Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Latvijas čempionāts sprintā

Māris Stabiņš

2018. gada 4. jūnijs 12:10

4524
 Latvijas čempionāts sprintā

Artūrs Pauliņš kļūst par četrkārtējo Latvijas čempionu sprintā. Uz Grundzāli atceļo trīs Latvijas čempionāta zelta medaļas individuālajā distancē un sudraba godalgas visai MW-21 grupas komandai  jauktajās sprinta stafetēs.

2018. gada Latvijas čempionāts orientēšanās sprintā un sprinta stafetē 2. un 3. jūnijā notika Madonas pilsētā un pulcēja vairāk kā 400 dalībnieku ne tikai no Latvijas, bet arī ārvalstīm.

Valsts mēroga sprinta sacensības Madonā nebija norisinājušās vairāk kā 10 gadus un Latvijas čempionātam tika sagatavota pilnībā jauna karte. Apvidu raksturoja  jaukta tipa pilsētas apbūve ar neregulāru ielu tīklu un parka zona. 

Sacensības par čempionu tituliem elites grupās kā vienmēr bija spraigas, ko šogad papildināja virkne ārzemju sportistu, kuri Latvijā aizvada Pasaules čempionāta treniņnometni. Viņi gan cīņā par Lč medaļām nepiedalījās , jo nav reģistrēti Latvijas ODB datu bāzē tomēr aizsteidzoties notikumiem priekšā jāatzīmē ka viens no viņiem uzrādīja labāko rezultātu , bet otram rezultāts bija tieši tāds pats kā Latvijas čempionam.

Sacensībās nepiedalījās viens no iespējamajiem galvenajiem pretendentiem uz medaļām madonietis Andris Jubelis, jo viņš bija jaunās kartes autors. Otrs madonietis Artjoms Rekuņenko  pēc pirmā radiopunkta zaudēja OK Azimuts līderim Artūram Pauliņam tikai 1,8 sekundes. Tālākajā distancē Artjomam liktenīgs bija 13 KP, jo viņš atzīmējās blakus kontrolpunktā finišējot bez rezultāta. Artūram šis ir jau ceturtais Latvijas sprinta  čempionātu tituls.  Sprinta karaļa titulu viņš izcīnīja otro gadu pēc kārtas. Pagājušajā gadā tas viņam izdevās Liepājā.

Junioru grupā Matīss Slikšjānis izcīnīja pārliecinošu uzvaru savu tuvāko sekotāju Kristapu Bruneru no Cēsīm pārspējot par vairāk kā pusminūti. Cīņā par trešo vietu Ilgvars Caune tikai distances beigu daļā pēc skatītāju kontrolpunkta piekāpās madonietim Klāvam Stiprajam.

Trešo zelta medaļu grundzāliešiem izcīnīja Agnija Caune W-18 grupā , kas vairāk kā par 40 sekundēm pārspēja Signi Sirmo no Jelgavas. 

W-14 grupā uz goda pjedestāla tika pat divas Smiltenes BJSS meitenes. Otrajā vietā Agnese Janmuktāne un trešajā vietā Anda Jaunmuktāne. Šajā grupā vēl augstajā septītajā vietā Madara Celma.

W-12 grupā jau tradicionālajā ceturtajā vietā finišēja Anete Stabiņa. Tāpat veicas vēl vienam grundzālietim Artūram Gulbim grupā M21A.   Veterānu grupās startējošajiem Azimuta sportistiem  Mārim Stabiņam  5.vieta grupā M-50 un Mārim Zeiļukam 6.vieta grupā M-40.

Šajās sprinta distancē  rekordliels diskvalificēto sportistu skaits. Tā piemēram grupā W-16 par neatļauto vietu šķērsošanu  tika diskvalificētas astoņas dalībnieces un grupā  M-45 desmit diskvalificētie sportisti.

Stafešu sacensībās MW21 grupā piedalījās 35 komandas. Četras no tām bija Norvēģijas komandas. Tā kā šīs komandas bija spēcīgas, tās protams ietekmēja arī Latvijas vadošo komandu vietu sadalījumu , jo Latvijas labākajām komandām bija jācīnās plecu pie pleca ar Norvēģijas izlases komandām kas startēja ārpus konkurences.

  AzimutsOK-Sm BJSS pirmajā komandā pirmo etapu veica Matīss Slikšjānis. Viņš stafeti  Artūram Pauliņam nodeva kā piektais priekšā palaižot Norvēģijas ceturtās komandas dalībnieku kā arī Kāpas, Ozona un Taka komandu sportistus. Artūram izmantojot savu ātrumu un pieredzi izdevās savu etapu veikt nevainojami un stafeti Agnijai Caunei nodot kā pirmajam ar 36 sekunžu pārsvaru pār Kāpas komandu. Kāpas komandai pēdējo etapu veica pieredzējusī Latvijas izlases orientieriste  Irita Puķīte. Viņai kopā ar divām norvēģietēm izdevās panākt Agniju.  Tomēr Irita kļūdījās un Agnija atguva vadību. Tad sekoja garais etaps Agnija šajā etapā palika kopā ar Norvēģijas sportistēm un skrēja labo ceļa variantu pa ceļu, bet Irita izvēlējās skriet kreiso ceļa variantu kur bija jāskrien cauri bērnudārza teritorijai divas reizes skrienot cauri vārtiņiem. Šajā etapā Iritas izvēlētais ceļš un ātrums bija pārāks par Agnijas variantu un nākošajā KP Irita ieguva jau pusminūtes pārsvaru pār Agniju. Šī starpība tāda palika līdz finišam. Agnijas skrējiens atnesa Azimuts OK-Sm BJSS komandai sudraba medaļas. Cīņa bija sīva , jo trešajā vietā finišējošā vietējā Mežmalas/ Madonas pirmā komanda ar bijušo mūsu komandas biedru Artjomu Rekuņenko sastāvā  Azimuta komandai piekāpās tikai 11 sekundes.  

Šis brīdis tika Ilgi gaidīts. Šī sudraba medaļa ir pašu grundzāliešu spēkiem izcīnīta un tāpēc tā ir vēl vērtīgāka nekā pirms gada Liepājā izcīnītā zelta godalga kad komandā startēja Artjoms.

Azimuts OK-Sm BJSS otrā komanda ar Ilgvaru Cauni , Artūru Gulbi un Lauru Savicku sastāvā finišēja devītajā vietā Latvijas čempionāta vērtējumā par divām sekundēm pārspējot IK Auseklis otro komandu.

Pie sudraba medaļas16 komandu konkurencē grupā MW14 tika arī Smiltenes BJSS komanda kurai pirmo etapu veica Agnese Jaunmuktāne. Savu etapu veiksmīgi konkurējot ar citu komandu puišiem viņa veica ar trešo rezultātu. Tālāk Renāram Kļaviņam izdevās šo komandas vietu uzlabot par vienu pozīciju. Anda Jaunmuktāne savukārt nosargāja savu komandas biedru veikumu finišējot nepilnas divas minūtes aiz pirmās vietas ieguvējiem IK Auseklis komandas un trīs minūtes pirms trešās vietas ieguvējiem Jelgavas Aļņa komandas.

Mūsu MW12 grupas labākā komanda tika pie sestās vietas 15 komandu konkurencē. Šī viņiem bija lieliska pieredze, jo komandas puišiem  Emīlam Tarasam un Adrianam Zaķim šīs bija pirmās stafešu sacensības. Viņu komandā  trešajā etapā skrēja Kitija Abula. Kitijai bija pieredze stafešu sacensībās , bet sprinta stafetēs šī arī viņai bija debija.

Nākošās Latvijas kausa sacensības Kāpa  notiks no 29. jūnija līdz 1. jūlijam Pāvilostā.