Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Kūkas atnes labumu meiteņu korim

Sandra Pētersone

2019. gada 24. maijs 07:45

2
Kūkas atnes labumu meiteņu korim

Rezultāts ir ļoti labs, –  sestdien Strenčos Gaujas plostnieku svētku laikā notikušajā akcijā “Kūku Kūka 2019” atsaucīgi cilvēki ziedojuši pavisam 
231,20 eiro, lai Strenču novada vidusskolas 5.–9. klašu meiteņu korim būtu tautas tērpi, ko uzvilkt nākamgad gaidāmajos XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

Akciju “Kūku Kūka” devīto gadu pēc kārtas sarīkoja vietējā biedrība “Šūpolēs”, aicinot kūku cepējas  atnest savu pagatavoto kārumu, ko pret ziedojumu degustē pasākuma apmeklētāji un balso par, viņuprāt, gardāko kūku.

Balso degustētāji; uzvar divas
Savu ieguldījumu šogad akcijā deva arī Strenču novada vidusskolas ciemiņi – skolotāji un skolēni no Beļģijas, Polijas un Rumānijas partnerības skolām projektā “Erasmus+”. Viņi  pret ziedojumiem piedāvāja  degustēt pašu gatavotus nacionālos ēdienus un saziedotos 110 eiro arī atvēlēja  Strenču novada vidusskolas 5.–9. klašu meiteņu kora tautas tērpiem.
Šogad akcijā “Kūku Kūka” degustētāju balsojumā 1. vietu ieguva divas kūkas: “Viegli”, ko izcepa strencēniete Solvita Tēberga, un “Taureņi vēderā” – Plāņu pagasta Jaunklidža iedzīvotājas Indras Grietenas veikums. Pavisam akcijā tika iesniegtas 14 kūkas, un gandrīz visas tika apēstas jau pirmās stundas laikā, informē biedrības “Šūpolēs” pārstāve Sandra Muižniece.
Ja “Viegli” ir Pavlovas kūkas līdziniece, tad “Taureņi vēderā” ir kārtīga lauku torte ar vārīto krēmu un brūkleņu ievārījumu. “Neesmu dikti liela kūku cepēja, bet  savām vajadzībām uzcepu. Agrāk daudz strādāju bērnudārzos, tur saimnieces ļoti cepa  kūkas un es samācījos, stāvot klāt un skatoties,” stāsta Indra Grietena, Strenču mūzikas skolas un Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolas skolotāja. Uz Strenču novadu bijusī skrīveriete pārcēlās tikai aptuveni pirms pusgada, nopērkot māju Jaunklidzī, bet par akciju “Kūku Kūka” bija dzirdējusi jau agrāk un redzējusi fotogrāfijas Facebook. Ideju vākt ziedojumus bērnu atbalstam I. Grietena atzīst par labu, tāpēc, Strenču mūzikas skolas direktores Raldas Ziemules uzaicināta, nevilcinoties piekrita izcept kūku akcijai.
“Esmu pavasara bērns, dzimusi 1. aprīlī, un mani pavasaris tā uzlādē, ka, šķiet, visu laiku vēderā taureņi lidinās,” teic Indra par kūkas nosaukumu “Taureņi vēderā”.
Savukārt Solvita Tēberga – ikdienā Strenču novada vidusskolas skolotāja – savu kūku nodēvējusi  “Viegli”, jo viņai tās gatavošana padodoties viegli.  “Tā ir manu bērnu mīļākā kūka. Meitiņa Sofija  akcijas kūkai pat palīdzēja sijāt miltus un kult. Krēma recepti šai Pavlovas tipa kūkai esam izdomājuši savu, – krēmsieru sakuļam kopā ar cukuru un saldo krējumu. Neiztrūkstoši kūkas kārtām pa vidu ir veselas dzērvenes pūdercukurā. Dekorējam ar svaigām ogām vai augļiem,” stāsta Solvita.
 
Ārzemnieki neatpaliek
un ceļ galdā nacionālos ēdienus
Plostnieku svētku apmeklētāji ar interesi piestāja arī pie ārzemnieku degustācijas galda, uz kura bija salikti dienu iepriekš meistarklasē pagatavotie nacionālie ēdieni. Beļģi piedāvāja saldās beļģu vafeles, izceptas pēc receptes, kad šo našķi var ēst aukstu. Poļi izcepa mafinus jeb kēksiņus un izdekorēja savas valsts nacionālajās krāsās. Latvieši galdā cēla ķiploku grauzdiņus.
Ļoti pacentušies bija rumāņi, pagatavojot vīnogu lapu tīstoklīšus ar maltās gaļas pildījumu, ko pasniedza kopā ar polentu jeb kukurūzas miltu biezputru un ar saceptu cauraugušu, žāvētu cūkgaļu. Vīnogu lapas – sausas, žāvētas – rumāņi bija paņēmuši līdzi no Rumānijas un, gatavojot tīstokļus, uzbriedināja tās ūdenī.
Ārzemju viesi Strenčos pabija visu aizvadīto nedēļu un kopā ar Strenču skolēniem iesaistījās dažādās projekta “Erasmus+” aktivitātēs. Projekta tēma ir brīvā laika pavadīšana bez mobilajiem telefoniem, un uz to bija vērstas arī projekta  nodarbības.