Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mājās gatavoti pelmeņi

Mājās gatavoti pelmeņi

Bieži dzirdu, ka ātrs, ērts un lēts vakariņu variants ir pelmeņi. Paņemt no saldētavas paciņu mīklas un maltās gaļas veidojumu, ielikt verdošā sālsūdenī, nokāst un pasniegt uz šķīvja kopā ar krējumu prasa ap 20 minūtēm laika.
Reiz ļoti sakārojās pelmeņu, lai gan nebiju tos gatavojusi vairākus gadus. Un tad atminējos, ka bērnībā daudz ko gatavojām mājās paši, arī pelmeņus – no pašu gaļas, olām, sīpoliem un miltiem. Lai arī visas sastāvdaļas tagad ir jāgādā veikalā, tomēr pārliecinājāmies, ka paštaisītiem pelmeņiem ir pavisam cita garša. Daudzi gan šā ēdiena gatavošanu no mīklas mīcīšanas līdz izvārīšanai raksturo ar vārdiem “baigais čakars”. Tomēr, lai arī pelmeņu gatavošana pašu rokām prasa ilgāku laiku, līdz ar to šim salīdzinoši vienkāršajam ēdienam ir lielāka vērtība – pats zini, ko esi licis iekšā.

Nepieciešams:
(iznāk ap 700 gramu pelmeņu)
Mīklai:
2 glāzes miltu
1 ola
šķipsniņa sāls
nedaudz vairāk kā pusglāze silta ūdens
Pildījumam:
0,5 kg maltās gaļas (var būt jaukta)
puse sīpola
daiviņa saspiesta ķiploka
sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles
nedaudz piena gaļas pildījuma mīkstināšanai
Pildījumā bez gaļas var likt arī sakapātas sēnes, dārzeņus, rīvētu sieru – pēc gaumes un izvēles. Var taisīt arī saldos pelmeņus – ar saldētām ogām.
Vārīšanai:
ūdens, smaržīgie vai melnie apaļie pipari, sāls, lauru lapas, dilles, pētersīļi, ēdamkarote augu eļļas (nav obligāti)
Pasniegšanai:
krējums, majonēze, zaļumi


Ņem daļu miltu, olu, šķipsniņu sāls un visu lielā bļodā kārtīgi samaisa viendabīgā masā. Pēc tam liek klāt atlikušos miltus un ar rokām mīklu mīca, līdz nelīp pie rokām. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus. Mīklu saveļ kunkulī un turpina mīcīt kādas piecas minūtes, kamēr virspusē nav krunku un, uzspiežot uz mīklas, var just, kā tā gurkst.
Pēc tam mīklu liek plastmasas maisiņā, lai kādu pusstundu atpūšas jeb atdziest. To var atstāt arī bļodā, pārsegt ar dvieli vai ietīt tajā.

Tikmēr gatavo pildījumu. Malto gaļu saliek kopā ar garšvielām, rīvētu sīpolu, ķiploku, samaisa un pievieno pienu, lai gaļa būtu sulīga, un samaisa vēlreiz.

Mīklu liek uz galda, kas apbērts ar miltiem, sadala kukulīšos, katru no tiem izmīca. Ņem mīklas rulli un izveltnē, bet var mīklu arī stiept ar rokām. Mīklai jābūt plānai, bet ne caurspīdīgai. Ar glāzes palīdzību izspiež aplīšus.

Ar tējkaroti mīklas aplīša vidū ieliek pildījumu. Aplīti pārloka uz pusēm un malas salipina kopā – iznāks pīrādziņš. Pelmeņus var atstāt gan tādā formā, gan galus salipināt kopā. Gatavos pelmeņus sarindo uz pamatnes, kas pārkaisīta ar miltiem.

Lielākā katlā liek vārīties ūdeni, kuram pievieno sāli, eļļu (lai nelīp), piparus, dilles, pētersīļus. Ūdenim jābūt verdošam. Pelmeņus ūdenī liek jeb iepeldina ar putu karoti.
Pelmeņi būs gandrīz gatavi, kad tie paši uzpeldēs. Reizēm tie mēdz pielipt pie katla apakšas: tādā gadījumā var saudzīgi, pelmeņus nesaplēšot, ar garāku karoti tos pabikstīt. Kad tie uzpeldējuši, jāpavāra vēl kādu brītiņu.

Kad pelmeņi gatavi, ar putu karoti tos ņem ārā un liek caurdurī, lai notek liekais šķidrums. Tad, kamēr karsti, liek uz šķīvja, pievieno krējumu ar zaļumiem vai majonēzi. Dzirdēts, ka sāļos pelmeņus ēd arī ar nedaudz pievienota etiķa.
Lai labi garšo!