Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sacepumi ikdienas ēdienkartē radīs svētku noskaņu

Santa Sinka

2019. gada 26. aprīlis 08:07

14
 Sacepumi ikdienas ēdienkartē  radīs svētku noskaņu

Jau iepriekšējā “Ziemeļlatvijas” rubrikā “Gatavo veselīgi” atklājām sacepumu receptes, pēc kuru pagatavošanas ēdiens izkusa mutē. Šoreiz Veselīgā uztura meistardarbnīcu pasniedzēja Vita Audere iesaka sacepumus gan vistas gaļas, gan zivs ēdienu cienītājiem. Tie ir neierastāki, bet viegli pagatavojami, kas ikdienas ēdienkarti padarīs svētku noskaņās.

Vistas gaļas,
zirnīšu un kartupeļu sacepums
Sastāvdaļas
200 g vistas gaļas (sagriezta nelielās strēmelītēs)
200 g zaļo zirnīšu (der gan saldēti, gan svaigi)
140 ml saldā krējuma
3 zariņi timiāna
200 g rikotas siera
3 ķiploka daiviņas
5 kartupeļi (nomizoti un sagriezti vidēja izmēra kubiņos, ja kartupelis neliels, tad 4 daļās)
50 g auksta sviesta
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana
Liec karsēties krāsni uz 200 grādiem augšas un apakšas režīmā un ar olīveļļu vai sviestu ietauko stikla veidni, apmēram 15x25 cm lielu.
Sagatavo divus katlus ar ūdeni. Vienā katlā aukstā ūdenī met iekšā kartupeļus un liec vārīties. Otrā katlā vāri tīru ūdeni. Sāli abos katlos ber pēc gaumes, bet nepārspīlē, lai jūt pašu kartupeļu un citu sastāvdaļu garšu.
Kad otrā katlā ūdens burbuļo, liec iekšā zirnīšus un gaļu un vāri kādas 15 minūtes.
Kad kartupeļi izvārījušies, tos nokās un saspaidi ar  stampu vai dakšu, lai visi kartupeļi ir tādā rupjā putrā. Noliec malā.
Tad nokās zirnīšus ar gaļu un ber atpakaļ tajā pašā katlā. Pielej saldo krējumu, pieliec ķiploku, timiānu un minūti uz lielas uguns pavāri. Tad pievieno rikotas sieru un visu samaisi.
Ietaukotajā stikla formā liec gaļas un zirnīšu masu, pa virsu uzber saspaidītos kartupeļus un pārrīvē ar sviestu. Liec krāsnī cepties vidējā nodalījumā apmēram 30 minūtes.

Purava
un kartupeļu terīne
Sastāvdaļas
sviests terīnes ietaukošanai
400 g purava baltās daļas (plāni sakapāta)
200 g sviesta
3 g rīvēta muskatrieksta
600 g kartupeļu (nomizoti)
100 g Parmas siera (smalki sarīvēts)
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana
Sakarsē krāsni 140 grādu karstu.
Katliņā izkausē sviestu un pievieno sāli, piparus un muskatriekstu, tad pieliec sakapātu puravu. Cepamtrauka pamatnē ieklāj cepamo papīru un malas iesmērē ar sviestu.
Tagad ir pienācis visatbildīgākais brīdis. Ar “mandolīnu” (dārzeņu ēveli) ļoti plāni sarīvē vai ar ļoti asu nazi plāni sagriez kartupeļus šķēlītēs. Izkārto pa visa trauka pamatni, pārklāj ar sviestu un puravu maisījumu, apber ar Parmas sieru. Liec nākamo kartupeļu kārtu, līdz izbeidzas visas sastāvdaļas. Beigās uzliec cepamo papīru.
Kad kārtojums ir gatavs, uzliec tam slogu, ideālā variantā tādu pašu cepamtrauku, un liec krāsnī uz vienu stundu. Kad ir izcepies, ļauj nedaudz atdzist, lai pēc tam būtu vieglāk sagriezt porcijās. Pasniedz.

Zivs pīrāgs
Sastāvdaļas
250 ml zivju buljona
250 g baltvīna
300 g svaiga laša (palielos gabalos)
350 g baltās zivs (lielos gabalos)
2 ēd. k. miltu
35 g sviesta
100 ml saldā krējuma

Virskārtai
700 g nomizotu kartupeļu
50 g sviesta
jūras sāls pēc garšas
svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni 200 grādu karstu. Sagatavo keramisku pannu 20x30 cm izmērā.
Zivis sagriez lielos gabalos (uz pusēm vai četros gabalos) – tas atkarīgs no izmēra. Pannā lej vīnu un buljonu, liec tajā zivis un pasautē 4–6 minūtes, līdz tās mīkstas (bet ne pārāk). Ja parādās putas, nosmel.
Tikmēr katlā liec kartupeļus, pielej ūdeni un pieber sāli. Izvāri kartupeļus mīkstus un nokās. Liec atpakaļ katlā, pievieno sviestu un saspaidi ar dakšiņu vai kartupeļu stampu. Kad gatavs, izņem zivs gabalus no šķidruma un pārcel formā, kuru liksi cepeškrāsnī. Ar dakšiņām saspaidi zivi. Izlej no pannas vīna – buljona šķidrumu. Tajā pašā pannā liec sviestu, lai izkūst, un pievieno miltus. Pacep, līdz izdalās aromāts. Tad pamazām pievieno šķidrumu un visu laiku maisi, lai veidojas vidēji bieza mērce un sabiezē. Pievieno saldo krējumu un uzvāri.
Uz zivīm uzlej mērci. Uzliec kartupeļus un izlīdzini pa visu virsmu. Liec krāsnī un cep 30 minūtes, līdz sacepums kļūst viegli zeltains. Izņem ārā un pasniedz.

Saldo kartupeļu  sa­cepums ar rozmarīnu
Sastāvdaļas
5 lieli saldie kartupeļi (nomizoti, sagriezti plānās šķēlītēs)
500 ml saldā krējuma
200 ml piena
150 g Krievijas siera (sarīvēts)
2 zariņi rozmarīna
2 daiviņas ķiploka
50 g sviesta + sviests veidnes ietaukošanai
1/3 čili pipara
jūras sāls pēc garšas

Pagatavošana
Sakarsē krāsni 185 grādu karstu.
Katliņā liec kartupeļus, pārlej ar saldo krējumu un pienu, pievieno pusi siera, rozmarīnu, ķiplokus, sāli, sviestu un čili. Vāri 10–12 minūtes, līdz kartupeļi ir gandrīz gatavi.
No katliņa izņem rozmarīna zariņus, ķiplokus un čili. Ietauko veidni ar sviestu, izkārto tajā kartupeļu šķēlītes un nedaudz pārlej ar šķidrumu no katliņa, lai tas ir gandrīz līdz malām, bet ne vairāk.
Liec krāsnī cepties uz 20 minūtēm. Tad pārber ar atlikušo sieru un cep vēl 7 minūtes, līdz virskārta ir viegli brūna.