilometru garo distanci Valmiera - Rūjiena - Valka - Smiltene - Sigulda - Rīga, 250 kilometru garo distanci Rēzekne - Varakļāni - Krustpils - Koknese - Ogre - Rīga, 130 kilometru garo distanci Rīga - Suntaži - Mālpils - Rīga, kā arī 70 kilometrus maršrutā Bauska - Iecava - Rīga, 80 kilometrus maršrutā Eleja - Jelgava - Olaine - Rīga, 230 kilometrus maršrutā Gulbene - Madona - Pļaviņas - Skrīveri - Rīga un 210 kilometrus maršrutā Ventspils - Talsi - Kandava - Tukums - Rīga.


Tāpat plānots veikt maršrutu Liepāja - Skrunda - Saldus - Dobele - Jelgava - Rīga 230 kilometru garumā, Mazsalaca - Aloja - Limbaži - Cēsis - Līgatne - Rīga 220 kilometru garumā, Rīga - Sloka - Slampe - Jelgava - Rīga 155 kilometru garumā un Rīga - Saulkrasti - Ragana - Rīga 120 kilometru garumā.


Organizatori skaidro, ka starts plānots atkarībā no dalībnieka izvēlētās distances - 25.augusta vai 26.augusta rītā, izvēlētā maršruta sākuma punktā, pie dzelzceļa stacijas. Precīzs starta laiks gan netiktu fiksēts, jo šīs nav sacensības, uzsver brauciena rīkotāji. Tāpat nav prognozējams liels dalībnieku skaits katrā distancē.


Finišs plānots 26.augustā, Esplanādē, Rīgā, starp plkst.18 un plkst.19.


Neoficiālā Vienības brauciena dalībnieki varēs saņemt arī medaļas par dalību pasākumā. Vēl tikšot noskaidrots, cik medaļas izgatavošana izmaksā un, iespējams, medaļu gribētājiem par tām būs jāsamaksā iepriekš, lai organizētāji nepaliktu ar pāri palikušām medaļām, norādīts mājaslapā.


Interesenti tiek aicināti pieteikties, rakstot e-pastu "kuutnieks@gmail.com", norādot savu vārdu, uzvārdu (vai interneta pseidonīmu) un to, kuru distanci plāno veikt. Dalībnieku saraksts tiks periodiski atjaunināts mājaslapā, lai būtu skaidrs, kurās distancēs dalībnieku ir vairāk, kurās mazāk un dalībnieki varētu pieteikties uz tām, kurās saraksts ir īsāks.


Pēc brauciena tiek sagaidīts, ka dalībnieki dalīsies ar saviem ierakstītajiem GPS maršrutiem, lai tos varētu uzlikt uz kopīgas kartes.