Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sātīgas, olbaltumvielām bagātas un gardas brokastis

Santa Sinka

2019. gada 5. aprīlis 09:22

44
Sātīgas, olbaltumvielām  bagātas un gardas brokastis

Brokastis mēdz salīdzināt ar degvielu. Izlaist tās būtu tāpat kā braukt ar auto, kuram nav degvielas – tālu tikt nebūs iespējams. Lai šo svarīgo ēdienreizi dažādotu, pasniedzēja Ira Gaile iesaka pagatavot citādas putras. Būtiski, ka visas sastāvdaļas ir atrodamas arī mazpilsētu veikalu plauktos.

Kvinojas putra ar lazdu riekstiem,
mellenēm un dzērveņu mērci
Sastāvdaļas
Kvinojas putrai:
1/2 krūze kvinojas sēklu
1 krūze ūdens vai mandeļu piena
lazdu rieksti
kanēlis
mellenes (vai citas svaigas ogas)
cukurs vai kļavu sīrups

Dzērveņu mērcei (200 ml):
400 g dzērveņu
80 ml portvīna
1 smalki sakapāts rozmarīna zariņš
3 ēd. k. medus

Pagatavošana
Daļu lazdu riekstu sasmalcina un nedaudz apgrauzdē uz pannas kopā ar veselajiem riekstiem.
Liek ūdenī (var arī mandeļu pienā) vārīties kvinoju, pieber sasmalcinātos lazdu riekstus, kanēli un saldinātāju. Kad putra gatava, liek traukā un uzber pa virsu odziņas, izdekorē ar veselajiem lazdu riekstiem. Pasniedz ar dzērveņu mērci.
Dzērveņu mērcei
Katliņā ber ogas, rozmarīnu un lej vīnu. Uz lielas uguns uzvāra, līdz burbuļo. Tad nogriež mazu liesmu un sautē ar vāku (jo dzērvenes karstumā plīst un šļakstās uz visām pusēm) kādas 10 minūtes. Kad tas izdarīts, pievieno medu un pasautē vēl 10 minūtes vai tik ilgi, līdz ir palikusi nedaudz cukuraināka un sabiezējusi.
Mērci sablendē. Pagaršo un, ja vēlas, pievieno vēl medu vai, ja liekas, ka mērce pa biezu, ūdeni vai to pašu vīnu (tas, cik bieza mērce iznāks, atkarīgs no tā, cik sulīgas būs ogas).

Der zināt!
Kvinoju vāra aptuveni tāpat kā rīsus. Darot to pirmoreiz, ieteicams ievērot norādes uz produkta iesaiņojuma. Gatavi kvinojas graudiņi kļūst puscaurspīdīgi.
Ja vēlas kvinojai piešķirt izteiksmīgāku garšu, pirms vārīšanas graudiņus var piecas minūtes grauzdēt uz sausas pannas, pastāvīgi maisot.

Bulgura un ķirbju sautējums
ar sēklu kraukšķiem
Sastāvdaļas:
200 g bulgura
400 ml ūdens
400 g ķirbja
50 g ķirbja sēklu
1/2 čili pipara
15 g sviesta
100 g rikotas siera
jūras sāls

Sēklu kraukšķiem:
700 g auksta ūdens
40 g kartupeļu cietes
100 g linsēklu
100 g sezama sēklu
50 g čia vai saulespuķu sēklu

Pagatavošana
Katlā ielej aukstu ūdeni, pieber bulguru un sāli. Uz mazas uguns vāra desmit minūtes. Sakarsētā pannā viegli apgrauzdē ķirbja sēklas un izber uz dēlīša, lai tās atdziest. Pēc desmit minūtēm bulguram pieber nomizotu un mazos gabaliņos sagrieztu stingras, miltainas konsistences ķirbi. Nemaisa – uzliek vāku un uz mazas uguns sautē aptuveni septiņas minūtes. Tad apmaisa, pieber čili un sautē, līdz ķirbis un bulgurs ir mīksti. Ja nepieciešams, jāpielej vēl nedaudz vārīta, karsta ūdens.  Kad bulgurs un ķirbis ir mīksti, nogriež uguni, pievieno sviestu, uzliek vāku un pagaida, līdz sviests izkusis, tad samaisa. Pievieno gabalos salauztu rikotas sieru. To viegli iemaisa putrā. Pasniedzot  sautējumu pārber ar grauzdētām ķirbju sēklām un, ja ir, uzpilina dažus pilienus ķirbju, valriekstu, lazdu vai mandeļu eļļas.

Sēklu čipsi
Aukstā ūdenī izšķīdina kartupeļu cieti un uzkarsē. Jauc kopā ar linsēklām, kad masa viendabīga, pievieno citas sēklas un sāli. 15–20 minūtes ļauj linsēklām atdzīvoties. Sēklas smērē uz cepamā papīra kā čipsus. Cep 180 0C ~20 minūtes.

Der zināt!
Pirms gatavošanas bulguru ieteicams nedaudz noskalot. Pēc tam to vāra lielā ūdens daudzumā. Ieteicams izmantot vairāk ūdens, kā norādīts uz bulgura iepakojuma, citādi putraimi būs lipīgi.

Polentas standziņas
Sastāvdaļas:
150 g polentas
150 ml piena
100 g Parmas siera
1/2 tējkarotes ķiploku sāls
1 tējkarote timiāna lapiņu
ķirštomātiņi

Pagatavošana
Nelielā katliņā uzvāra pienu un pievieno polentu. Maisot karsē, kamēr tā uzbriest. Noņem no uguns un ļauj tai pieņemtais apjomā. Kamēr tā dziest, iemaisa ķiploku sāli, timiāna lapiņas un Parmas sieru. Polentas masu izklāj uz cepamā papīra apmēram 0,5 cm biezā kārtiņā, pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj tai atdzist un sastingt vismaz uz 2‒3 stundām vai ilgāk. Kad polenta sastingusi un atdzisusi, ar nelielu formiņu izspiež vienāda izmēra aplīšus, stienīšus vai trijstūrīšus un kārto uz cepamā papīra. Virsū kārto ķirštomātiņus.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 185 0C temperatūrai un liek tajā kraukšķināties polentas aplīšus ~20‒25 minūtes. Ņem ārā no krāsns, kad tie kļuvuši viegli kraukšķīgi un zeltaini. Pasniedz dekorētu ar timiāna zariņiem.

Tomātu – paprikas mērce
Pannā sakarsē eļļu, apcep tajā sagrieztus sīpolus, ķiplokus, papriku un tomātus. Apceptos dārzeņus sablendē, veidojot viendabīgu mērces konsistenci. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un sasmalcinātas timiāna lapiņas.

Der zināt!
Kukurūzas putraimi pēc struktūras ir tādi paši kā manna, tāpēc tos gatavo tāpat kā mannu. Polenta ir rupjāk vai smalkāk samaltu kukurūzas miltu biezputra. Tas ir sens itāļu ēdiens.

Amaranta un mandeļu piena biezputra
ar karamelizētiem bumbieriem
Sastāvdaļas:
120 g amaranta
240 ml mandeļu piena
1 ēd. k. brūnā cukura
1/2 tējk. vaniļas cukura
1 bumbieris
1 ēd. k. sviesta
šķipsniņa malta kanēļa
šķipsniņa malta kardamona
ingvera sakne

Pagatavošana
    Noskalo amarantu. Ber to katliņā, pievieno mandeļu pienu, brūno cukuru un vaniļas cukuru. Uzvāra un uz lēnas liesmas, ik pa laikam apmaisot, turpina vārīt 15 minūtes. Ja šajā laikā putra kļūst pārāk sausa, pielej vēl nedaudz mandeļu piena. Pēc tam katlam uzliek vāku un atstāj putru uzbriest 15 minūtes.
Pa to laiku sagatavo bumbieri. Sagriež to plānās šķēlītēs. Pievieno kanēli, kardamonu un sviestu un liek cepties uz lēnas liesmas, līdz šķēlītes ir vidēji mīkstas.
Putru pasniedz siltu, pa virsu kārtojot bumbiera šķēlītes.

Der zināt!
    Vārot amarantu, uzvāra ūdeni un ieber tajā sēklas, tās uzreiz uzpeldēs, samazinat liesmu un vārat tik ilgi, kamēr graudi nogrimst. Uzliek katlam vāku, jo graudi sāks lobīties no mizas un “šaut”. Graudus vāra 35‒40 minūtes, periodiski, ja nepieciešams, pievienojot ūdeni.