Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Bauda maratonu Igaunijā

Aldis Dubļāns

2019. gada 22. februāris 12:07

229
Bauda maratonu Igaunijā

Igaunijā aizvadīts 46. Tartu maratons, kas ir viens no visprestižākajiem slēpošanas maratoniem pasaulē. Tajā, kā allaž, piedalās arī Valkas un Smiltenes novada sportisti.
 
Šī gada ziema Igaunijā ir bijusi labākā kopš 2013. gada, un, lai gan pagājušās nedēļas laikapstākļi ir samazinājuši sniega trasi, maratons notika, kā iepriekš plānots. 

Maratona galvenajām sacensībām bija pieteikušies gandrīz 5000 slēpotāju no 36 valstīm, to skaitā Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas sporta skolotājs un Valkas novada deputāts Andris Dainis, kurš pavisam nesen “Sporta laureātā 2018” saņēma apbalvojumu par mūža ieguldījumu Valkas novada sporta attīstībā.

Ar lielām tradīcijām
Tartu maratons ir pazīstams arī kā Ziemas svētki, jo tam piemīt lieli mērogi, nevainojama organizācija un starptautiska slava. Tas katru gadu pulcē tūkstošiem slēpošanas entuziastu no visām pasaules malām. Tartu maratons ir viens no senākajiem slēpošanas maratoniem pasaulē, kura vēsture ir gandrīz 60 gadu. Pirmais pasākums notika 1960. gadā. Tas ir arī viens no lielākajiem slēpošanas maratoniem pasaulē. 

Sacensības 63 kilometru distancē sākās pulksten 9 Otepē un finišēja Elvā, bet 31 kilometra garajā distancē sportisti devās pulksten 12.30 Arulā un arī finišēja Elvā.

Sacensībās piedalījās apmēram 100 dalībnieku no Latvijas. “Par trasi varu sacīt, ka tiem, kuri dara, arī Dievs palīdz. Igauņu profesionalitāte trases sagatavošanā ir fantastiska. Slēpošanas sliedes jeb tā saucamās špūres tika sagatavotas mīkstā sniegā un otrajā rītā sacensību dienā bija piesalušas ar cietu pamatni. Ap pusdienlaiku zemākās vietās parādījās peļķes. Labā distances sagatavotība ļāva labot trases rekordus. Kopš padomju laikiem tā ir nemainīga un tajā tiek fiksēti rekordi. Šogad to laboja puisis no Somijas,” komentē A. Dainis.

No Baltijas valstīm labāko – astoto – vietu izcīnīja igauņu sportists. 22. vietā ierindojās labākais no Latvijas talsinieks Juris Zamškalns. Valku pārstāvēja komandas “5A/Valka.lv” dalībnieks ogrēnietis Jānis Teteris, kurš izcīnīja 45. vietu. Interesanti, ka viņa uzrādītais laiks bija vienāds ar uzvarētāju sieviešu konkurencē no Zviedrijas.

Līdz uzvarai nedaudz pietrūka
Andris Dainis šo maratona distance veica 29. reizi, un viņš cer nākamgad pievārēt jubilejas slēpojumu. No mūsu novadu sportistiem labāko rezultātu uzrādīja Kaspars Markss. A. Dainis visnotaļ interesantā cīņā finišēja kopā ar Aināru Mazuru. Šoreiz Andris bija ātrāks par sekundes desmitdaļu. Šīs viņam bija pirmās sacensības M-70 vecuma grupā, kurā pavisam piedalījās 43 dalībnieki. Andris atzīst, ka klusībā cerējis uz uzvaru savā grupā, jo savulaik ir uzvarējis Tartu maratonos skriešanā un riteņbraukšanā, taču slēpošanā nekad. Distancē viņš nezināja savu konkurentu rezultātus un tikai finišā uzzināja, ka viņu apsteidzis labs paziņa, sporta skolotājs no Vīlandes.
Aldis Galgāns distancē devies tikai sava prieka, nevis augsta rezultāta dēļ. Tomēr aiz viņa palika Valgas apriņķa priekšnieks Marguss Lepiks, kurš ierindojās 1710. vietā. Šajās sacensībās startēja arī ilggadējā “Valkas Optimista” dalībniece Kaja Tattara, kura N-50 grupā finišēja nedaudz ātrāk par mūsu A. Krastiņu un zaudēja tikai latvietei Laumai Klaužai.

31 kilometra distanci veica arī smiltenieši Vairis Krauklis (95. vieta absolūtajā vērtējumā un uzvara vecuma grupā M-65) un Vilis Mednis (658. vieta un 26. vieta grupā M-65). Šo distanci pirmoreiz veica arī ērģemietis Ilgvars Šmits, kurš sportistu aprindās M-21 grupā pazīstams kā MTB riteņbraucējs, un ierindojās 666. vietā absolūtajā vērtējumā.


Viedoklis
Aivars Krastiņš, senioru sporta entuziasts:
- Sacensības bija lieliskas. Vairāk par 90 procentiem distances balstījās uz roku spēku, nevis uz labu soli. Trase bija ātra un ledaina. Ar savu sasniegto rezultātu esmu apmierināts. Domāju, ka arī mūsu komandas biedriem nav iemeslu neapmierinātībai.