Radoši un šausminoši saldumi Helovīnam!
Lai arī Visu Svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Helovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina - šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Helovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu Svēto dienas priekšvakara saldumiem!
“Asiņainais Frankenšteins”
Sastāvdaļas
50 g rapšu eļļas
1 ola
100 g apelsīnu sulas
10 g ābolu etiķa
5 g sodas
100 g paniņu
140 g pilngraudu kviešu miltu
70 g cukura
10 g kakao pulvera
½ tējk. sāls
½ tējk. cepamā pulvera
* ½ tējk. sarkanas krāsvielas
200 g krēmsiera
70 g saldā krējuma
Medus
200 g baltās šokolādes
20 g melnās šokolādes
1 ēdamk. Matcha tējas pulvera vai zaļās krāsvielas
* sarkanā krāsviela
Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko ar 20 x 20 cm lielu cepamo formu.
2) Lielā bļodā sajauc eļļu ar olu. Atsevišķā bļodā sajauc apelsīnu sulu, etiķi un sodu. Abus maisījumus sajauc kopā, pievieno miltus, kakao, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Visu kārtīgi samaisa un pievieno paniņas, tad atkal samaisa. Pievieno sarkano krāsvielu, daudzumu variējot pēc savas vēlmes, un maisa līdz masa kļūst viendabīga. Mīklu uz 20 minūtēm atstāj istabas temperatūrā, tad lej formā un cep ~35 min, gatavību pārbaudot ar kociņu.
3) Iegūto biskvītu atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad pa daļām sablenderē – šādi tiks iegūtas drupačas. Tad saputo saldo krējumu kopā ar krēmsieru un medu, kura daudzumu izvēlas pēc garšas (to var arī vispār nepievienot). Samaisa drupačas ar krēmsiera masu un izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. No iegūtās masas ar rokām veido stienīšus vai citas formas konfektes. Katrā konfektē iedur koka irbulīti, liek uz cepampapīra un tad uz 2-3 stundām atdzesē saldētavā.
4) Ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar matcha tēju vai krāsvielu, iegūto masu pārlej krūzē (krūzei jābūt nedaudz dziļākai par konfekšu augstumu). Izņem konfektes no saldētavas un katru mērcē zaļajā šokolādes masā, lai tā no visām pusēm pārklātu konfektes. Tas jādara ātri, jo šokolāde uzreiz sastings.
5) Konfektes pabeidz rotāt ar izkausētu balto un melno šokolādi, ļaujot vaļu fantāzijai – var veidot acis, muti utt. Ja vēlas izveidot no galvas pilošas asinis vai citus asins zīmējumus, baltajai šokolādei jāpievieno sarkanā krāsviela.
6) Gatavās konfektes uz pāris stundām liek ledusskapī un tad bauda vai iepriecina ar tām maskās tērptos viesus.
“Indīgie” āboli
Sastāvdaļas
8-12 nelieli āboli
400 g cukura
100 g ūdens
150 g tumšā cukurniedru sīrupa vai melases
30 g sviesta
½ tējk. sāls
1 tējk. melnās pulverveida krāsvielas – augogles (var lietot arī sēpijas tinti, bet tad karamelei var būt zivs piegarša)
koka irbulīši
melnās lentītes rotāšanai
Pagatavošana
1) Ābolus nomazgā un kārtīgi nosusina.
2) Gatavo melno karameli – katlā ar biezu pamatni ieber cukuru, ūdeni, sāli, sviestu, melno krāsvielu un sīrupu. Uzvāra un tad vāra vēl ~12 min, līdz karamele sabiezē (ja ir konditorejas termometrs, tad tam ir jārada 145°C). Iegūto karameli noņem no plīts ātri apmērcē tajā visus ābolus, katrā iedurot kociņu, uz kura ābols turēsies. Karamelei ābols jāpārklāj no visām pusēm Pēc tam ābolus liek uz cepampapīra un ļauj karamelei sastingt.
3) Koka irbulīšus rotā ar lentītēm un pasniedz Helovīna svinētājiem!
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19