Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valsts, kurai rūp – PROGRESĪVIE piesaka savus kandidātus 13. Saeimai

Roberts Putnis

2018. gada 3. augusts 11:55

80
Valsts, kurai rūp – PROGRESĪVIE  piesaka savus kandidātus 13. Saeimai

Ar moto “Valsts, kurai rūp” PROGRESĪVIE šodien pulksten 13.00 Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegs savu deputātu kandidātu sarakstu 13. Saeimas vēlēšanām. Visas PROGRESĪVO sarakstu līderes ir sievietes un saraksti ir veidoti, cik iespējams, ievērojot dzimumu paritātes principu, tādējādi aktīvi veicinot abu dzimumu līdzvērtīgu pārstāvību politikā. 

Kopumā 37 no pieteiktajiem 91 kandidāta PROGRESĪVO sarakstā ir sievietes, kas ar 41% ir augstākais sieviešu pārstāvības rādītājs starp līdz šim pieteiktajiem sarakstiem. Ar 55% kandidātes PROGRESĪVO sarakstā Kurzemē ir vairākumā, bet Rīgā tieši puse pieteikto kandidātu ir sievietes. 

PROGRESĪVIE arī apzināti ir atteikušies no ģimenes stāvokļa un tautības norādīšanas kandidātiem. Partijas priekšsēdētājs Roberts Putnis uzsver, ka “tādējādi PROGRESĪVIE vēlas uzsvērt savas politiskā prasības, ka ģimenes visā to dažādībā ir pelnījušas vienādu valsts atbalstu, ja to pamatā cilvēku ir rūpes vienam par otru un jo īpaši bērniem.” 

Paskaidrojot visu kandidātu atteikšanos no etniskās piederības norādīšanas, Putnis norādīja, ka “2018.gada Latvijā tautībai nebūtu jābūt nekādai nozīmei politiskajā līdzdalībā. Tautības norādīšana kandidātu sarakstos ir viens no elementiem, kas turpina etnisko sašķeltību Latvijā. PROGRESĪVIE vēlas to pārtraukt.”   

Visi partijas PROGRESĪVI pērn pašvaldībās ievēlētie deputāti ir lēmuši nekandidēt Saeimas vēlēšanās, bet turpināt vēlētājiem doto solījumu izpildi Aizputes novada un Mārupes pašvaldībā. 

Rīgas saraksta līderi ir PROGRESĪVO valdes locekle, Iespējamās misijas skolotāja, Londonas Ekonomikas skolas absolvente sociālajā politikā Antoņina Ņenaševa. Ar otro numuru Rīgā startē partijas priekšsēdētājs, premjera amata kandidāts Roberts Putnis, kurš guvis maģistra grādu Starptautiskajā mediju un kultūras menedžmentā Latvijas Kultūras akadēmijā un kurš ir arī Eiropas kustības Latvijā valdes loceklis. Ar trešo numuru – Londonā dzīvojošā PROGRESĪVO finanšu ministres amata kandidāte, Līdsas universitātes starptautiskās politekonomijas maģistre, Ētiskās tirdzniecības iniciatīvas Lielbritānijā starptautiskās politikas eksperte Sandra Martinsone. Ar ceturto numuru Rīgā ir pieteikts Latvijas Samariešu apvienības dienesta “Samariešu atbalsts mājās” vadītājs, sociālā darba maģistrs Viesturs Kleinbergs. Ar piekto numuru startē māksliniece-grafiķe Rūta Mežavilka. 

Rīgas sarakstā ir arī pārstāvēti virkne PROGRESĪVĀ kabineta amatu kandidātu: vides eksperts un aktīvists, vides ministra amata kandidāts Edmunds Cepurītis, Teksasas A&M Universitātes maģistrs starptautiskajās attiecībās, LR Aizsardzības ministrijas vecākais eksperts, aizsardzības ministra amata kandidāts Olevs Nikers, kā arī Korto institūta Londonā maģistrs mākslas vēsturē, kultūrteorētiķis un kultūras ministra amata kandidāts Kaspars Vanags.

Pazīstamais uzņēmējs, PROGRESĪVO valdes loceklis Mārtiņš Kossovičs Rīgas sarakstā startē ar pēdējo numuru.      

Vidzemes saraksta līdere ir sociālā darba maģistre un Latvijas Samariešu apvienības dienesta “Samariešu atbalsts mājās” vadītāja vietniece Inga Liepa-Meiere. Ar otro numuru Vidzemē startē komunikācijas zinātnes maģistrs, bērzu sulu zīmola “BIRZI” īpašnieks, Brīvības un solidaritātes fonda valdes priekšsēdētājs un partijas PROGRESĪVIE valdes loceklis Ervins Labanovskis, kurš ir arī partijas ekonomikas ministra amata kandidāts. 

Trešā saraksta līdere Vidzemē ir pazīstamā vides eksperte, inženierzinātņu doktore Jana Simanovska, kura ir partijas zemkopības ministra amata kandidāte. Ar ceturto numuru ir pieteikts sabiedriskais darbinieks, EK preses dienesta vadītāja vietnieka un preses dienesta pārstāvja par Eiropas Savienības budžeta un cilvēkresursu jautājumiem palīgs Uldis Šalajevs. Ar piekto numuru Vidzemē kandidē partijas valdes locekle, Jūrmalas bērnunama “Sprīdītis” pedagoģe, Ķemeru iedzīvotāju biedrības priekšsēdētāja vietniece un Ķemeru evaņģēliski luteriskās draudzes pagaidu padomes locekle Ieva Lazda. 

Bijušais partijas vadītājs, politologs, starptautisko attiecību eksperts, Stokholmas Ekonomikas augstskolas vieslektors Māris Graudiņš startē ar sesto numuru Vidzemē. Māris Graudiņš jau bija ticis ievēlēts 5. Saeimā un ir vienīgais PROGRESĪVO partijas pārstāvis, kas jau iepriekš ieguvis Saeimas deputāta mandātu. 

Latgales vēlēšanu apgabala līdere ir Latvijas Kultūras akadēmijas doktorante, Rīgas Kino muzeja kuratore un biedrības “Short Riga” valdes locekle Agnese Logina. Atbilstoši panāktajai vienošanās ar Latgales partijas Daugavpils nodaļu no PROGESĪVO saraksta kandidē trīs Latgales partijas biedri. Ar otro numuru PROGRESĪVO sarakstā Latgales partiju pārstāv Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes nodaļas vadītāja Gunita Vanaga, ar ceturto numuru startē pilsētplānošanas eksperte Inta Ruskule un ar sesto numuru – Neatliekamās medicīniskās palīdzības Latgales reģionālā centra darbinieks Roberts Portnojs. Ar trešo numuru startē PROGRESĪVO biedrs, filologs Toms Trasūns, bet ar piekto - Latgalē pazīstamais sabiedriskais darbinieks Valdis Kudiņš.

Kurzemē ar pirmo numuru startē feministe, Daremas Universitātes tiesību maģistre un Kopenhāgenas Biznesa skolas absolvente, Latvijas Aviācijas arodbiedrības priekšsēde Dace Kavasa, kura ir arī partijas iekšlietu un tieslietu ministra amata kandidāte. Ar otro numuru kandidē biedrības un partijas PROGRESĪVIE izveidotājs, politologs un uzņēmējs, RedPaddleCo SUP dēļu zīmola pārstāvis Latvijā Ansis Dobelis, kurš ir PROGRESĪVO satiksmes ministra amata kandidāts. Kurzemē ar trešo numuru ir pieteikta Līvu savienības Kolkas nodaļas vadītāja Maija Rēriha. Ar ceturto numuru startē Lielbritānijā dzīvojošais darba drošības un ugunsdrošības inspektors Jānis Millers. Bet ar piekto numuru – Ventspils uzņēmēja Katrīna Brandala.    

Zemgales saraksta līdere ir Latvijas Universitātes asociētā profesore, vadošā pētniece, socioloģijas doktore, sociālās politikas eksperte Līga Rasnača. Ar otro numuru Zemgalē kandidē Latvijas Leļļu teātra galvenais režisors un pazīstamā ētera balss Ģirts Šolis. Ar trešo numuru startē Latvijas Sarkanā Krusta Projekta „Sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu nodrošināšana patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļu vai alternatīvo statusu” vadītāja Gundega Rupenheite. Ar ceturto numuru sarakstā ir arodbiedrību aktīvists, Latvijas Bankas Aizsardzības pārvaldes darbinieks Edgars Niedrītis.  Vēl Zemgales sarakstā kandidē tādi sabiedriskie darbinieki kā dzejnieks Dainis Deigelis, Latvijas Lauku foruma padomes loceklis Āris Ādlers, Eiropas pretnabadzības tīkla Latvijas biedrības valdes loceklis Jānis Stjada un izdevējs Valters Dakša.