Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Igauņiem Valkas apkaimes meži šogad tiek uzskatīti par Latvijas sēņošanas TOP vietu

Inga Karpova

2018. gada 16. septembris 11:42

226
Igauņiem Valkas apkaimes meži šogad tiek uzskatīti par Latvijas sēņošanas TOP vietu

Igauņu avīzes “Lõuna-Eesti Postimees” redaktors Jāns Raps stāsta, ka igauņi ir tikpat kaislīgi sēņotāji kā latvieši, taču šoruden Igaunijā sēņu raža ir niecīga, tāpēc Valgas apkaimes iedzīvotāji dodas uz Valkas mežiem.

Igauņiem – gaileņu festivāls

Nesen Otepē notika gaileņu festivāls. Šo sēņu tirgotāji žurnālistiem žēlojušies, ka šogad Igaunijas mežos gailenes ar uguni jāmeklē, bet Latvijas mežos tās augot griezdamās. Augustā Valgas tirgū kilogramu gaileņu pārdeva pat par 15 eiro, pašlaik cena esot nedaudz zemāka. Savukārt Valkas tirgū sezonas sākumā tās maksāja desmit eiro kilogramā. 

“Latvieši par igauņiem saka – viņi ir lēni. Nemaz tādi neesam, ja jau varam latviešiem pa priekšu nolasīt sēnes,” smejas J. Raps. Atklājot, ka Valkas apkaimes meži šogad tiek uzskatīti par Latvijas sēņošanas TOP vietu, J. Raps sola, ka mežos igauņu būšot vēl vairāk.  

Pēdējie mohikāņi – mazie veikaliņi

Igauņu kolēģi pētījuši, cik Valgas pagastā vēl ir mazo veikalu, kuros galvenokārt tirgo pārtiku. Pavisam to ir 30. Viņi iecerējuši izpētīt arī pilsētu mazās tirgotavas, kas nav pievienojušās lielajām veikalu ķēdēm. Sarunājoties ar Repinas ciema, kas atrodas Pilvas apkaimē, privātā veikala īpašnieku, atklājās, ka pārdošanā nav vairāk kā pieci kilogrami miltu, jo vietējie iepērkas ļoti maz. Vasarā TOP prece esot cukurs, jo daudzi ziemas krājumiem gatavo ievārījumus un kompotus. Tirgotājs kritizējot Igaunijas valdības paaugstināto akcīzes nodokli alkoholam, tostarp arī alum. Pat no Pilvas apkaimes iedzīvotāji dodas uz Latvijas pierobežu, lai iegādātos salīdzinoši lēto alkoholu un turpat arī nopērk maizi, gaļu un degvielu. Arī šīs preces Latvijā ir daudz lētākas. J. Raps atzīst, – ir pienācis laiks, ka igauņi dodas uz Latviju iepirkties. 

“Tas nemaz nav slikti, ka dzīvojam pierobežā un varam izmantot šīs priekšrocības. Esam taču vienā pilsētā, kas atrodas divās valstīs,” atgādina igauņu avīzes redaktors.

Nodedzina atpūtas soliņu

Ar igauņu kolēģi vairākkārt esam pārrunājuši dažādas tēmas, kas saistītas ar Valgas jauno centrālo laukumu. Jau rakstījām, ka zemā ūdens spiediena dēļ nedarbojas strūklaka. Šīs tehniskās ķibeles joprojām nav novērstas. Šo trešdien atklājās, ka vietējie jaunieši mēģinājuši nodedzināt vienu no laukumā uzstādītajiem soliņiem. J. Raps pieļauj, ka ļaundari ir aizturēti, jo laukuma teritorijā ir uzstādītas vairākas videonovērošanas kameras.