Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Svētki dabā - pikniks

Aldis Dubļāns

2009. gada 7. jūnijs 20:59

730
Svētki dabā - pikniks

Klāt laiks, kad maltīti iespējams ieturēt svaigā gaisā kādā jaukā dabas stūrītī. Protams, viss iepriekš jāparedz. Bet ko īsti likt piknika grozā un cik nopietni gatavoties?

Svaigā gaisā parasti varam apēst vairāk nekā pie galda sēžot. Piknikam jārēķina aptuveni kilograms ēdiena uz vienu cilvēku, taču viss atkarīgs no pasākuma ilguma.

Ja paredzētas sacensības, spēles un rotaļas, ēdienam pievērš mazāku uzmanību. Toties dzērienus gan šādos pasākumos allaž vajag vairāk nekā parasti.

Vīns un alus ir tipiskie piknika dzērieni, tomēr vislielākā vērība jāvelta atspirdzinājumiem. Lieliski derēs bērzu sulas un iepriekš pagatavota ledus tēja termosā. Uz 600 gramiem ūdens ņem četras ēdamkarotes liepziedu, pāris piparmētru zariņu, cukuru vai medu pēc garšas un 20 ledus gabaliņu, kuros iesaldēti ķirši vai citas ogas. Uzvāra tēju, nokāš, saldina un atdzesē. Ogas pārlej ar tēju vai ūdeni un sasaldē.

Galvenais nesarežģīt!

Maltītei piemēroti ēdieni, kurus var ērti paņemt rokās. Noder svaigi vai marinēti dārzeņi (tos var baudīt tāpat vai ar mērcēm), iepriekš sagatavoti gaļas produkti, čipsi, kas pārklāti ar siera vai pikantu gaļas masu, kartupeļu un zirņu pikas. Uzkodām noderēs sieri, olīvas, saulē kaltēti tomāti, grilēti pipari. Ar šiem gardumiem var niekoties tāpat vai arī uzspraust uz kokteiļu kociņiem.

Uguns vieno

Kad viss vajadzīgais iegādāts, jāpadomā, lai ēdieni nesabojātos. Īpaši gaļas, zivju, piena un ar majonēzi gatavotus jāglabā aukstuma kastē.

Ēdienu iespējams servēt uz salātu lapām, kā arī izdobtos dārzeņos un augļos. Var pārsteigt viesus ar iepriekš izceptiem rudzu vai smilšu mīklas groziņiem.

Dzīva uguns vieno pat mazpazīstamu viesu kompānijas, tāpēc aizraujoša nodarbe var būt arī ēdiena gatavošana uz vietas. Tiesa, jāizvēlas produkti, kas neprasa ilgu cepšanu vai vārīšanu.

Šašliks

Ja marinēšanai lieto etiķi, labākais ir tumšo vīnogu, kuru uz pusi atšķaida ar novārītu ūdeni. Šķidrumam pievieno sāli, cukuru, melnos piparus un sīpolus. Gaļa izdosies nevis asa, bet maiga un aromātiska. Vai tā būs mīksta, lielā mērā atkarīgs no tās kvalitātes. Jāatceras veca patiesība - gaļas gabaliņiem jābūt gareniem un tie jāgriež pa šķiedrai. Cepot šķiedru galiņi aizvelkas pirmie un palīdz saglabāt sulu gaļas iekšienē.

Ātrais šašliks

Ja neesat iegādājušies vai iemarinējuši gaļu laikus, var izlīdzēties ar gabalu svaigas liesas cūkgaļas, pudeli sausa baltvīna, sāli un pipariem. Gaļu sagriež gabalos, pārkaisa ar sāli un pipariem un apšļaksta ar vīnu. Uz iesmiem saspraustu cep uz oglēm, ik pa brīdim aplaistot ar vīnu. Svaigai gaļai būs īpašs smeķis.

Lasis mālos

Lasi izķidā, vēderā saliek garš­vielas pēc patikas - dilles, citrona šķēles, piparus. Lai izsautējas mīkstāks, var ieliet arī majonēzi. Lasi iemīca centimetru biezā māla slānī un liek uz oglēm cepties aptuveni 20 minūtes. Apcepamos sānus maina, kad māls sacietējis kā keramikas pods. Pēc cepšanas laša āda ir pielipusi pie māla, bet ēdājiem paveras labi izsautējusies laša gaļa.

Cepti pildīti kartupeļi

Atlasa palielus kartupeļus un ar visu mizu vāra sālsūdenī līdz pusgatavībai. Nogriež virspusi un ar karoti izņem nedaudz mīkstuma. Pildījumam sajauc to ar rīvētu sieru, lokiem, sviestu vai sīki sagrieztu bekonu, sāli un pipariem. Pildījumu ievieto izdobtajā padziļinājumā, uzliek nogriezto vāciņu un ietin alumīnija folijā. Cep uz oglēm vai metāliskās restes.

Piknika sendviči

Nepieciešama sendviču maize, kūpināta liesa gaļa, sendviču siers, majonēze, salātu lapas, dilles, baziliks. Maizes šķēles sagriež divos trijstūros. Uz viena liek salātu lapu, šķiņķa šķēlīti un tajā sarullētu siera šķēlīti ar baziliku. Pārlej ar majonēzi un pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm. Nosedz ar otru maizes trijstūrīti.

Cepts banāns ar šokolādi

Banānu ietin ieeļļotā alumīnija folijā un cep uz oglēm vairākas minūtes. Foliju gareniski pārgriež un banānā iespiež mazus šokolādes gabaliņus. Klasisks piknika deserts. Tāpat var cept nomizotu bumbieru pusītes. Apkaisa ar kanēli un šķīstošo kafiju.

 

Der zināt:

- Ja vakara gaitā paredzēts ēdienu gatavot uz ugunskura, jāraugās, lai katlu var ērti noņemt no uguns un, ja nepieciešams, atkal pārvietot tuvāk liesmai.

- Grilēšanai sagatavotai iemarinētai gaļai svarīgi pievienot arī nedaudz eļļas, lai produkts ilgāk saglabājas svaigs.

- Lai gaļai būtu interesantāks aromāts, cepšanas beigās ogles var apliet ar citrona vai apelsīna sulu.

- Neaizmirstiet mērces un garšvielas! Sāls noderēs ne tikai ēdienam, bet arī grilēšanas procesā - ja pāris sauju uzber uz oglēm, tas kavē pārāk lielas liesmas veidošanos.

- Neatstājiet mājās nazi un dēlīti, korķuviļķi, sērkociņus, papīra dvieļus un salvetes, kā arī maisu atkritumu savākšanai. To vislabāk nostiprināt vertikāli, lai būtu redzams visiem.

Tradīcijas:

- Klasiskais ir angļu pikniks. Žanra tīrībai jāievēro daži baušļi. Izņemot dzērienus, maltītē nedrīkst būt nekas karsts. Dalībniekiem jāsēž zālītē, izņēmuma kārtā - uz īpašas segas. Angļi ir ne tikai šīs tradīcijas aizsācēji, bet arī to lietu izgudrotāji, bez kurām nav iedomājama klasiskā maltīte brīvā dabā, - piknika grozs un sendviči.

- 1857. gadā žurnālā «Chamber» bija publicēts vērtīgs ieteikums: «Sabiedrībā lielākoties jābūt jauniem vīriešiem un dāmām. Tur nedrīkst atrasties vairāk par diviem vai trijiem vecāka gadagājuma vīriešiem un tikai vienu jauku padzīvojušu dāmu, kura risina organizatoriskos jautājumus.» Mūsdienās angļi piknikā ņem līdzi vairākus termosus: ar ledu, ūdeni, zupu un tēju.

- Francijā pikniku kā atpūtas iespēju izvēlas vairāk nekā divas trešdaļas iedzīvotāju. 2002. gadā par godu Bastīlijas ieņemšanai notika tautas pikniks, kurā uz valsti šķērsojošās meridiāna līnijas piedalījās vairāk nekā četri miljoni cilvēku. Pierasts, ka franči piknikus rīko tālu no mājām. Nozīmīgākā provīzija ir bārbekjū, maize, dārzeņi, siers un sarkanvīns. Frančiem pieņemts piknika vietu atstāt nevainojami tīru. Ne tā kā dažviet pie mums.

- Savukārt likumpaklausīgie vācieši piknikus sāka rīkot tikai pēc Otrā pasaules kara. Viņiem pikniks un marinēta gaļa ir nedalāmas lietas. Pēc Vācijas likumiem tas var norisināties tikai īpaši iekārtotās vietās.

- Latvijā īpašu noteikumu piknikiem nav, taču jāseko Valsts mežu dienesta paziņojumiem par ugunsnedrošo periodu izsludināšanu. Šajā laikā aizliegts mežā kurināt uguni.