Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Barona taka: Ne ātrumam, bet dižgara piemiņai

Aldis Dubļāns

2009. gada 9. jūlijs 10:10

1547
Barona taka: Ne ātrumam, bet dižgara piemiņai

Vakar vēlā pēcpusdienā velomaratona "Barona taka" dalībnieki ieradās Valkā un pie autoostas iestādīja vairāku šķirņu košumkrūmus. Ceturtdien stādīšana turpināsies Smiltenē.

 

Projekts uzsākās 7. jūlijā Tartu un noslēgsies 22. jūlijā Dundagā. Tas ir ceļš, kuru savulaik veica latvietis Krišjānis Barons, ejot kājām no Tērbatas universitātes līdz savām dzimtas mājām.

 

Pirmajā brauciena dienā dalībniekiem interesantākais piedzīvojums bija peldēšanās Puhajarves ezerā Otepes dabas parkā. Nostāsti vēsta, ka tiem, kuri tur izpeldas, gaida liela veiksme mīlestībā. Arī Krišjānis Barons ir nakšņojis pie šī ezera un diezin vai viņš spēja noturēties, neizbaudot tā ūdeņus.

 

"Mums pagaidām viss ir kārtībā - līst lietus un silda saule. Esam nodibinājuši savu kori "Taka", kuru vada Katrīna Jaunslaviete. Šodien Gaujas krastā būs pirmais koncerts," smaida projekta "Pēdas" vadītāja Vita Jaunzeme. Viņa administrē šo pasākumu. Kad brauciena dalībnieki iestāda kokus un krūmus, tos allaž apdzied, un līdzšinējā pieredze rāda, ka viss aug ar garantiju, jo tiek "pieburta" veiksme.

 

 

Valkā pēc košumaugu stādīšanas notika otrais dziedāšanas mēģinājums. Ceļotāji ir priecīgi un noskaņoti visnotaļ optimistiski.

 

Jaunākajam Jānim no apmēram 30 dalībnieku lielās grupas ir tikai trīs gadiņi, tāpēc viņam iekārtota īpaša vieta uz mammas velosipēda. Savukārt vecākajam - Edgaram - tūlīt būs 80. Pieminēšanas vērts noteikti ir tas, ka trešā daļa (10) velobraucēji ir no vienas ģimenes - Jaunslaviešu, kas Valkā ir gana labi pazīstama. Anna Jaunslaviete piebilst, ka šoreiz iztiekot bez tēta līdzdalības. Vēl no Valkas rajona piedalās trikātietis Aivars Grinbergs.

 

Jautāta, vai pagaidām viss notiek bez tehniskiem starpgadījumiem, I. Jaunzeme atbild, ka paldies Dievam, nav bijis pat neviens riepas plīsums. Pirmais Valkā iestādītais košumaugs bija Japānas spireja. Pēc tam savu vietu atrada arī vairāki ceriņi. Kā jau allaž stādīšana notiks visa ceļa garumā. Šī ir piektā reize, kad notiek Baronam veltītais maratons. V. Jaunzeme sola, ka Dundagas pilī būs fantastisks projekta noslēgums ar Daugavpils kora piedalīšanos. Turp aicināti visi interesenti.

 

Brauciena laikā dalībnieku skaits mainās - kāds atkrīt, cits pievienojas. Igauņi šoreiz nebrauc. Ja citus gadus daži bija, tad šogad izlemts, ka sazināšanās ērtību dēļ brauc tikai latviski runājoši. "Mēs nebraucam ātri. Mums patiešām nozīmīgākā ir komunikācija - iepazīšanās, dziedāšana, lustēšanās un Barona takas izzināšana," skaidro Vita.