Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Karaliskā vienkāršība

Karaliskā  vienkāršība

Mani allaž uzrunā tas, kas savā vienkāršībā pārsteidz ar pavisam ne parastu efektu. Ieraugot internetā pavisam ne sarežģītu kūkas recepti ar karalisku nosaukumu “Melnais princis”, izlēmu pamēģināt ar to sadraudzēties.

Nepieciešams:
◆ 1 glāze kefīra (silta)
◆ 3 olas
◆ 4 ēdamk. eļļas
◆ 1,5 tējk. sodas
◆ 1,5 glāzes miltu
◆ 1 glāze cukura
◆ 1 paciņa cepampulvera
◆ 5 ēdamk. kakao pulvera
◆ 2 paciņas vanilīna
◆ 1,5 trauciņi skābā krējuma
◆ 4–6 banāni (atkarībā no lieluma)

1. Pirmais darbiņš – ielej bļodā silto kefīru un pieber sodu. Apjoms palielināsies, tāpēc ieteicams ņemt lielāku bļodu, kurā pēc tam arī sajauks visas sastāvdaļas.
Citos traukos atdala baltumus no dzeltenumiem un saputo stingrās putās. Dzeltenumus sakuļ ar pusglāzi cukura.

2. Saputotos dzeltenumus pārlej kefīra bļodā, pievieno eļļu un samaisa.
Atsevišķā bļodā sajauc visus sausos ingredientus: miltus, kakao, 1 paciņu vaniļas, cepamo pulveri un pusglāzi cukura. To visu kārtīgi iemaisa olu masā un pēc tam lēnām iecilā olbaltu­mus, lai mīkla nezaudē apjomu.

3. Iegūto masu sadala 2 porcijās (es ņēmu 28 cm apaļo formu) un cep sakarsētā cepeškrāsnī 170 grādos apmēram 20–30 minūtes, līdz biskvīts gatavs (pārbauda ar sērkociņu). Piebilde: pirmās 15 minūtes durtiņas nevirināt, lai mīkla nesakristos!
Man biskvīts sanāca visai plāns, bet, ņemot vērā visu pildījumu, kūka bija visai bieza. Tā ka nesatraucieties, ja cepums nesaceļas!

4. Kad biskvīti atdzisuši, ar zobu diegu vai nazīti noskrubina to daļu, kas vidū pacēlusies, lai ripas būtu viscaur vienāda biezuma. Iegūtās drupačiņas sasmalcina – tās izmantos dekorēšanai.

5. Abus biskvītus ar garu nazi vai zobu diegu pārgriež uz pusēm, iegūstot 4 ripas. Liek uz šķīvja pirmo, pārziež ar skābo krējumu, kurā iejaukta pusglāze cukura un 1 paciņa vaniļas. Pārklāj ar ripiņās sagrieztiem banāniem (es griezu diezgan biezas, jo banāni mūsmājās iet “uz urrā”).

6. Kārtošanu turpina, augšējā kārtā klājot tikai krējumu. Droši vien banānu vietā var likt citus augļus vai ievārījumu.

7. Kūku pārkaisa ar drupačām vai jebko citu pēc gaumes un iespējām.
Ideālajā variantā kūku nogatavina ledusskapī diennakti – tad tā būs sulīgāka. Lai labi garšo!