Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pie 5% barjeras stāv lielākā daļa partiju, radot pamatīgu apjukumu

Ingūna Johansone

2018. gada 20. augusts 09:19

177
Pie 5% barjeras stāv lielākā daļa partiju, radot pamatīgu apjukumu

Šīs būs īpašas, ļoti saspringtas vēlēšanas, tā apgalvo politologi, dažāda ranga amatpersonas un politiķus uzraugošo institūciju pārstāvji. Kas gan tur īpašs? Izrādās, līdz šim nekad nav bijusi situācija, kad pirms vēlēšanām nav izteiktu piecu sešu līderu jeb partiju, kas stabili reitingos pārsniedz 5% barjeru. Nu pirmsvēlēšanu aptauju rezultāti rāda, ka  lielākajai daļai partiju ir ļoti līdzīgi atbalsta reitingi. Stabila iekļūšana Saeimā šobrīd ir tikai divām partijām – Saskaņas centram un ZZS. Pārējās partijas “mīņājas” pie 5% barjeras. Un viņu ir daudz. Pārāk daudz, lai saprastu, kas tad iekļūs Saeimā un noteiks Latvijas virzību nākamajos gados. To šobrīd atturas prognozēt pat pieredzējuši politologi, jo, ņemot vērā pieļaujamo kļūdu, kas ir 1‒2%, patiesībā pirms šīm vēlēšanām paļauties uz reitingiem ir visai nedroši. Ja kādai partijai reitings ir 5,2%, bet otrai – 3,9, tad nevar pateikt, ka pirmā iekļūs Saeimā, bet par otru nav vērts tērēt savu balsi, jo tai nav izredžu. 

No visām tribīnēm, kur vien tiek apspriests jautājums par vēlēšanām, skan apgalvojumi, rosinājumi brīdinājumi  par to, cik liela šajās vēlēšanās ir mediju loma, jo tieši mediji  ir rosināti izglītot vēlētāju, akcentējot to, ka šoreiz reitingi noteikti nevar būt viens no izšķirošajiem faktoriem, lai izšķirtos, par kuru sarakstu atdot balsi. Tas gan nenozīmē, ka reitingi ir jāaizliedz vai vispār tos nevar skatīt. Ir ļoti uzmanīgi jāizpēta, kas par kompāniju tos publicē, cik ir aptaujāto cilvēku, cik procentu atbildējuši – nezinu, cik ilgā posmā veikta aptauja, arī kādā reģionā cilvēki aptaujāti. Svarīga  ir arī metode, ar kādu datus iegūst. 

Politoloģe, “Providus” direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka uzsver, ka tieši ar reitingiem, kas paredz kādas partijas nepārprotamu pārākumu, var sajaukt cilvēkiem galvas.  Ir valstis, kur šī iemesla dēļ partiju reitingu publicēšana pirms vēlēšanām ir aizliegta, jo ar reitingiem iespējams nopietni manipulēt. I. Kažoka norāda, ka arī līdzšinējās vēlēšanas Latvijā apliecina, ka reitingi reizēm krietni atšķiras no patiesajiem vēlēšanu rezultātiem. Ja cilvēks redz, ka par viņa partiju vēlēs tikai 2,5%, tad viņš var izlemt vēlēt par kādu drošāku sarakstu, lai balss neaiziet zudībā, vai tieši pretēji – cilvēks redz, ka viņa partija ir līderis, viņš nodomā – mana balss neko negrozīs un uz vēlēšanām neaiziet. 

“Ļoti uzmanīgi!” Tas ir sauklis, ko pirms šīm vēlēšanām saka medijiem, uz ko rosina vēlētājus. Tad nu tā arī izturēsimies pret prognozēm un arī publiskajā telpā izskanējošo informāciju. 

Materiāls sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.