Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Fokačas maize

Fokačas maize

“Muļķudroša recepte Itāliju mīlošajiem un visiem saules izslāpušajiem. Svaigs rozmarīns, olīveļļa un ķiršu tomātiņi, kopā likti, aizvedīs mūs līdz Florencei un atpakaļ,” pārliecināta grāmatas “Našķoties” autore Zane Ozoliņa. 


NEPIECIEŠAMS (1 lielizmēra cepampannai):

600 g kviešu miltu

480 ml silta ūdens

400 g ķiršu tomātiņu

3 ēdamkarotes svaiga rozmarīna

2 tējkarotes sausā rauga

2 tējkarotes sāls

1 tējkarote cukura

10 ēdamkarotes olīveļļas apslacīšanai pirms cepšanas un 10 ēdamkarotes maizes apliešanai pēc cepšanas

+ paliela šķipsniņa sāls pārslu maizes apbēršanai pirms cepšanas


PAGATAVOŠANA:

1. Bļodā samaisa miltus, sauso raugu, sāli un cukuru.

2. Miltu maisījumam pievieno siltu ūdeni, samaisa viendabīgā masā, bļodu apklāj ar tīru dvielīti un atstāj siltā vietā uzrūgt 30 minūtes.

3. Uzrūgušo mīklu no pannas izgāž uz cepamās plātnes, kas izklāta ar cepamo papīru, nedaudz apslaka ar olīveļļu un ar eļļainiem pirkstiem izlīdzina pannā.

4. Mīklu aplej ar olīveļļu, un ar pirkstiem izveido nelielas bedrītes. Tajās liek ķiršu tomātiņus, 2 ēdamkarotes svaigā rozmarīna saberzē eļļainās rokās un ar to pārber mīklu.

5. Mīklu atstāj atkārtoti uzrūgt 20 minūtes, tad pārber ar sāls pārslām, liek līdz 210 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 35–40 minūtes.

6. Gatavu fokaču bagātīgi pārlej atlikušo olīveļļu un pārber ar atlikušo rozmarīnu.


PADOMS

Olīveļļu tiešām šeit nevajag žēlot – lejiet droši vēl un vēl drusciņ.