Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī

Santa Sinka

2018. gada 20. augusts 09:29

208
Balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī

Atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām, Saeimas vēlēšanās, kas notiks 6. oktobrī, vēlētāji balsošanai var izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirkni. Būtiski zināt, ka Saeimas vēlēšanās netiek lietots vēlētāju reģistrs. Tomēr jāņem vērā, ka, piemēram, atrodoties Kurzemē, varēs balsot tikai par tiem deputātu kandidātiem, kas balotējas konkrētajā vēlēšanu apgabalā. 

Lai vēlētāju piereģistrētu un izsniegtu vēlēšanu aploksni un vēlēšanu zīmju komplektu, nepieciešama derīga Latvijas Republikas pilsoņa pase. Savukārt tiem balsstiesīgajiem (sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu), kuriem ir tikai  personas apliecība jeb identifikācijas karte (eID), bet nav derīgas pilsoņa pases, būs personalizētas vēlētāju apliecības. Tās no 24. septembra līdz 5. oktobrim varēs saņemt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā.

Kā norādīts Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā, vēlēšanu dienā, 6. oktobrī,  vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten 7 līdz 20. Vēlētāji, kuri nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā, trīs dienas pirms vēlēšanu dienas dažas stundas dienā var izmantot iespēju nodot balsi glabāšanā. Šāda iespēja būs trešdien, 3. oktobrī, no pulksten 17 līdz 20, ceturtdien, 4. oktobrī, no pulksten 9 līdz 12, piektdien, 5. oktobrī, no pulksten 10 līdz 16.

“Vēlēšanu iecirkņi, kur varēs nodot balsi glabāšanā, tiks izveidoti pašvaldībās, kur ir vismaz 7500 balsstiesīgo. Pašvaldībās, kur balsstiesīgo skaits lielāks par 20 000, šādi iecirkņi iekārtojami ar aprēķinu, lai uz pilniem 20 000 balsstiesīgo būtu viens iecirknis,” liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji var balsot savā atrašanās vietā. Balsošana vēlētāja atrašanās vietā jāpiesaka no 1. līdz 6. oktobra pulksten 12 vēlētāja atrašanās vietai vēlēšanu dienā tuvākajā vēlēšanu iecirknī.

Balsstiesīgie iedzīvotāji, kuri vēlēšanu laikā uzturas ārzemēs, drīkst balsot kādā no vēlēšanu iecirkņiem ārvalstīs vēlēšanu dienā vai arī pieteikties pasta balsošanai. Tai pieteikšanās sākās jau 5. maijā un noslēgsies 14. septembrī. 

Balsošana tiek organizēta arī karavīriem un zemessargiem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās, kā arī vēlētājiem ieslodzījuma vietās. Interesanti, ka vēlēšanu iecirkņus var izveidot arī uz kuģiem ar Latvijas karogu, kas pierakstīti Latvijas Republikā.

Materiāls sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.