Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Tiksimies nākamgad!

Santa Sinka

2018. gada 28. decembris 10:18

82
Tiksimies nākamgad!

Nemanot pie durvīm ir piezadzies jaunais 2019. gads. Tā vien šķiet, ka nupat vēl bija karstā vasara, ārkārtīgi skaistais un zeltainais rudens un ziemu tik tikko sākam izbaudīt. Bet kalendārs vēsta par ko citu.

Gada beigās allaž pieņemts atskatīties uz aizvadīto, to izvērtējot. Pāršķirstot avīzes, secinu, ka darba  patīkamākā daļa ir satikt un iepazīt dažādus un atšķirīgus cilvēkus – jomas profesionāļus; pašaizliedzīgus iedzīvotājus, kas rīkojas nesavtīgi; bērnus; sirmgalvjus; jaunus un apņēmības pilnus cilvēkus, kas uzkrājuši zināšanas galvaspilsētā un atgriezušies laukos, lai savu ģimenes dzīvi veidotu te. 

Visvairāk mani iedvesmo intervijas ar jauniem censoņiem, kas nav baidījušies uzsākt ko savu, jo tic tam, par ko iedegas. Ar stāstu varoņiem ir dažādi, mēs ar kolēģēm tos atrodam pašas, bet reizēm kādu iesaka laikraksta lasītāji. Viens no šādiem ierosinājumiem bija par jauno zemnieku Kārli Ruku no Grundzāles pagasta. Daudzi zināja Kārļa tēvu, bet ne viņu pašu, jo jaunietis izglītību ieguva Valmierā, bet vēlāk Jelgavā. Taču savu nākotni saista ar laukiem, kur saimniekojuši vairākās paaudzēs. Tāpēc bija interesanti par z/s “Jaunkalējiņi” īpašnieku Kārli pastāstīt arī lasītājiem. Starp citu, viņš saņēma balvu pasākumā “Smiltenes novada uzņēmējs” nominācijā “Lielākās ražošanā piesaistītās investīcijas 2017. gadā”. Tas nozīmē, ka virziens ir īstais. 

Tāpat ar lielu prieku sekoju līdzi smiltenietes Ingas Ērgles radītā zīmola “InGo” attīstībai. Inga savus gardos musli produktus sāka ražot Rīgā, taču reiz intervijā teica, ka viņas sapnis ir pārcelt ražotni uz Smiltenes novadu. Decembra sākumā viņa vēstīja, ka sapnis ir piepildījies ne tikai par darbnīcu, bet arī par jaunām iekārtām produktu ražošanai. 2019. gadā uzņēmēja ikvienu aicinās ciemos gan uz meistarklasēm, gan uztura nodarbībām, gan sarunām par jaunām sadarbībām un interesantiem projektiem. Katrs šāds jaunums aizvien vairāk apliecina, ka nākotne būs, bet tā ir mūsu pašu rokās. Ja uzdrīkstas, smagi strādā, panākumi un novērtējums neizpaliks. Protams, ne visi jaunie un izglītotie atgriezīsies savā novadā. Taču tas neliedz lepoties ar novadniekiem, par kuru darbiem zina visā Latvijā. Tāda ir arī bijusī smilteniete Dace Leimane – apģērbu zīmola TRU:DE dibinātāja.

Ikvienam novēlu jaunajā gadā nebaidīties uzdrīkstēties un rīkoties. Iespējams, tieši kāds no jums ar savu stāstu un uzdrīkstēšanos 2019. gadā iedvesmos pārējos lasītājus.