Noskaidroti labākie biezpiena desertu, sviesta, medus un maizes ražotāji

14. starptautiskās pārtikas "Riga Food 2009" atklāšanas ceremonijā noskaidroti un apbalvoti Latvijā labākā biezpiena desertu un sviesta, kā arī medus un maizes ražotāji.
Biezpiena desertu un sviesta konkurssBiezpiena desertu konkursā piedalījās pieci ražotāji ar 15 paraugiem. Pirmo vietu un zelta medaļu ieguva SIA "Rīgas piensaimnieks" ražotais biezpiena krēms "Kārums" ar vaniļas skaidiņām (meistare Natālija Ozola), otro vietu un sudraba medaļu - a/s "Smiltenes piens" ražotā biezpiena torte "Koķete" (meistare Vita Puriņa), trešo vietu un bronzas medaļu ieguva SIA "Rīgas piensaimnieks" biezpiena krēms "Kārums" ar persikiem (meistare Natālija Ozola).
Savukārt sviesta konkursā žūrijas komisija nolēma piešķirt pirmo vietu a/s "Rīgas piena kombināts" ražotajam saldkrējuma sviestam (meistars Jānis Višņevskis), otro vietu SIA "Rīgas piensaimnieks" ražotajam saldkrējuma sviestam (meistare Natālija Abricka), savukārt trešo vietu ieguva a/s "Tukuma piens" ražotais saldkrējuma sviests "Exporta" (sviesta meistares Sarmīte Krafte un Ārija Kamberga). Konkursā vērtēja sešu uzņēmumu iesniegtos deviņus sviesta paraugus.
Konkursu rīkoja Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1.
Medus konkursā sacentās 63 biškopji no visas LatvijasIzstādē tika apbalvoti arī konkursa "Garšīgākais Latvijas medus 2009" laureāti. 1. vietu un "Garšīgākā Latvijas medus 2009" titulu ieguva kļavu - plūmju medus, ko ievācis biškopis Jānis Vainovskis no Saldus, 2. vietu ieguva Laila Siliņa no Ādažiem ar Gaujmalas meža ziedu medu, bet 3. vietu - Pēteris Spaļs no Rēzeknes rajona ar dažādu ziedu medu.
Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica norāda, ka līdzīgi kā katru gadu, arī šogad konkursā dominēja dažādu ziedu medus. Šogad daudzi biškopji bija paši īpaši izvērtējuši savus paraugus un tiem piešķīruši īpašus nosaukumus - piemēram, biškopis Aivars Radziņs no Vecpiebalgas konkursā piedalījās ar medu "Pūks", savukārt biškope Rita Grīnberga no Madonas puses piedāvāja "Žubītes medu".
Šogad konkursā "Garšīgākais Latvijas medus 2009" piedalījās 63 biškopji no visas Latvijas. Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tika vērtēta medus konsistnece un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tika veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, HMF, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tika veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes.
Konkursu rīkoja Latvijas Biškopības biedrība sadarbībā ar biedrību "Mārketinga padome", bet konkursu līdzfinansē LR Zemkopības ministrija un Latvijas Valsts Agrārās ekonomikas institūts.
Maizes konkursā pirmo reizi sensonārās vērtēšanas metodeMaizes konkurss notika trīs maizes izstrādājumu grupās: rudzu klona maize (klasiska, bez sēklām, graudiem, speciālām piedevām vai īpašu cepšanas veidu), rudzu saldskābmaize un rudzu-kviešu saldskābmaize. Konkursā kopā tika vērtēti 34 paraugi no divpadsmit maizes ceptuvēm.
Pirmo reizi maizes konkursā paraugus vērtēja ar sensorās vērtēšanas metodes, kas paredz vērtēt katra produkta kvalitāti atsevišķi nevis noteikt labāko, salīdzinot iesniegtos produktus savā starpā. Pēc žūrijas vērtējuma zelta diplomus saņēma vienpadsmit maizes paraugi, sudraba diplomus 17 maizes paraugi, savukārt bronzas diplomus - pieci maizes paraugi.
SIA "N.Bomja maiznīca Lielezers" saņēma piecus zelta diplomus par maiznīcā ražoto rudzu rupjmaizi, plaucēto rupjmaizi "Alberts", "Seno rupjmaizi", "Minhauzena rupjmaizi", kā arī "Rudzu saldskābmaizi".
SIA "Dona" saņēma zelta diploma par "Lauku rudzu maizi", sudraba diplomu par rudzu maizi, saldskābmaizi "Dona" un saldskābmaizi (0,60 kg). Bronzas medaļu ieguva uzņēmuma ražotā saldskābmaize (0,65 kg). AS "Hanzas Maiznīca" saņēma zelta diplomu par "Hanzas rudzu maizi", sudraba diplomu ieguva "Meldera saldskābmaize".
SIA "Lāči" ražotā "Vieglā rupjmaize" un "Īstā saldskābmaize" ieguva zelta diplomus, bet "Īstā rupjmaize" no "Lāču" lielā kukuļa ieguva sudraba diplomu. SIA "Fazer Maiznīcas" ieguva zelta diplomu par "Fazer saldskābmaizi", sudraba diplomu par "Fazer 100% rudzu maizi", kā arī "Druva Kublu saldskābmaizi".
AS "Roga-Agro" ieguva zelta diplomu par "Tradicionālo latviešu saldskābmaizi", sudraba diplomu par rudzu saldskābmaizi, "Dižklaipa" rupjmaizi un "Lielo Rogas rupjmaizi", kā arī bronzas diplomu par "Tradicionālo latviešu rupjmaizi".
SIA "Madonas patērētāju biedrības" ražotne "Madonas Maiznieks" ieguva sudraba diplomu par rudzu klona maizi un "Biržu" saldskābmaizi, un bronzas diplomu par "Gaiziņa" saldskābmaizi.
Z/s "Jaunkalēji" konkursā ieguva sudraba diplomu par rudzu rupjo klona maizi un rudzu-kviešu saldskābmaizi, kā arī bronzas diplomu par rudzu saldskābmaizi. SIA "Saldus maiznieks" saņēma sudraba diplomu par "Miestiņmaizi".
SIA "Kuldīgas RPB Maizes ceptuve" saņēma sudraba diplomu par "Ventas saldskābmaizi" un bronzas diplomu par "Kuldīgas saldskābmaizi. AS "Maiznīca Dinella" ieguva sudraba diplomus par saldskābmaizi "Zeltene" un "Rīgas tradicionālo saldskābmaizi".
Konkursu rīkoja Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, Latvijas Valsts Agrārās ekonomikas institūtu un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19