Itāļu kartupeļu klimpas un deserts, kas jānobauda kaut reizi mūžā

Latviešu virtuvē tradicionāli klimpas gatavo no piena, miltiem un olām. No bērnības zinu tikai divas variācijas, kur tās tiek gatavotas – piena zupa ar klimpām un melleņu ķīselis ar klimpām. Tāpēc biju pārsteigta, iepazīstot ņokus (itāliski – gnocchi) – kartupeļu klimpas, kas pie mums, neraugoties uz to, ka esam kartupeļu ēdāju tauta, nav populāras.
Ņoki tradicionāli sastopami itāļu virtuvē, un tie tiek pasniegti kopā ar dažādām mērcēm, sviestu, kā piedeva zupai u.tml. Biežāk ņokus pasniedz kā uzkodas, tomēr kartupeļu klimpas ļoti labi piemērotas pamata maltītei, aizvietojot kartupeļus, makaronus, rīsus u.tml. ogļhidrātus.
Panna cotta ir tradicionāls itāliešu deserts, kas iekļauts to itāļu ēdienu sarakstā, kas kaut reizi jānobauda. Šim desertam ir neskaitāmas garšas, pasniegšanas variācijas un gatavošanas paņēmieni, knifi. Šoreiz piedāvāju gardo itāļu desertu panna cotta ar Latvijas rudens aveņu želeju.
Ņoki jeb gnocchi – kartupeļu klimpas
400 g ar mizu vārītu vai ceptu kartupeļu
200 g kviešu miltu
1 ola
sāls un pipari
Pagatavošana:
Uzvāra vai cepeškrāsnī uzcep kartupeļus ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un izspiež caur kartupeļu spiedi vai sastampā. Kartupeļu masai pievieno miltus, olu, sāli un piparus pēc garšas un visu maigi ar rokām samaisa. Iegūto masu pa daļām izrullē 2–3 cm diametra resnā “desā”, sagriež to 1–2 cm lielos gabaliņos. Ja vēlas – ar dakšiņu uzspiež uz ņoka, izveidojot rievojumu. Liek verdošā ūdenī un vāra, līdz klimpas uzpeldējušas.
Pasniedz ar izvēlēto mērci vai apcep sviestā, līdz ņoki iegūst zeltaini brūnu un kraukšķīgu virskārtu.
Ieteikumi:
Cepot kartupeļus ar visu mizu cepeškrāsnī, iespējams iegūt spēcīgāku garšu.
Kartupeļus neblendējiet – rezultātā iegūsiet klīsterim līdzīgu masu.
Rullējot ņoku masu, dariet to maigi, lai mīkla nekļūst pārāk blīva, lai ņoki izvāroties ir viegli un gaisīgi.
Spēcīgākai garšai arī ūdenim, kurā vāra ņokus, var pievienot nedaudz sāls.
Ja ņoku masa – mīkla – ir sagatavota par daudz, neatstājiet ledusskapī, bet izvāriet klimpas un tās lieciet ledusskapī citai dienai. Ņoku masa, atstāta ledusskapī, kļūst mīksta un ķepīga, lai sagatavotu klimpas, nāksies likt klāt papildu miltus, kas klimpas padarīs blīvākas un sīkstākas.
Siera mērce
400 ml piena
40 g sviesta
2 ēd. k. miltu
150 g rīvēta siera (izmantoju Krievijas sieru)
1 mocarellas siera bumba (100 g)
sāls un pipari
Pagatavošana:
Katliņā izkausē sviestu, iemaisa miltus un pavisam nedaudz apcepina, tad lēnām, pa daļai pievieno pienu. Kad mērces pamats uzsilis, pievieno sieru un garšvielas.
Panna cotta ar aveņu želeju
Panna cottai:
120 g piena
10–12 g želatīna
400 ml saldā krējuma
50 g cukura
1 tējk. vaniļas ekstrakta
¼ tējkarotes sāls
Aveņu želejai:
svaigas vai saldētas avenes (izmantoju divas saujas svaigu rudens aveņu)
4 tējk. cukura
5 g želatīna
Panna cottas pagatavošana:
Katliņā lej pienu un pievieno želatīnu, maisot silda, līdz želatīns izkusis, tad piecas minūtes ļauj atdzist. Pēc tam turpina masu sildīt, pievieno cukuru un sāli, maisot izkausē, tad pievieno vaniļas ekstraktu un saldo krējumu. Visu maisot uzsilda. Ņem nost no plīts un ļauj atdzist vismaz piecas minūtes, tad pilda trauciņos un liek ledusskapī sacietēt.
Aveņu želejas pagatavošana:
Uzbriedina želatīnu. Avenes ar cukuru vāra, līdz tās izjukušas, tad caur sietiņu izkāš. Iegūtajai aveņu sulai (no divām saujām aveņu ieguvu 165 g sulas) pievieno atlaidinātu (siltā ūdens peldē izkausēto) uzbriedināto želatīnu. Lej pa virsu daļēji sastingušajai panna cottai. Liek atpakaļ ledusskapī, līdz želeja un panna cottas masa pilnībā sacietējusi. Dekorē ar balto šokolādi, svaigām avenēm, piparmētru u.tml.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19