Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Arī 13.Saeimu vadīs Mūrniece, bet Prezidijā nebūs pārstāvēta "KPV LV" un ZZS

LETA

2018. gada 7. novembris 09:58

63
Arī 13.Saeimu vadīs Mūrniece, bet Prezidijā nebūs pārstāvēta "KPV LV" un ZZS

Par jaunā parlamenta sasaukuma priekšsēdētāju ievēlēta Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), kura šo amatu ieņēma arī 12.Saeimā, un Prezidijā kopumā būs pārstāvētas piecas no septiņām Saeimā ievēlētajām partijām, "ārpusē" atstājot "KPV LV" un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Uz Saeimas priekšsēdētājas krēslu kopā ar Mūrnieci pretendēja arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) virzītā Dagmāra Beitnere-Le Galla. Mūrnieci balsojumā atbalstīja 44 deputāti, bet Beitneri-Le Gallu - 32. Kopumā balsojumā piedalījās 77 deputāti, bet viena vēlēšanu zīme tika atzīta par nederīgu.

Par Mūrnieci nobalsoja apvienības "Attīstībai/Par!" deputāti, kā arī visu trīs 12.Saeimas valdošajā koalīcijā pārstāvēto politisko spēku deputāti, izņemot Jāni Dūklavu (ZZS), kura vēlēšanu zīme tika atzīta par nederīgu. Par Beitneri-Le Gallu balsoja deputāti no JKP un "KPV LV". Savukārt neviens no 23 "Saskaņas" deputātiem balsojumā nepiedalījās.

Mūrniece pateicās par atbalstu un uzsvēra, ka savus pienākumus veiks pēc labākas sirdsapziņas.

Par Saeimas priekšsēdētājas biedrēm tika ievēlētas uz spīkeres posteni kandidējusī Beitnere-Le Galla un iepriekšējā parlamenta sasaukuma spīkeres vietniece Inese Lībiņa-Egnere (JV). Uz šiem amatiem attiecīgi kandidēja arī Gundars Daudze (ZZS) un Artuss Kaimiņš (KPV LV), kuri gan vairākuma atbalstu nesaņēma.

Izvēloties starp Beitneri-Le Gallu un Daudzi, par pirmo nobalsoja 65 deputāti, bet par otro - 34. Par Beitneri-Le Gallu savu balsi atdeva visi JKP, nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), "Jaunās Vienotības" (JV) un "KPV LV" deputāti, kā arī parlamentārieši no apvienības "Attīstībai/Par!" (AP), izņemot Mārtiņu Staķi, kurš savu balsi atdeva par labu Daudzem. Par Daudzi nobalsoja arī visi ZZS biedri un no "Saskaņas" saraksta ievēlētie deputāti, izņemot Jūliju Stepaņenko, kura kā neatkarīgā deputāte balsojumā nepiedalījās.

Izvēloties starp Lībiņu-Egneri un Kaimiņu, pirmo atbalstīja 65 deputāti, bet otro - 31. Par Lībiņu-Egneri savu balsi atdeva visi JV un AP deputāti, kā arī no "Saskaņas" ievēlētie parlamentārieši, izņemot Jūliju Stepaņenko, kura kā neatkarīgā deputāte balsojumā nepiedalījās. Par Lībiņu-Egneri nobalsoja ZZS deputāti, izņemot Armandu Krauzi, kurš balsojumā nepiedalījās, un VL-TB/LNNK deputāti, izņemot Aleksandru Kiršteinu, kura balss tika atzīta par nederīgu. Savukārt par Kaimiņu nobalsoja visi JKP deputāti un parlamentārieši no "KPV LV", izņemot Didzi Šmitu, kura balss tika atzīta par nederīgu.

Par Saeimas sekretāru kļuva Andrejs Klementjevs (S), kurš šo amatu pildīja arī iepriekšējā sasaukumā, bet par sekretāra biedri tika ievēlēta AP virzītā deputāte Marija Golubeva.

Līdz ar to jaunajā parlamenta sasaukumā savus amatus izdevies saglabāt trim no piecām 12.Saeimas Prezidija amatpersonām - Mūrniecei, Lībiņai-Egnerei un Klementjevam.

Līdz pat 13.Saeimas pirmās sēdes dienai nebija skaidrības par jaunā parlamenta Prezidija sastāvu, jo partijas joprojām nav vienojušās par jauno koalīciju un valdību, kas apgrūtina iespējas vienoties arī par parlamenta darbu.