Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Uz lasītājiem svarīgiem jautājumiem atbildes iesniedz vēl viena partija

Santa Sinka

2018. gada 18. septembris 09:58

177
Uz lasītājiem svarīgiem jautājumiem atbildes iesniedz vēl viena partija

Laikraksta “Ziemeļlatvija” 14. septembra numurā rakstījām, ka pirms 6. oktobrī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām veidosim publikāciju, lai mūsu lasītājiem palīdzētu izdarīt pareizo izvēli. Tāpēc katrai politiskajai partijai un apvienībai uzdevām četrus jautājumus, kas mūsu lasītājiem dotu iespēju izprast būtiskākās atšķirības piedāvājumā. 

Laikraksta iepriekšējā numurā publicējām četru partiju un to apvienību sniegtās atbildes ‒ “No sirds Latvijai”, Zaļo un Zemnieku savienības, “Rīcības partijas” un partiju apvienības “JAUNĀ VIENOTĪBA”. Esam saņēmuši arī politiskās partijas “KPV LV” viedokli.

Iveta Benhena-Bēkena, politiskā partija “KPV LV”

- Kāds ir jūsu redzējums Latvijas vienmērīgai attīstībai – mazpilsētu izaugsmei un lauku atdzimšanai?
- Lai valsts attīstītos vienmērīgi, nepieciešams jauns domāšanas un rīcības veids. Līdzšinējais, uz centralizāciju vērstais, nav nesis gaidītos un vēlamos rezultātus. KPV LV uzskata, ka lauku un mazpilsētu attīstībai jāpieiet kompleksi ‒ sākot ar piemērotu, elastīgu un uz rezultātu virzītu nodokļu politiku, veselības sistēmu, kas vērsta uz profilaksi, beidzot ar nepieciešamību skaidri definēt, ka vietējie resursi ‒ ūdens, zeme, mežs ‒ ir reģiona attīstības pamatakmens un daļa no  resursu izmantošanas ienākumiem būtu novirzāma resursu izcelsmes vietai. Pats svarīgākais ‒ uzklausīt un īstenot to, ko no valsts sagaida cilvēks. Jau šobrīd lauki palēnām atdzimst, taču, lai šis process paātrinātos bez valsts politiskā un materiālā atbalsta neiztikt.

- Kā konkrēti jūsu partija domā atrisināt veselības aprūpē samilzušās problēmas un kur konkrēti iegūt papildu finansējumu šai nozarei?
- Veselības nozarei naudas ir pietiekami! Šī gada paredzētais finansējums sasniedz 1 miljardu eiro no kopējā 8,9 miljardu eiro lielā valsts budžeta. Mēs uzskatām, ka ģimenes ārsts ir galvenā atslēgas persona visā veselības sistēmā. Tāpēc uzmanība pievēršama profilaksei ‒ tam, lai slimība tiktu ārstēta jau sākumstadijā un nepieļauta tās attīstība. Obligāta veselīga dzīvesveida mācības ieviešana skolās, kā arī nepieciešama iedzīvotāju izglītošana un iesaistīšana savas veselības uzturēšanā. Pašreizējai valsts pārvaldei ir izdevīgi, ka iedzīvotāji slimo. Netiek nodrošināta pilnvērtīga profilakse, un slimību ārstēšana tiek novilcināta birokrātisku šķēršļu un finansējuma nepārdomātas tērēšanas dēļ. Kā arī ieguvēji ir dārgo medikamentu tirgotāji, tādēļ KPV LV iestājas par bezrecepšu medikamentu tirgus liberalizāciju.

- Kā, jūsuprāt, panākt dzīves līmeņa uzlabošanu visām iedzīvotāju grupām (uzņēmējiem, strā­dājošajiem, pensionāriem u.c.)?
- Kā jau minēju, atbildot uz pirmo jautājumu, motivējoša nodokļu sistēma, OIK nekavējoša atcelšana, NĪN atcelšana pensionāriem vienīgajam mājoklim, dažādu maksājumu samazināšana, kurus valsts šobrīd iekasē nepamatoti, VID reforma, kas ļaus uzņēmējiem iegūt VID kā sadarbības partneri biznesa attīstīšanai. Birokrātijas mazināšana būvniecības procesos. Valsts varai jāfokusējas uz cilvēka labsajūtas un dzīves kvalitātes uzlabošanu.

- Kādas izmaiņas un priekšlikumus virzīsiet, lai uzlabotu izglītības kvalitāti Latvijā?
- Latvijā visas izglītības reformas nekad nav bijušas pabeigtas. Mēs piedāvājam pārņemt skolas valsts pārziņā, jo līdzšinējā 122 saimnieku (119 pašvaldības, IZM, IKVD, ISC) novedusi izglītību strupceļā. Skolēni ierauti neefektīvā un viņu intereses degradējošā mācību procesā, kas nepiedāvā mūsdienīgu izglītību. Pats jēdziens ‒ izglītības kvalitāte ‒ jau ir kļuvis par manipulāciju objektu. Mūsuprāt, nav jākaunas no tā, ka mācāmies un ņemam piemēru no labākajiem, piemēram, Somijas, un ieviešam tādu izglītības sistēmu, kas veiksmīgi sevi pierādījusi un reāli strādā. Jābeidz tērēt līdzekļi riteņa izgudrošanai, ja tāds jau eksistē!

Materiāls sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no valsts budžeta līdzekļiem.