Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ar rakstainiem dūraiņiem. Valsts svētki ir prieks par savu valsti un par pašiem!

Inga Karpova

2018. gada 6. novembris 11:56

105
Ar rakstainiem dūraiņiem. Valsts svētki ir prieks par savu valsti un par pašiem!

Sagaidot Latvijas valsts simts gadu jubileju, Kultūras ministrija nākusi klajā ar aicinājumu šajos svētkos dāvināt un pašiem uzvilkt rakstainus dūraiņus. Taču daudziem šī akcija neliekas atbalstāma, jo viņi uzskata, ka valsts svētki nav banāls gadatirgus, bet gan nopietns un svinīgs pasākums. Šajā kontekstā pārmetumus izpelnījušies arī 4. maija svētki, kad atzīmējam Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu. Tie tiek saukti par Baltā galdauta svētkiem. Manuprāt, tas nav nekas slikts, ka šādā visiem saprotamā veidā valsts līmenī tiek akcentēti Latvijai tik nozīmīgi datumi. Turklāt dzīvojam demokrātiskā valstī, tāpēc ne baltais galdauts būtu obligāti jāklāj, ne cimdi jāvelk. Taču šīs ir vienojošās lietas – baltais galdauts un latviskie dūraiņi –, kas atrodami vai katrās mājās. Iespējams, šo akciju ietekmē daudzās ģimenēs svētkos uz galda tiek klāts sniegbalts galdauts, bet garderobē atgriežas rakstaini cimdi. Taču pats labākais ir tas, ka šādā veidā jaunajai paaudzei, sākot jau no pašas mazotnes, iespējams izskaidrot, kādus svētkus svinam. Ja to vecāki darīs, tad arī bērni savās ģimenēs svinēs valsts svētkus.  

    Vienmēr esmu drusku apskaudusi amerikāņus, kuri savas valsts Neatkarības dienā 4. jūlijā dodas piknikos – cep gaļu un ēd hamburgerus. Nepiespiesti, priecīgi un brīvi! Mēs, latvieši, diemžēl esam stīvi un kokaini un pārsvarā gribam dziedāt skumjas dziesmas un būt nopietni un nepieejami. Valsts svētki taču ir prieks par savu valsti un par pašiem! 

    Arī Valkas novada dome aicina 17. novembrī pie jaunā pieminekļa pilsētas skvērā ierasties latviskos dūraiņos. Forši! Man tas būs iemesls uzvilkt dzīves ceļos satiktu mīļu cilvēku pašu adītus un man dāvinātus cimdus. Daudzi no viņiem jau atdusas Latvijas kapu kalnos, bet, uzvelkot viņu dūraiņus, būsim kopā Latvijas simtgadē. Domās.