Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jaunumi aiz robežas

Inga Karpova

2018. gada 2. septembris 10:09

291
Jaunumi aiz robežas

Iknedēļas sarunās ar igauņu laikraksta “Lõuna-Eesti Postimees” redaktoru Jānu Rapu vairākkārt esam pārrunājuši tēmas par jauno Valgas pilsētas centrālo laukumu. Kolēģis secina, ka latvieši to slavē, savukārt igauņi – lielākoties peļ. Kāpēc, par to lasiet kolēģa stāstītajā.

Nedarbojas jaunā strūklaka

“Ziemeļlatvija” interesējās, kāpēc jaunatklātajā laukumā nedarbojas strūklaka. J. Raps stāsta, ka tā priecēja tikai vienu dienu un jau atklāšanas dienas vakarā varējis pamanīt, ka strūklakai ir zems ūdens spiediens. Tas arī ir iemesls, kāpēc strūklaka vairs nedarbojas. Igauņi kritizē arī jauno bērnu rotaļlaukumu, jo pēc nedēļas ilgas rotaļierīču lietošanas dažas jau ir salūzušas. Kolēģis novērojis, ka lietainā laikā laukumā uzturas vismaz 15 bērni, bet labos laika apstākļos – vairāk nekā 50. Nenoliedzami, tas ir apsveicami un apliecina, ka tāds laukums bija ļoti nepieciešams, taču rotaļierīču kvalitāte varēja būt labāka. Latvieši slavējot arī vizuāli pievilcīgās un slēdzamās atkritumu metāla urnas, bet Valgas iedzīvotāji uzskata, ka tās ir daudz par mazām. Ja tajās samet izdzertās pudeles, tad urnas ātri vien tiek piepildītas. 

Ne tikai uz urnām, bet arī dažās vietās pie bruģa ir piestiprināts Valkas un Valgas kopīgais simbols – cielava, bet J. Raps stāsta, ka daudzi jau ir sūdzējušies, ka aiz dekoratīvā putna neuzmanīgākiem gājējiem aizķērušās kājas. J. Raps ievērojis, ka laukuma atklāšanas svētkos bija daudz latviešu, bet viss notika tikai igauņu valodā. 

“Ja jau esam viena pilsēta, organizatori varēja tomēr parūpēties, lai arī latvieši saprastu teikto. Mums ir Latvijas – Igaunijas institūts, pieejami vairāki tulki, bet par to netika padomāts,” secina J. Raps. Viņš cer, ka jaunajā laukumā vairākās vietās būs izlikta informācija arī latviešu valodā, lai latvieši, apmeklējot laukumu, uzzinātu vēsturiskos faktus un citu sev interesējošo informāciju. 

“Dzīvojot pie pašas Latvijas – Igaunijas robežas, tas ir jāizdara,” uzskata igauņu kolēģis.   

Svētki pirmajā skolas dienā

Tradicionāli Valgā pirmo skolas dienu, kas būs pirmdien, 3. septembrī, ar jautru centrālo pasākumu atzīmēs pulksten 15 laukumā pie Valgas pilsētas kultūras centra. Valgā ir četras skolas. Valgas pamatskolā būs piecas 1. klases, kurās mācīsies 85 pirmīši, bijušajā krievu skolā būs divas 1. klases ar 35 skolniekiem. Savukārt Valgas ģimnāzijā jaunajā mācību gadā būs četras 10. klases ar 63 skolniekiem. Ceturtā skola ir Valgas arodskola.