Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Barista mājās: kā pagatavot gardu kafiju?

SIA "Kafijas Draugs"

2019. gada 29. marts 00:00

182
Barista mājās: kā pagatavot gardu kafiju?

Gardai kafijai nepieciešamas iecienītās kafijas pupiņas, labs aparāts, zināšanas, iemaņas un mīlestība. Īpaši, ja gatavo mīļajam cilvēkam – t.i. sev vai vēl mīļākam, tuvam cilvēkam. Protams, mēs jokojam, jo katrā tasītē jābūt mīlestības sastāvdaļai. Lai mīlestība būtu vēl stiprāka, aplūkosim kādas iespējas paver kafijas automāts mājai un kā pagatavot kafiju ar ,,Moka“ kafijas aparātu.

Kafija ar pusautomātisko kafijas aparātu

Ir jāievēro divas lietas, gatavojot latte vai kapučīno kafiju, izmantojot šo aparātu: atbilstoši izformēta kafijas tablete un kārtīgi saputots piens. 

Kā izformēt kafijas tableti:

  • Kausiņā - filtrā (vēl saucams par rokturi) ievietojiet maltu kafiju un maigi papuriniet;
  • Rokturi novietojiet uz līdzena pamata;
  • Ar presi maigi nospiediet kafiju, nedaudz ļaujiet tai atpūsties un nospiediet vēlreiz, šoreiz spēcīgāk (rokai jābūt taisnai, negroziet delnu);
  • Rokturis tiek aizvērts un pievienots kafijas aparātam.

Galvenais piena putošanas noslēpums ir nepārkarsēt to, t.i. nepārsniegt 60°C temperatūru (tāpēc ieteicams izmantot speciālu termometru). Ieteicams izmantot treknāku pienu. 

Kā saputot pienu ar piena putotāju:

  • Traukā, kurā putosiet, ielejiet aukstu pienu (kapučīno pietiks ar pusi no trauka, latte - apmēram 2/3);
  • Ieslēdziet, izslēdziet un vēlreiz ieslēdziet piena putotāju – nodrošināsiet ierīces tīrību;
  • Novietojiet trauciņu tā, lai uzgalis būtu nedaudz iemērkts;
  • Tiklīdz sadzirdēsiet čirkstošu skaņu, iegremdējiet uzgali. Uzgalim jābūt priekšā, pie trauciņa sienas.
  • Sasniedzot 60°C, izslēdziet ierīci.

Varbūt pirmajā reizē pietu saputot nesanāks tik ideāli, tomēr pēc vairākām reizēm atšķirība būs ievērojama un labāk sapratīsiet kas un kā ir jādara.

Kafija ar ,,Moka“ kafijas aparātu

Ar šo itāļu izgudrojumu, kafija tiek gatavota šādi: trauka apakšā tiek ieliets ūdens (daži iesaka izmantot siltu ūdeni, lai nejustu metāla garšu), vidū esošajā filtrā ieliekam kafiju (ap 20 gramiem, vidēja maluma) un karsējam uz lēnas uguns. Svarīgākā daļa, izdzirdot pirmos burbuļus un svilpšanu, kafijas aparāts ir jānoņem no uguns. Ja aizraujaties ar sērfošanu internetā, kafija var sadegt. 

Papildus ieteikumi:

  • Izmantojiet mīkstu un filtrētu ūdeni;
  • Šāda dzēriena ideālā temperatūra – 96 grādi;
  • Visiem kafijas pagatavošanai nepieciešamie instrumenti ir tīri, atkaļķoti un regulāri tīrāmi;
  • Izvēlieties atbilstoša maluma kafiju: universālākā ir vidēja maluma kafija, rupja maluma derēs tiešai pagatavošanai tasītē, smalka - stipram espresso;
  • Kafija ir gardāka no siltas tasītes. Daži kafijas aparāti paši var uzsildīt tasītes, bet ja jūsu aparātam nav šādas funkcijas, uzsildiet tasīti ielejot karstu ūdeni.

Ja ņemsiet vērā šos ieteikumus un praktizēsieties, vienu dienu draugi jūs sāks saukt par īstu baristu un būsiet kārtīgs kafijas meistars!