Ziemellatvija.lv ARHĪVS

“Smiltenes pienam” – zelta medaļa

Sandra Pētersone

2019. gada 10. septembris 09:39

873
“Smiltenes pienam” – zelta medaļa

Akciju sabiedrība “Smiltenes piens”  ir lepna un priecīga, – šā uzņēmuma ražotajam nogatavinātajam puscietajam Holandes sieram ar tauku saturu siera sausnā 45 % piešķirta 1. vieta un zelta medaļa piena produktu konkursā, ko ik gadu  rīko kooperatīvā sabiedrība “Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība” sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1.

Latvijā ražoto augstas kvalitātes piena produktu konkursa uzvarētājus paziņoja un apbalvoja  4. septembrī izstādē “Riga Food 2019”.

Novērtēts meistaru darbs
Šogad labākie produkti tika noteikti vairākās kategorijās: “Skābais krējums ar tauku saturu 25 %”, “Biezpiens ar tauku saturu 9 %”, “Sviests”, “Nogatavinātais puscietais siers” un “2018./2019. gada jaunais piena produkts”.
Nogatavinātā puscietā siera grupā tika godināti vairāki uzņēmumi. 1. vieta un “Riga Food 2019” zelta medaļa tika piešķirta AS “Smiltenes piens” ražotajam nogatavinātajam puscietajam Holandes sieram, 45 %.  2. vietu un sudraba medaļu saņēma AS “Talsu piensaimnieks” nogatavinātais puscietais siers “Talsu Deviņkalnu siers Deluxe”.  3. vietu un bronzas medaļu izcīnīja AS “Cesvaines piens” ražotais nogatavinātais puscietais siers ar čili.
AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova intervijā “Ziemeļlatvijai” uzsver, ka uzņēmums ir ļoti priecīgs un lepns par iegūto zelta medaļu, jo Holandes siers nav vienkāršs siers, tā ražošanas tehnoloģiskajā procesā  un pēc tam siera nogatavināšanas laikā jāievēro virkne lietu,  piemēram, jāsabalansē acojuma attiecība, garšas attiecība, un tamlīdzīgi, un AS “Smiltenes piens” tas ir izdevies. Vēl jo lielāks prieks uzņēmumam ir tāpēc, ka Holandes sieru Latvijā ražo daudzi piena pārstrādes uzņēmumi, tas ir otrs vairāk ražotais siers Latvijā aiz Krievijas siera, un konkurence šajā jomā ir liela.
I. Bogdanova pieļauj, ka  Holandes sieru cilvēki pat izvēlas vairāk, nekā Krievijas sieru. Uzņēmumā “Smiltenes piens”  šā gada laikā ir palielinājies Holandes siera ražošanas apjoms, ņemot vērā pieprasījumu un pircēju novērtēto produkta kvalitāti.
“Lepojamies ar saviem darbiniekiem, saviem siera meistariem. Paldies viņiem! Vita Puriņa ir  pieredzes bagāta meistare, kuras vadībā jaunie siera meistari ir noslīpējuši savas prasmes. Konkrēti šo sieru,  kas ieguva zelta medaļu, ražoja Kaspars Jēkabsons,” stāsta I. Bogdanova.
Produktu ražo
no vislabākā piena
“Prieks ir liels. Tāds sasniegums man ir pirmo reizi,” “Ziemeļlatvijai” teic AS “Smiltenes piens” piena produktu pārstrādātājs Kaspars Jēkabsons.
Pēc profesijas viņš ir pavārs. Pamatizglītību ieguvis dzimtajā pilsētā Valkā, pēc tam pabeidzis Jāņmuižas profesionālo vidusskolu, kādu laiku strādājis par pavāru, līdz nolēmis dzīvē kaut ko mainīt un nu jau vairāk nekā trīs gadus ir viens no AS “Smiltenes piens” darbiniekiem.
Gan Kaspars, gan meistare Vita Puriņa uzsver, ka siera ražošana ir sarežģīts process.  “Pie siera ir jāstrādā ļoti rūpīgi un ir jāizvēlas vislabākais piens. Siers, tāpat kā piens, ir dzīvs. Holandes sieram skaistās, ovālās acis, garšas buķete, smarža un konsistence parādās tikai nogatavināšanas laikā, kas ilgst  vismaz divus mēnešus. Siers dzīvo nogatavināšanas kamerā vēl pēc tam, kad jau ir izgatavots,” skaidro V. Puriņa.
Augstas kvalitātes piena produktu konkursu Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība rīko ik gadu, lai popularizētu piena produktu lietošanu uzturā, pārsteigtu Latvijas patērētājus ar jaunām, vēl nesavienotām garšu kombinācijām un apkopotu piena pārstrādes uzņēmumu un meistaru pieredzi.