Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Uz Saeimas deputātu krēslu mērķē gan jaunie, gan esošais politiķis

Santa Sinka

2018. gada 15. augusts 11:16

126
Uz Saeimas deputātu krēslu mērķē gan jaunie, gan esošais politiķis

Turpinot rakstu sēriju par deputātu kandidātiem gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, laikraksts “Ziemeļlatvija” pēta Centrālās vēlēšanu komisijas sarakstu, kurā atrodami gan sabiedrībai zināmu, gan mazāk zināmu Smiltenes novada iedzīvotāju vārdi. 

To vidū arī 12. Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības deputāts, kādreizējas Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Mežulis. 13. Saeimas vēlēšanās A. Mežulis kandidē ar 5. kārtas numuru Vidzemes vēlēšanu apgabalā. “Biju nosolījies pats sev regulāri tikties ar iedzīvotājiem, ne tikai ierasties pusgadu pirms vēlēšanām. Liekot roku uz sirds, šajos četros gados esmu apbraukājis ne tikai Vidzemi, bet pabijis arī Latgalē, Kurzemē, Zemgalē. Pēc šādām tikšanās reizēm ir tapuši mani vai deputātu grupas, komisijas ierosinājumi labojumiem likumos, atrasti problēmu risinājumi ministriju gaiteņos, kas cilvēkiem pašiem līdz šim nebija izdevies. Ziniet, ja vari kādam palīdzēt, tad tas gandarī visvairāk. Nekad neesmu solījis to, ko nevaru atrisināt, bet to, ko apsolu, cenšos izdarīt. Jā, varbūt ne vienmēr atbilde ir tāda, kādu cilvēki ir gaidījuši, bet neatbildēts, neizskaidrots tas nepaliek. Ar šādu pārliecību esmu strādājis šos četrus gadus,” Ziemeļlatvijai saka A. Mežulis.

Risinot valstiskas problēmas, primārais – dzimtais novads

Saeimas deputāts atzīst, ka ir palikuši vēl nepabeigti, bet iesākti darbi, kurus esot reāli arī īstenot nākotnē. Kā konkrētus piemērus min: “Sakārtot līdz galam Izglītības un medicīnas jomas, lai tās beidzot sāktu sekmīgi darboties ilgtermiņā (tai skaitā arī atalgojumu), valsts drošība, kas ir ļoti būtiska pašreizējo globālo politisko procesu norisēs, uzlabot, bet ne mainīt nodokļu sistēmu, lai cilvēki var plānot ilgtermiņā, sakārtot līdz galam pensiju sistēmu valstī, sakārtot sporta pārvaldības sistēmu, atjaunot Ceļu fondu un Valsts investīciju, publiskās privātās partnerības projektus pašvaldību infrastruktūras projektiem. Tas būs īpaši svarīgi pēc 2020. gada, kad samazināsies ES finansējums.”

A. Mežulis piebilst, ka ar padomu un ierosinājumiem no Smiltenes domes puses savam dzimtajam novadam ir centies palīdzēt visu laiku. “Organizējot tikšanās ar nepieciešamajiem nozaru ministriem, atbildīgajiem valsts iestāžu speciālistiem. Arī vairākas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas sēdes, lai ne tikai es, bet visi komisijas deputāti uzklausītu pašvaldībām samilzušās problēmas, kur nepieciešamas izmaiņas, labojumi likumos. Izdevies noorganizēt gan Valsts prezidenta, gan vairāku vēstnieku vizītes Smiltenē. Īpaši jāpiemin Apvienoto Arābu Emirātu vēstnieces vizīte, kura bija ļoti ieinteresēta sadarbībai, īpaši jau sākt ar jaunatni, sportu, protams, arī ekonomisko sadarbību. Esmu centies regulāri tikties ar mūsu uzņēmējiem, arī pēc viņu ierosinājumiem man ir izdevies panākt grozījumus likumos. Ticies arī ar pedagogiem, šobrīd panākot, ka pakāpeniski valsts pārņems visu pirmsskolas pedagogu finansēšanu, ne tikai piecu līdz sešgadīgo bērnu audzinātāju, kā tas ir līdz šim. Risinot valstiskas problēmas, man vienmēr primārs ir un būs arī manā dzimtajā novadā notiekošais,” tā A. Mežulis. Viņaprāt, Zaļo un Zemnieku savienība ir stabilitāte, tie nav populistiski solījumi, utopiskas idejas, bet reāli izpildāmi uzdevumi. 

Apnika balsot par mazāko ļaunumu

Citādi domā Smiltenes novada uzņēmuma “Kainaiži” (zīmols “BIRZĪ”) valdes loceklis Ervins Labanovskis, kurš piedalījās politiskās partijas “Progresīvie” dibināšanā un uz 13. Saeimas vēlēšanām viņš kandidē ar 2. kārtas numuru Vidzemes vēlēšanu apgabalā. E. Labanovskis ir ieguvis bakalaura grādu Politikas zinātnē un maģistra grādu Komunikācijas zinātnē.

“Ilgu laiku centos individuāli veidot vidi ap sevi, taču esmu sapratis, ka, lai arī kā mēs sakopjam savu sētu, ir lietas, kas ir risināmas tikai valstiski. Un, ja tās netiek sakārtotas vai problēmas atrisinātas, tad visi mūsu pūliņi var būt velti. Liela motivācija aktīvāk atkal iesaistīties politikā bija arī manu bērnu nākšana pasaulē. Spēcīgi tad apjautu, ka tā ir arī mana personīgā atbildība, kādā valstī mani bērni uzaug, kādu izglītību iegūst, cik draudzīgā un drošā sabiedrībā augs un attīstīsies,”  savu iesaistīšanos politikā pamato uzņēmējs E. Labanovskis.

18 gadu vecumā viņš sāka vadīt jaunatnes sociāldemokrātisko savienību un daudz braukāju pa pasauli uz socialdemokrātu pasākumiem. Uzņēmējs darbojies virknē vides organizāciju, kā arī 2007. gadā ar domubiedriem nodibināja domnīcu – Brīvības un solidaritātes fondu, kura uzdevums kopā ar akadēmiķiem un jomu ekspertiem meklēt jaunus risinājumus Latvijas iestagnējušajām problēmām. Fonda pamatdarbības virzieni ir zaļa tautsaimniecība, nevienlīdzības samazināšana un demokrātijas stiprināšana.

13. Saeimas deputātu kandidātam E. Labanovskim pēdējos gados bija jau apnicis balsot par mazāko ļaunumu, tāpēc piedalījies partijas “Progresīvie” dibināšanā, kas politiku mēģinot realizēt citādāk, atbrīvojoties no lielās naudas ietekmes, balstoties uz skaidrām idejām.

““Progresīvie”, manuprāt, bez populisma cenšas atklāti paskatīties uz ilgstošām problēmām Latvijā, tādām kā nabadzība, sociālā nevienlīdzība, un piedāvāt konkrētus risinājumus – progresīvu nodokļu sistēmu, nodokļu sloga samazinājumu mazajām algām, veselības sistēmas sakārtošanu, izglītības sistēmas reformu.

Mudinājums aktīvi darboties ir arī tas, ka “Progresīvie” pārsvarā pārstāv jauno paaudzi, kas ir ieguvusi labu izglītību, kam nav saistību ar Padomju savienības komunistisko partiju un kas citādāk skatās uz reputācijas un ētikas nozīmi politikā,” stāsta E. Labanovskis.