Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Viesiem gatavo ārvalstu studenti

Santa Sinka

2019. gada 18. aprīlis 08:02

51
Viesiem gatavo ārvalstu studenti

Smiltenes tehnikumā trīs nedēļu garumā jaunieši no Somijas, Holandes, Spānijas, Norvēģijas un Latvijas apguva izglītības iestādē izstrādāto jauno mācību modeli “Sezonālo dārzeņu pagatavošana”. Tas deva iespēju Erasmus+ projekta “Pabarot pasauli” dalībniekiem iepazīt latviešiem raksturīgo ēdienkarti, kā arī papildināt savas zināšanas par veselīgu un vienlaikus gardu maltīti.
 
Projekts “Pabarot pasauli”, kuru īsteno holandieši, bet Smiltenes tehnikums tajā ir viens no partneriem, apvieno cilvēkus, kuri gatavi izvēlēties dzīvesveidu un ikdienas paradumus, kas būtiski, lai nosargātu planētu Zeme un vienlaikus parūpētos par savu un līdzcilvēku dzīves kvalitāti, kas lielā mērā ir atkarīga no uztura un ēšanas paradumiem.
“Kopumā iesaistījušās 12 skolas, sākot no tādām, kas ražo pārtiku, līdz tiem, kuri liek galdā ēdienu un stāsta par veselīgu uzturu. Mēs esam vidus posmā – gatavojam. Patiesībā viss šajā pasaulē ir savstarpēji saistīts. Jautājums par to, ko ēdam, sevī ietver daudz vairāk, nekā pirmajā brīdī iedomājamies. Te vienlīdz svarīgs ir gan lauksaimnieka, gan skolas, gan pārtikas ražotāja ieguldījums. Tāpēc visas šīs nedēļas jaunieši pavadīja skolas virtuvē, kur viņus apmācīja Smiltenes tehnikuma zinošās skolotājas. Ar starptautiskiem projektiem mums ir liela pieredze, šoreiz lielākais izaicinājums bija darbs virtuvē un profesionālo terminu pareizs lietojums, jo saziņas valoda bija angļu,” stāsta Smiltenes tehnikuma starptautisko projektu vadītāja Inguna Avota.
Viņa piebilst, ka projekta īstenošana iesākās pirms nepilniem trijiem gadiem, taču pirmais no tiem tika veltīts dokumentācijai. Pērn aktivitātēs iesaistījās jaunieši, četras Smiltenes tehnikuma ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēknes devās uz Spāniju, kur gatavoja Vidusjūras ēdienus. Mājup meitenes atbrauca, kļuvušas zinošākas, patstāvīgākas, enerģiskākas un drosmīgākas.
Vai tādi uz savām mājās devās arī projekta dalībnieki pēc pavadītā laika Smiltenes tehnikumā, to “Ziemeļlatvija” devās noskaidrot dienā, kad viesi gatavoja maltīti mācību restorāna apmeklētājiem. Restorāna virtuvē valdīja liela rosība, kamēr vieni pēc padoma vaicāja skolotājai, spāņu students Čens Sangs izcēlās ar veiklību, profesionalitāti, radošumu un pašpārliecinātību. Tieši pašpārliecinātība atšķīra ārzemniekus no vietējiem skolas audzēkņiem, vairākiem no viņiem jau bija skaidrs mērķis, par ko tie kļūst pēc skolas absolvēšanas. Uz to viņi mērķtiecīgi virzās jau šobrīd.
Projekta dalībnieces Nikki Boresta un Babsa Villemsena no Holandes ir topošās uztura speciālistes. Latvijā viņas priecājās apgūt ne tikai teoriju, bet arī praksi. Latviešu ēdienkarte abas pārsteidza ar to, ka bieži uzturā lietojam kartupeļus, gaļu un zivi. Holandē iedzīvotāji vairāk ir tendēti uz veģetārismu un vegānismu, tāpēc iepriekš minētos ēdienus tik bieži neizmanto gatavošanā. Jaunietes arī mudina aizdomāties, ka tas, ko ēdam, atstāj iespaidu ne tikai uz ķermeni, bet arī cilvēka dzīves kvalitāti. Ielūkojoties mācību restorāna ēdienkartē, ikviens var pārliecināties, ka veselīgi ir arī garšīgi. To var arī pārbaudīt trešdienās mācību restorānā, iepriekš veicot rezervāciju.