Izcili gardas biezzupas, kuras gribēsies gatavot vēl un vēl

Pavasaris ir laiks, kad mostamies līdz ar dabu. Pēkšņi jūtamies možāki un enerģiskāki, kāpēc gan lai tādi nebūtu arī virtuvē, ļaujoties kam neparastākam savā ēdienkartē. Ja ēst gatavošana ir kļuvusi par rutīnu, tad šis ir domāts tieši jums. Šodien ēdienkartē biezzupas, kuras Smiltenes novada pašvaldības īstenotā projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Smiltenes novadā” ietvaros veselīga uztura meistardarbnīcās skolotājas Vitas Auderes vadībā gatavoja sievietes – gan tādas, kas ir lieliskas pavāres savā virtuvē, bet vēlas papildināt savas zināšanas un meistarību, gan tās, kas gatavo retāk. Tātad receptes, ko atradīsiet blakus, ir pa spēkam katram. Zupu degustācija izvērtās jaunatklājumos. Izcili garda bija selerijas saknes un bumbieru zupa ar zilo sieru un kūpinātu karbonādi. Tā acumirklī izkusa uz mēles. Nekad nebūtu domājusi, ka varen garda izdosies zaļo zirnīšu zupa, kas, starp citu, ir ļoti ātri pagatavojama. Ja vienai gatavot ir garlaicīgi, biezzupu vārīšanu var pārvēst ģimenes, ģimeņu draugu vai draudzeņu vakarā, izjūtot kopā gatavošanas prieku līdzās labām sarunām, bet pēc tam uzklāt galdu svētku noskaņās. Svētku nevar būt par daudz. Ar gardu muti un pilnu punci līdz nākamajai tikšanās reizei rubrikā “Gatavo veselīgi”!
Receptes
Zirnīšu zupa
Sastāvdaļas:
2 šalotes sīpoli (smalki sakapāti)
4 ēdamkarotes olīveļļas
450 g saldētu zaļo zirnīšu
800 ml buljona
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari
pasniegšanai skābais krējums un piparmētru lapiņas
Pagatavošana:
Katlā sakarsē eļļu un pievieno smalki sakapātus sīpolus. Pieber sāli un pasautē, līdz tie ir mīksti. Pievieno zirnīšus (pirms tam katrs zirnītis ir jāizloba), pielej buljonu (tā, lai tas ir nedaudz virs zirņiem) un vāra 10 līdz 15 minūtes, līdz gatavs. Lej visu blenderī, sablendē un lej atpakaļ katliņā. Uzsilda un pasniedz, pieliekot klāt karoti skāba krējuma un piparmētru lapiņas. Uzber piparus.
Selerijas saknes un bumbieru zupa ar zilo sieru un kūpinātu karbonādi
Sastāvdaļas:
100 g kūpinātas cūkas kakla karbonādes (palielos kubiņos)
olīveļļa cepšanai
2 Latvijas sviesta bumbieri (iztīrīti, sagriezti gabaliņos)
1 sīpols (nomizots, sagriezts gabaliņos)
1 ķiploka daiviņa (nomizota, sasmalcināta)
70 g selerijas saknes (nomizota, sagriezta gabaliņos)
1 kartupelis (nomizots un sagriezts gabaliņos)
jūras sāls pēc garšas
10 g sviesta
šķipsniņa salvijas
šķipsniņa timiāna
šķipsniņa rozmarīna
30 ml baltvīna
apmēram 700 ml dārzeņu vai vistas buljona
pasniegšanai zilais siers nelielos kubiņos
Pagatavošana:
Katliņā sakarsē eļļu, liek iekšā karbonādes gabaliņus, apcep no visām pusēm, līdz veidojas kraukšķīga garoziņa. Gaļu liek uz papīra salvetes, lai uzsūcas liekās taukvielas.
Taukvielas no pannas nolej, atstājot pavisam nedaudz. Pannā liek sīpolus un apcep. Pievieno bumbierus, ķiplokus, burkānus, seleriju un apcep. Pievieno kartupeļus, sāli un piparus. Samazina liesmu, pievieno sviestu, garšvielas, vīnu un sutina uz lēnas uguns. Pievieno buljonu tā, lai dārzeņi būtu pārklāti ar šķidrumu. Turpina vārīt, līdz dārzeņi ir mīksti. Pārlej visu blenderī un
sablendē līdz viendabīgai konsistencei.
Zupu pasniedz, uzberot tai zilo sieru un apceptās karbonādes kubiņus.
Burkānu zupa ar lēcām
Sastāvdaļas:
500 g burkānu (nomizoti)
1 purava baltā daļa
20 g sviesta
1 ēdamkarote olīveļļas
1 l karsta vistas buljona
4 ēdamkarotes sarkano lēcu
50 ml saldā krējuma
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Katliņā sakarsē sviestu un olīveļļu. Sagriež burkānus un puravus palielos gabalos un apcep. Aplej dārzeņus ar karstu buljonu, ieber divas ēdamkarotes sarkano lēcu un vāra, līdz burkāni mīksti. Noņem zupu no uguns un sablendē.
Pieber sāli, piparus, atlikušās lēcas, liek katliņu uz uguns un turpina vārīt, līdz lēcas kļūst mīkstākas. Pievieno saldo krējumu, vāra, līdz zupa uzmet burbuli, un nogriež uguni.
Pannā izkausē sviestu, liek cepties ciabatu, pievieno ķimenes, sāli un cep, līdz maizes kubiņi ir zeltaini. Lej zupu šķīvjos, pārber ar ķimeņu aizdaru un pasniedz.
Biezeņu zupa maizes bļodiņā
Sastāvdaļas:
4 apaļas formas maizes
100 g sviesta
buljons
burkāni
ķirbis
sīpoli
ingvers
ķiploks
kviešu milti
salds krējums
sviests
zaļumi
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem
Maizei nogriež galu (tas būs bļodas vāciņš) un izņem mīkstumu.
Atsevišķā nelielā katliņā izkausē pusi sviesta
(50 g). Ar kausēto sviestu apsmērē sagatavotās maizes bļodiņas un vāciņus no ārpuses. Maizes bļodiņas kopā ar vāciņiem liek cepeškrāsnī un cep, līdz izveidojas kraukšķīga garoziņa (apmēram 10–20 minūtes). Maizītes izņem no krāsns un saglabā siltas. Kamēr cepas maizes bļodiņas, gatavo zupu. Pasniedz maizes bļodiņās.
Franču sīpolu zupa
Sastāvdaļas:
kilograms sulīgu balto sīpolu
60 g saldkrējuma sviesta
150 ml sausa baltvīna
1 l liellopu gaļas buljona
1 ēdamkarote brūnā cukura
1 tējkarote miltu
sāls pēc garšas
250 g siera (vislabāk Grijēras, Čedaras vai Ementāles)
1 bagete (to var aizstāt ar gaišo ciabatu vai baltmaizi)
2 ķiploka daiviņas
Pagatavošana:
Sīpolus nomizo, sagriež plānās daiviņās. Nomizo ķiplokus, bageti sagriež šķēlēs.
Dziļā katlā ar biezām malām izkausē sviestu. Kad sviests izkusis un tajā parādās pirmie burbulīši, katlā ber sīpolus.
Sīpolu gatavošana notiek trīs etapos:
1) Liekā šķidruma novārīšana. Katliņam uzliek vāku un uz vidēji lielas liesmas sautē sīpolus, ik pēc desmit minūtēm tos apmaisot. Stundas laikā sīpolu apjoms uz pusi samazināsies un katla dibenā uzkrāsies šķidrums;
2) Sīpolu sulas reducēšana. Noņem katliņam vāku un uzgriež lielāku liesmu, kas palīdzēs ātrāk iztvaikot liekajam šķidrumam, un, ik pa laikam apmaisot, karsē 10–15 minūtes. Samazina liesmu un, ik pēc desmit minūtēm apmaisot sīpolus, turpina tos tvaicēt 1–1,5 stundu, līdz sīpolu apjoms ir krietni sarucis, bet atlikusī sīpolu masa ieguvusi viegli brūnganu nokrāsu;
3) Sīpolu saldināšana. Samazina liesmu līdz minimumam, pievieno cukuru un, turpinot maisīt, sutina, līdz sīpoli ir zeltaini brūnā karameļu tonī.
Karamelizētajiem sīpoliem pievieno miltus un iemaisa. Tad pievieno vīnu un, ik pa laikam apmaisot, sautē sīpolus vēl desmit minūtes.
Pielej buljonu, sāli, piparus, timiānu, uzliek katliņam vāku un uz lēnas uguns vāra zupu 30–40 minūtes.
Bagetes šķēlītes liek līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un grauzdē 4–5 minūtes, līdz maize ir skaisti zeltaina. Tad izņem no krāsns un ieberzē ar ķiploku.
Zupu lej karstumizturīgās bļodiņās, dekorē ar pāris bagetes grauzdiņiem, ko pārkaisa ar dāsnu rīvēta siera kārtu.
Sakarsē krāsni grila režīmā līdz 240 0C, liek bļodiņas krāsnī un turpina gatavot ēdienu, līdz siers ir izkusis, veidojot zeltainu garoziņu.
Pirms pasniegšanas zupu var pārkaisīt ar svaigu timiānu vai sīki sakapātiem pētersīļiem.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19