Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Inga Karpova: Mājās vienmēr ir avokado, bet galvenais ir tas, ka mums tas garšo.

Inga Karpova

2018. gada 22. jūnijs 19:50

2247
Inga Karpova: Mājās vienmēr ir avokado, bet galvenais ir tas, ka mums tas garšo.

Ja manas mājās virtuvē oranžas krāsas bļodā savus zaļos sānus nespoguļo vairāki avokado, tad kāds no maniem pusaudžiem noteikti iesauksies: “Mammu, brokastīs nav ko ēst!” Tas ir viens no iemesliem, kāpēc mājās vienmēr ir avokado, bet galvenais ir tas, ka mums tas garšo. 


Esmu dzirdējusi, ka avokado garšo ne pēc kā, taču, apslakot to ar citrona sulu vai uzberot citronpiparus un vēl zaļumus, avokado garšo lieliski. Manām garšas kārpiņām šķiet, ka tā varētu garšot pavasaris. Turklāt šajā laikā avokado kopā ar uz palodzes izaudzētiem sīpollokiem tiešām ir īsta  vitamīnu “bumba”. Turklāt uztura speciālisti apgalvo, ka ēdiena krāsai ir liela nozīme, proti, zaļā krāsa esot nomierinoša, atpūtinoša un labu no­skaņojumu radoša. Kādēļ, ēdot avokado, to nepārbaudīt uz savas ādas?  

Jāpiebilst, ka avokado var iegādāties gandrīz visos lielveikalos, tikai, pērkot pa vienam, tas izmaksā salīdzinoši dārgāk nekā tie, kuriem cena uzrādīta kilogramā. Dzīvojot Valkā, mums ir priekšrocība iepirkties igauņu pusē, kur avokado pirkt reizēm ir izdevīgāk. Esmu ievērojusi, ka veikalos var iegādāties divu veidu avokado – ar gludu un spilgti zaļu mizu un ar tumšāku un grubuļaināku mizu. Pēdējie izmērā ir mazāki un apaļāki. Personīgi man labāk patīk ar gludo mizu, jo šķiet, ka tā maigi zaļā mīkstuma garša ir daudz izteiktāka. Iespējams, ka tās ir tikai iedomas, bet man patīk šo avokado ovāli garenā forma, kas, sagriežot šķēlēs, glīti izskatās uz sviestmaizēm un arī salātos.

Reizēm saimnieces attur tas, ka veikalos avokado nopērkami vēl cieti. Tas tiesa, jo avokado tiek novākti, kad ir jau sasnieguši maksimālo lielumu, taču ir vēl negatavi. Es tos nolieku uz palodzes vai atstāju uz galda un pēc dienas tie jau ir ēdami. Esmu dzirdējusi, ka avokado jāieliek papīra turzā kopā ar kādu banānu vai ābolu un jāpatur istabas temperatūrā. Šī metode gan prasīs vairākas dienas. Savukārt nepacietīgie izmēģinājuši citu metodi – avokado ietin cepampapīrā un uz desmit piecpadsmit minūtēm ieliek viegli siltā cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 110 grādiem.


receptes

Gvakomole

Pagatavošanai nepieciešams:

2 avokado

100 g skābā krējuma

1 sīpols

2 tomāti (bez mizas)

puscitrona sula

2 tējkarotes ķiploksāls

1 tējkarote “Santa Maria” Chili Explosion garšvielu maisījuma dzirnaviņām

Padoms – gvakomoli nevajag maisīt virtuves kombainā. Mērce labāku garšu iegūst, ja visas sastāvdaļas samaisa ar karoti vai dakšiņu. Mērce lieliski papildinās gaļas, īpaši vistas, ēdienus un būs kā piedeva salātiem.


Sātīgie avokado un tunča salāti 

Šie salāti lieliski garšo paši par sevi, bet vēl garšīgāki tie ir uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti sāļajos groziņos vai sendvičā.

Sastāvdaļas:

puse sarkanā sīpola

2 ēdamkarotes svaigi spiesta citrona sulas

pēc garšas – sāls

2 avokado

100 g ķirštomātu

180 g tunča savā sulā

100 g majonēzes


Bļodiņā liek smalki sakapātu sarkano sīpolu, apber ar sāli, pievieno citrona sulu un apmaisa. Ļauj kādu mirkli ievilkties, kamēr griež pārējās sastāvdaļas. Mazos gabaliņos sagriež avokado mīkstumu. Nomazgātus ķirštomātus sagriež mazākos gabaliņos un sajauc ar avokado. Salātu traukā liek tunci, kam iepriekš notecināts liekais šķidrums, pievieno avokado, tomātus, majonēzi, sāli un visu rūpīgi samaisa. Ja ir vēlme, var pievienot sīki sakapātus zaļumus.


Kraukšķīgās avokado šķēlītes

Sastāvdaļas:

2 lieli avokado

nedaudz citrona sulas

1 ola

sāls

pipari

3 ēdamkarotes miltu

1 glāze rīvmaizes

2 ēdamkarotes eļļas


Nomizotu avokado sagriež glītās vienādās šķēlītēs, apslacina ar citrona sulu, uzkaisa sāli un piparus, apviļā miltos, pēc tam – sakultā olā un rīvmaizē. Avokado šķēlītes uzmanīgi pārklāj ar nelielu eļļas daudzumu, izmantojot otiņu. Kārto uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepampapīru, ar ieziesto pusi uz leju, pārklāj ar eļļu no virspuses un cep aptuveni 15 minūtes. 


UZZIŅAI


Avokado – reizēm saukts arī par aligatoru bumbieri – ir savdabis: forma kā bumbierim, miza kā aligatora āda, bet garša kā nevienam citam auglim. Turklāt tas ir auglis ar vislielāko tauku saturu – caurmērā ap 

15 procentiem, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir vērtīgās mononepiesātinātās taukskābes. 

Vēl avokado satur ap septiņiem procentiem šķiedrvielu. Kālija daudzuma ziņā tas pārspēj banānus. Ir labs K vitamīna, folskābes, B1, B5 un B6, kā arī ir E vitamīna avots. Ir ļoti ieteicams avokado pievienot dažādiem dārzeņu salātiem, jo tas palīdz organismam pilnīgāk uzņemt un izmantot taukos šķīstošos vitamīnus, kas ir šajos dārzeņos.

Regulāri uzturā lietojot avokado, samazinās aptaukošanās risks, saslimšana ar diabētu, sirds slimībām, uzlabo gremošanu, vienlaikus rūpējoties par veselīgu sejas ādu un matu izskatu, kā arī palielina enerģiju.  


Vienkāršas idejas avokado izmantošanai

• Labu un krēmīgu avokado mīkstumu var uzziest uz maizes sviesta vietā.

• Avokado mīkstumu var saputot ar sviestmaižu krēmiem un likt uz maizītēm. 

• Mazos kubiņos sagrieztu avokado iekaisa zupas šķīvī tieši pirms ēšanas.

• Sasmalcinātu avokado var pievienot makaroniem ar sieru. Vispirms uzkaisa sieru, bet avokado gabaliņus pieliek, kad siers jau nedaudz izkusis.

• Avokado var būt par piedevu gandrīz jebkuriem salātiem.

• Tradicionāls avokado ēdiens, kura saknes sniedzas līdz acteku laikiem, ir gvakomole – uz avokado bāzes gatavota mērce. Receptes ir dažādas, bet tipiskā gvakomolē ir samīcīti avokado, tomāti, sīpoli, koriandra zaļumi, laima sula, čili, sāls un melnie pipari.

• Avokado pusītes ar mizu vai bez tās var izmantot kā miniatūrus salātu trauciņus, piemēram, tomātu, garneļu vai tunča salātiem.