Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Gaileņu rizoto ar baltvīnu

Gaileņu rizoto ar baltvīnu

GAILEŅU RIZOTO AR BALTVĪNU 

Sastāvdaļas (4 personām)

1 liels sīpols 

3 ķiploka daiviņas 

2 ēdamk. olīveļļas

25 g sviesta

200 g rizoto rīsu (arborio vai carnaroli)

300 ml sausā baltvīna (Chardonnay, Sauvignon vai cita)

1 l sēņu vai vistas buljona

50 g kaltētu gaileņu 

70 ml saldā krējuma

75 g smalki sarīvēta Parmas siera

1 rozmarīna zariņš (lapiņas) un rozmarīns rotāšanai

Sāls, melnie pipari pēc garšas


Pagatavošana

1. Gailenes aplej ar 500 ml verdoša ūdens un atstāj uz 30–60 min uzbriest.

2. Katlā uzvāra buljonu un atstāj vārīties uz lēnas uguns. Pannā ielej eļļu, izkausē sviestu un apcep smalki sakapātus sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. 

3. Pievieno rīsus, smalki sakapātas rozmarīna lapiņas un apmaisot cep aptuveni vienu minūti, lai rīsi sajaucas ar sviestu. Pielej vīnu un maisot cep, līdz gandrīz viss šķidrums iztvaikojis, bet palikusi burvīgā smarža. Pievieno gailenes un visu samaisa.

4. Pielej pavārnīcu buljona un atkal maisa rizoto, līdz rīsi uzsūkuši gandrīz visu šķidrumu. Atkārto šo procesu, līdz viss buljons izlietots (tas aizņems aptuveni 12–15 min). 

5. Pievieno saldo krējumu un 50 g siera, sāli, piparus, visu samaisa un uzreiz pasniedz, rotātu ar atlikušo sieru un rozmarīna zariņiem.