Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lāčplēša stāsts Burtniekos

Marika Daļecka

2018. gada 6. septembris 15:53

275
Lāčplēša stāsts Burtniekos

Šogad aprit 30 gadi kopš leģendārās rokoperas “Lāčplēsis” pirmizrādes Burtniekos. Vairāki tūkstoši cilvēku no visas Latvijas dzīvoja līdzi Māras Zālītes un Zigmara Liepiņa rokoperas varoņu cīņām, zaudējumiem un uzvarām. Tas bija Atmodas laika sākums.” Teiksmainie Burtnieki iedziedāja Neatkarību”.(Ē.Hānbergs)

Rokoperas “Lāčplēsis” libreta autore Māra Zālīte ir teikusi: „Biju (un esmu joprojām) pārliecināta, ka „svēto” nevajag mumizēt, nevajag „atstāt” bet gan nest līdzi, nopūst putekļus, aktualizēt, turpināt. Eposam jāpiedalās mūsu šodienas kultūras dzīvē. Aktīvi un nepārtraukti.” Šī projekta ietvaros to arī mēģināsim darīt - nopūst putekļus, aktualizēt un turpināt. 

1988. gadā Lāčplēša svētkos notika eposa “Lāčplēsis” simtgadei veltītā tēlniecības plenēra noslēgums un skulptūru dārza atklāšana uz Lāčplēša saliņas. Pēc 30 gadiem no pieciem skulptūru dārza veidojumiem vislabāk saglabājies ir burtniecieša Raiņa Deičmaņa veidotais “Tumšais bruņinieks”. Projekta “Lāčplēša stāsts Burtniekos” ietvaros aizsāksim saliņas atjaunošanu, lai tā veidojas gan par interesantu apskates objektu, gan aktīvas atpūtas vietu. Sadarbībā ar amatnieku Jāni Brenci, SIA “Alejas 1” un vietējiem iedzīvotājiem uz Lāčplēša saliņas tiks izveidota aktivitāšu taka “Lāčplēša ceļš”.

8. septembrī plkst.19:00 Lāčplēša saliņā notiks brīvdabas kinoizrāde „Rokopera Lāčplēsis (LTV, 1988)”. Izdziedāsim kopā populārās rokoperas dziesmas!

Būs skatāma arī fotoizstāde “Rokopera “Lāčplēsis” Burtniekos”. 

Aicinām piedalīties gan tos, kuri pirms 30 gadiem apmeklēja rokoperas pirmizrādi, gan tos, kuri iesaistījās 2008. gada Lāčplēša svētku pasākumos, gan tos, kuri šos notikumus nav piedzīvojuši klātienē, bet apzinās to vēsturisko nozīmīgumu.

20180906-1556-lacplesis-1-1-labots-mazs.

Projekts tiek realizēts ar Latvijas Kultūras ministrijas, Valmieras novada fonda un Burtnieku novada pašvaldības finansiālu atbalstu.