Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Starptautiskās orientēšanās sacensības „Kāpa”.

Māris Stabiņš

2018. gada 5. jūlijs 10:47

1911
Starptautiskās orientēšanās sacensības „Kāpa”.

No 29. jūnija līdz 1. jūlijam Pāvilosta uzņēma Baltijā vērienīgākās trīs dienu orientēšanās sacensības "KĀPA". Elites grupās šoreiz uzvaras svinēja ārzemju sportisti - lietuvietis Jonas Vytautas Gvildys un krieviete Svetlana Mironova.

Sacensību pirmajai dienai, kas elites grupās bija pasaules ranga (WRE) sacensības vidējā distancē, organizatori bija izvēlējušies ļoti sarežģītu piejūras kāpu apvidu Cirpstenē pie Ventspils, kur 2008. gadā norisinājās Eiropas čempionāts. Pārējās divas sacensību dienas norisinājās Pāvilostas apkārtnē pilnīgi jaunās orientēšanās kartēs, kas arī izaicināja ar ļoti detalizētu reljefu.

Vīru elites grupā pirmajā sacensību dienā 6,8km garajā distancē kurā startēja 47 dalībnieki uzvaru izcīnīja Rūdolfs Zērnis (Saldus OK). OK Azimuts sportists Artūrs Pauliņs uzrādīja astoto rezultātu uzvarētājam piekāpjoties +3:39. Artūram trīs minūšu ilgā nesaprašanās ar karti ceļā uz otro KP liedza iespēju pacīnīties par augstāku vietu. Arī 17 KP meklējumos Artūram nācās ieguldīt lieku minūti. Komandu „Būdaskalns” pārstāvošais sportists Anatolijs Tarasovs finišēja ar septīto rezultātu. Sacensību kopvērtējumā Anatolijs izcīnīja sesto vietu. Savukārt Artūram starts otrajā un trešajā dienā nebija ieplānots.

Dāmu konkurencē pēc pirmās sacensību dienas vadībā izvirzījās krievu sportistes. Mironova,nākamās labākās sportistes lietuvietesIndri Valaiti unSandru Paužaiti apsteidzot par trīs minūtēm. Smiltenes BJSS audzēknei Laurai Savickai spēcīgajā konkurencē 13. vieta. Veiksmīgākais starts Laurai sacensību trešajā dienā uzrādot sesto rezultātu. Katru dienu tika apbalvoti uzvarētāji grupās. Sacensību pirmajā dienā uzvara M10 grupā Smiltenes BJSS audzēknim Emīlam Tarasam. Šis panākums izcīnīts 61 dalībnieka konkurencē. Veiksmīgi starti izcīnot otrās vietas arī Elīnai Skopānei W-18 , ILgvaram Caunem M-20, Mārtiņam Godiņam M40S un Dārtai Pauliņai W-8 (ar vecākiem) grupā startējot tēta Normunda pavadībā. Trešās vietas Ievai Godiņai W40L grupā un Guntai Dudelei W-55 grupā.

Sacensību otrajā dienā par uzvaru uz goda pjedestāla tika aicināti Kitija Abula W-10 un Ilgvars Caune M-20. Otrā vieta Dacei Vilkai (Smiltenes Jaunsargu vienība) W16**. Trešajās vietās Emīls Tarass M10 , Elīna Skopāne W-18, Videga Gaigala W-50L un Gunta Dudele W-55.

Sacensību trešajā dienā bija iespaidīgs ceļš uz startu. Uz to bija jādodas gar jūru. Dalībniekus uz startu pavadīja viegls vējiņš un saule. Šajā dienā otrajā vietā Videga Gaigala W50L un trešajā vietā Ilgvars Caune M20.

Sacensību kopvērtējumā par otrajām vietām vērtīgās balvas saņēma Emīls Tarass M-10, Elīna Skopāne W-18 , ILgvars Caune M-20 , Mārtiņš Godiņš M40S un Videga Gaigala W50L. Trešajās vietās Anete Anna Strazdiņa W-16**un Gunta Dudele W-55. Ceturtajās vietās Kitija Abula W-10 , Anda Jaunmuktāne W-14L un Māris Stabiņš M50S. Sestajās vietās Marta Morīte W10 un Ieva Godiņa W40L.

Šīs sacensības bija laba iespēja trenēt kartes lasīšanu lielā ātrumā. Šī ir tā orientēšanās sporta prasme pie kā mūsu sportistiem vēl jāpiestrādā un kas vairākiem jaunajiem sportistiem liedza izcīnīt augstākas vietas.

Interesanti ka šajās sacensībās bija arī grupa OPEN-100. Tajā varēja startēt sportisti kuru svars ir vismaz 100kg. Šajā grupā startēja divi grundzālieši - 6. vieta Ģirtam Pakalnam (Probild) un 12. vieta Alvim Puzulim( Azimuts). Arī šogad KĀPĀ tika noteikti ne tikai individuālie uzvarētāji, bet arī labākie klubi. Šogad uzvara organizatoriem orientēšanās klubam "Kāpa", kuriem trīs dienu summā 29408 punkti.

Otrā vieta lietuviešu klubam "Medeina" ar 29297 punktiem, bet trešajā vietā "Auseklis IK" ar 29264 punktiem. Azimuts OK-Sm Bjss komandai septītā punktu summa ar 27906 punktiem. Smiltenes jaunsargu vienībai 62. vieta. Šajās sacensībās startēja komandu rekordskaits 173 komandas ar 1900 dalībniekiem. Nākošajā gadā starptautiskās sacensības Kāpa notiks Alūksnē.


Foto Ojārs Millers