Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smaržos visa virtuve, un mutē izkusīs katrs gabaliņš

Santa Sinka

2019. gada 12. aprīlis 09:22

5
Smaržos visa virtuve, un  mutē izkusīs katrs gabaliņš

Pavasarim piedien svaigums un vieglums. Pēc saulainajām un siltajām brīvdienām laiks sagriezās kājām gaisā. Gribas kaut ko siltāku un sātīgāku. Izdzirdot vārdu sacepums, sāk rosīties iztēle un mutē saskrien siekalas. Viegli pagatavojamu sacepumu un pat kartupeļu kūkas recepti iesaka pasniedzēja Vita Audere.

Dārzeņu sacepums
ar lēcām
Sastāvdaļas
1 baklažāns
1 cukini
4 ķiploka daiviņas
3 tomāti (vidēji)
1 sīpols
1 paprika
150 g sarkano lēcu
1 ola
150 g grieķu jogurta
100 g fetas siera
1 ēd. k. sezama sēklu
sāls, pipari pēc garšas
pāris zariņu timiāna

Pagatavošana
Sagriez baklažānu, cukini, papriku un sīpolus puscentimetru plānās ripiņās. Liec dārzeņus cepampannā. Pārlej ar nelielu daudzumu olīveļļas un ar rokām nedaudz tos apviļā pannā, lai eļļa aptvertu katru dārzeņa gabalu. Pārkaisi sāli un piparus un liec iepriekš 180–200 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī uz desmit minūtēm.
Kamēr dārzeņi cepas, noņem tomātiem mizu un sasmalcini ķiplokus. Iegriez tomāta virspusē krustiņu un liec tos bļodā ar verdošu ūdeni. Pērc mirkļa miziņa būs viegli novelkama. Ziemā var izmantot arī konservētos tomātus, uz šo daudzumu vajadzīga viena mazā bundža tomātu bez mizas.
Pēc 10 minūtēm izņem dārzeņu pannu no cepeškrāsns. Nogriez temperatūru uz 180 grādiem. Pievieno apceptajiem dārzeņiem sasmalcinātos tomātus ar ķiplokiem un sarkanās lēcas, visu apmaisi, nedaudz pārkaisi ar sāli un pipariem, vēl pārlej kārtīgi olīveļļu un liec krāsnī 180 grādos uz 30 minūtēm.
Jogurta mērce
Ņem olu, pieber sāli un piparus, viegli saputo. Tad pievieno grieķu jogurtu un visu maisi, līdz iegūta viendabīga konsistence. Šī maisījuma vietā var lietot arī bešamel mērci, bet tad ēdiens būs treknāks.
Sacepuma kārtošana
Ņem karstumizturīgu trauku un veido kārtas. Šis sacepums savā ziņā atgādina dārzeņu lazanju. Viena kārta ar dārzeņu – lēcu maisījumu, otra kārta ar jogurta mērci, tad atkal dārzeņu – lēcu kārta, tad jogurts. Pēdējā kārtā liec šķēlēs sagrieztu fetas sieru tā, lai tas noklāj visu trauka virsmu (parasti fetas siers paciņā ir ļoti daudz un paliek pāri, to var izmantot grieķu salātiem, spinātu vai artišoku tartēm, sāļajiem pīrāgiem, baklažānu rullīšiem vai vienkārši uzsmērēt uz maizes).
Visu pārkaisi ar sezama sēklām, dekorē ar timiāna zariņu un liec cepties vēl 30 minūtes 180 grādos.

Dārzeņu suflē

Sastāvdaļas
300 g puķkāpostu
75 g burkānu
60 g saldētu zirnīšu
15 g kviešu miltu
15 g sviesta
150 ml piena
2 olas
muskatrieksts
10 g rīvmaizes
20 g sviesta

Pagatavošana
No kviešu miltiem, sviesta un piena pagatavo biezu mērci, tai pieliec olas dzeltenumu, sāli, sarīvētu muskatriekstu, gabaliņos sadalītus, novārītus ziedkāpostus, burkānus un saldētus zirnīšus, beigās masā iecilā saputotu olu baltumu.
Visu iepildi ietaukotā, ar rīvmaizi izkaisītā porciju panniņā, pārkaisi rīvmaizi un cep, līdz masa sarec un izveidojas brūna garoziņa.
Pasniedz panniņā, pārlietu ar kausētu sviestu.

Kartupeļu kūka

Sastāvdaļas
500 g kartupeļu (nomizoti, sagriezti 4–6 daļās)
120 g sviesta
25 g sinepju
15 g ķiploka (izspiests caur ķiplokspiedi)
15 g kaperu
3 nelieli timiāna zariņi
2 olas
240 ml piena
30 g augstākā labuma kviešu miltu
45 g “Moterigo” siera (smalki sarīvēts)
30 g vītinātas salami desas (sagriezta mazos kubiņos)
Pagatavošana
Uzvāri katlā verdošu ūdeni un uz desmit minūtēm ieliec kartupeļus, pavāri uz lielas liesmas.
Sakarsē krāsni uz 200 grādiem. Ar sviestu ietauko kūkas formu 21–23 cm diametrā ar noņemamām malām. Izbārsti ar miltiem, lai viss pārklājas.
Nokās kartupeļus un saspaidi ar stampu. Pierīvē sviestu, pieliec olas, pienu, sinepes, ķiploku, kaperus, timiāna lapiņas un samaisi. Pievieno miltus, desu un sieru un atkal samaisi.
Lej veidnē, liec krāsnī uz restēm, kas pārklātas ar cepamo papīru, citādi sviests iztecēs un krāsns sāks dūmot. Cep 40–50 minūtes krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā, līdz virsa ir viegli zeltaina un kūka vairs nekustas, kad formu pakustina.
Izņem no krāsns, atdzesē un pasniedz siltu.

Sātīgais pupiņu sacepums ar
marinētiem pipariem un sieru

Sastāvdaļas
4 olas
500 ml piena
100 g kviešu miltu
2 tēj. k. Dižonas sinepju
200 g saldētu pupiņu un zirnīšu maisījuma
90 g marinētas paprikas
150 g siera
1 ēd. k. zaļumu

Pagatavošana
Sakul bļodā olas ar pienu, miltiem, sinepēm, sāli un maltiem pipariem. Atstāj masu ievilkties uz desmit minūtēm.
Sakarsē krāsni 180 –2000  karstu.
Keramiskajā formā, kas iesmērēta ar eļļu vai sviestu, vienmērīgi izkārto pākšaugu maisījumu un sagrieztus piparus. Pārlej ar sakulto olu masu. Pārkaisi ar sarīvētu sieru un maurlokiem.
Cep sakarsētā cepeškrāsnī 35–40 minūtes, līdz virsējā kārta kļuvusi zeltaini brūna un nedaudz uzpūtusies.