Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šogad Dienvidigaunijā ugunsgrēkos cietuši 24 pamesti nami. Puse ugunsnelaimju notikušas Valgā

Inga Karpova

2018. gada 30. septembris 19:10

127
 Šogad Dienvidigaunijā ugunsgrēkos cietuši 24 pamesti nami. Puse ugunsnelaimju notikušas Valgā

Šonedēļ igauņu avīzes “Lõuna-Eesti Postimees” redaktors Jāns Raps stāsta par vairākām kaimiņpilsētas aktualitātēm. Viena no tām – Valgā ir slēgts kārtējais veikals.

Trūkst autobusu šoferu

Jau kādu laikā Dienvidigaunijas darba devējiem ir problēmas ar autobusu šoferu atrašanu. Valgas pagastā pasažierus pārvadā firma “Atko”. Tās vadītājs Tomass Turgans igauņu žurnālistiem stāstījis, ka firmā strādā 37 darbinieki. No tiem 16 ir pensijas vecumā, un neviens nav jaunāks par 40 gadiem. Eksperti skaidrojuši, ka tā ir visas Igaunijas problēma, jo šofera profesija nav prestiža zemā atalgojuma dēļ. Šogad šoferiem vidējā alga “uz papīra” ir 895 eiro, bet nākamgad tā varētu pieaugt līdz 945 eiro.  Arī jaunieši nealkst strādāt šo darbu. Kaimiņu avīzes korespondents sarunājies ar firmas “Atko” šoferi, kuram, kā izrādījies, ir jau 77 gadi. Vīrietis stāstījis, ka par šoferi sācis strādāt, būdams jau pensijā, jo pensija ir salīdzinoši maza. Aizvadītajā nedēļā J. Raps no Tartu braucis uz mājām un ievērojis, ka pie autobusa stūres ir šoferis cienījamā vecumā. Izrādījies, ka viņam ir jau 60 gadu un viņš šo reisu veic pirmo reizi. J. Raps secina, ka tik tiešām šī problēma nav “uzpūsta” no zila gaisa, bet pastāv reāli.

Deg pamestas mājas

J. Raps vairākkārt stāstījis par neapdzīvotiem Valgas namiem. To  skaits ir vairāk nekā simts. Igauņu avīze saņēmusi oficiālu informāciju, ka šogad Dienvidigaunijā uguns­grēkos cietuši 24 pamesti nami. Puse ugunsnelaimju notikušas Valgā. J. Raps uzskata, ka tā ir satraucoša tendence, jo pamestie nami jau tā kaitē pilsētvides izskatam. Viens no ugunsnelaimju iemesliem varētu būt, ka vecāku nepieskatītie bērni rotaļājas ar sērkociņiem. Vēl viens iemesls ir cilvēki bez noteiktas dzīvesvietas, kuri par pagaidu mītnēm izvēlas pamestās mājas. Apmetoties tur, tiek lietots alkohols un smēķēts.

Slēdz vēl vienu veikaliņu

Mainoties iepirkšanās paradumiem un atšķirīgo cenu dēļ, igauņi izvēlas iepirkties Latvijā. Šomēnes durvis slēdzis paklāju un aizkaru veikals Valgā, Kesk ielā. Tā īpašnieks igauņu žurnālistiem stāstījis, ka nav jēgas strādāt ar lieliem zaudējumiem, jo tautieši šīs preces dodas iegādāties Latvijā. Kopš Rīgā sācis strādāt lielveikals “Ikea”, igauņi labprāt dodas pat uz Latvijas galvaspilsētu.