“Siera klubs” atved “Meistara dienu”

Biedrībai “Siera klubs” ir laba tradīcija – tajās Latvijas profesionālās izglītības iestādēs, kurās mācās topošie pavāri, konditori un viesmīļi, “Siera klubs” jau vairāku gadu garumā rīko izglītojošu semināru “Meistara diena” ar nozares profesionāļu lekcijām, ēdienu gatavošanas meistarklasēm un bagātīgu degustāciju galdu.
Smiltenes tehnikumā šāds pasākums noticis vairākkārt, mainās vienīgi lektori un meistarklasēs gatavotie ēdieni. Kārtējā “Meistara dienā”, kas notika 9. maijā, godā tika celta siera un maizes “draudzība” un ēdienkarte, kāda iederas maijā, kad daba ir atmodusies un zaļumu netrūkst.
Ēdieni, kas iederas maijā
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja, pavāra amata meistare Inese Bedeice meistarklasē, piepalīdzot Smiltenes tehnikuma ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņiem, gatavoja piecus ēdienus, izmantojot sieru, citus piena produktus un pavasara zaļumus.
Rezultātā tapa salāti ar pupiņām, ar “Mozzarella” sieru un tomātiem, aukstā zupa no spinātiem un lakšiem un ar krēmsieru, skābeņu zupa, kurai klāt pielikts ar speciālu dūmu pistoli nokūpināts krējums, vistas fileja, pildīta ar lakšu pesto un krēmsieru, un ar krāsainiem makaroniem piedevā, bet desertā – ar rabarberiem aizsieti pankūku sainīši ar krēmsieru un zemenēm, kas sablendētas ar cukuru, kā arī kēksiņi ar krēmsieru un saldo krējumu.
“Maija ēdienkartē jābūt zaļumiem, skābenēm un rabarberiem,” uzsver I. Bedeice. Savukārt sieru ēdieniem viņa pievieno bieži, jo tādējādi var dažādot ēdiena garšu un iegūt pavisam citu enerģētisko vērtību, piemēram, pieliekot krēmsieru vai rīvētu sieru karstajai mērcei pašās beigās.
Ēdienu gatavošanas meistarklasē I. Bedeice izmantoja akciju sabiedrībā (AS) “Limbažu siers” ražoto cieto sieru “Grande Duro”, AS “Smiltenes piens” ražotos Holandes sieru, krēmsieru un “Mozzarella” mini bumbiņas un AS “Rankas piens” sierus.
Pavāre uzteic AS “Smiltenes piens” krēmsieru, jo tas labi saderot ar dažādiem ēdieniem, piemēram, siera kūkā, desertos, mērcēs. “Var droši izmantot. Nekad nebūs vilšanās,” secina I. Bedeice.
“Diezgan viegli strādāt ar šo skolotāju, viņa ir forša. Viss bija interesanti, un, galvenais, ka paši daudz ko darījām,” par līdzdalību meistarklasē priecājas Smiltenes tehnikuma 1. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēknes Paula Laizāne un Emīlija Tīna Eine.
Latvijā sieru ēd arvien vairāk
Tas arī ir viens no “Meistara dienas” mērķiem – izglītot jauniešus par aktualitātēm profesijā, kādu viņi izvēlējušies apgūt, paplašināt jauniešu redzesloku, kā arī informēt, kādus jaunus produktus Latvijā ražo.
Biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova šoreiz uz “Meistara dienu” Smiltenes tehnikumā uzaicināja lektores – Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektori Guntu Duku, jo siers un maize esot ļoti labi draugi, un akciju sabiedrības “Limbažu siers” mazumtirdzniecības speciālisti Signi Seili, kā arī skolotāju, pavāri, starptautisku un Latvijas konkursu laureāti Inesi Bedeici, un arī pati pastāstīja jauniešiem par sieru un tā izmantošanu.
V. Davidanova uzsver, ka Latvijā turpina pieaugt siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju – no 20,1 kilograma 2017. gadā līdz 20,2 kilogramiem 2018. gadā. “Salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, Latvija piecu gadu laikā siera patēriņā izdarījusi ļoti lielu izrāvienu. Latvijā ražo gandrīz 100 siera šķirnes, siers tiek eksportēts uz 73 valstīm. Paldies siera ražotājiem!” teic biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja.
Dažas no Latvijā ražoto sieru šķirnēm “Meistara dienā” varēja nogaršot bagātīgi saklātajā degustācijas galdā, kam savus ražotos sierus sadarbībā ar biedrību “Siera klubs” atvēlēja AS “Smiltenes piens”, AS “Rankas piens”, piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe” un SIA “Elpa” no Kurzemes, Kazdangas pagasta.
“Lieliskas uzkodas!” priecājas Smiltenes tehnikuma 4. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēknes Agnese Rutule, Evelīna Pauloviča un Anna Teicāne. Savukārt seminārā jaunietes uzzinājušas jaunas lietas par sieru un maizi. Šogad viņas absolvēs tehnikumu un pēc prakses, kas būs Spānijā, meklēs darbu profesijā. Uz mācību praksi Spānijā nedosies vienīgi Evelīna, jo viņa jau ātrāk grib atrast uzņēmumu, kas piedāvātu konditores darbu.
“Zināšanas mums ir. Vienīgi ir bail, kā sākumā iejutīsimies jaunajā darbavietā. Galvenais, lai kolektīvs ir labs,” atklāj tehnikuma audzēknes.
Uz “Meistara dienu” ieradās arī audzēkņi no Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības.
Iesaka pavāre inese bedeice
Pupiņu salāti ar tomātiem un sieru
Divas kārbas konservētu sviesta pupiņu (ap 800 g), 300 g ķirštomātiņu, vēlams, sarkanu un dzeltenu, viens sarkanais sīpols, viena kārbiņa mini “Mozzarella” siera, sauja bazilika lapiņu, sāls, pipari, 4 ēdamkarotes baltā balzametiķa, 6 ēdienkarotes olīveļļas.
Sīpolu sasmalcina, tomātus pārgriež uz pusēm, pupiņas nokāš un noskalo, siera bumbiņas apsusina. Pievieno tomātus un sīpolus. Sasmalcina daļu bazilika lapu, pieliek salātiem. Balzametiķi sakuļ ar olīveļļu, sāli, pipariem. Pārlej salātiem. Grezno ar bazilika lapiņām.
Lakšu jeb mežloku pesto
Blenderī sablendē sagrieztus lakšus, valriekstus vai citus riekstus, sieru.Turpinot blendēšanu, pamazām lej klāt eļļu, līdz izveidojas pabieza mērce. Pēc garšas iemaisa sāli un piparus.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19